Как по "Пътя на плъховете" нацистките главорези избягаха в Аржентина

В много от случаите това става с помощта на Католическата църква
25 апр 2020 14:15, Елка Василева
161
Как по "Пътя на плъховете" нацистките главорези избягаха в Аржентина
Йозеф Менгеле. Снимка: Дойче веле

Хиляди нацистки главорези се спасяват след Втората световна война по т.нар. "Път на плъховете" през Италия към Южна Америка. В много случаи - с помощта на църквата. На 2 март Ватикана разсекретява архиви от онова време.

Втората световна война приключва официално през 1945 година. Три години по-късно един от най-големите нацистки военни престъпници - Франц Щангл - успява да избяга от затвора в Линц. Бившият есесовец и комендант на концентрационните лагери „Собибор" и „Треблинка" е отговорен за смъртта на близо един милион евреи. Щангл прекосява Австрия и стига до Италия. Целта му е Рим, където е разположен Ватикана, пише Дойче веле.

„Вие трябва да сте Франц Щангл, вече Ви очаквах", посреща го римският епископ Алоис Худал, който го снабдява и с фалшиви документи. С тях Щангл заминава за Сирия, където изчаква семейството си. През 1951 отпътува от Дамаск за Бразилия. Мъжът, отговорен за едни от най-зловещите лагери на смъртта, години наред работи за „Фолксваген" край Сао Пауло.

Франц Щангл и "Пътят на плъховете"

Австриецът Франц Щангл е един от хилядите нацистки престъпници и колаборационисти, които успяват да избягат с помощта на църквата. Те използват т.нар. „Път на плъховете" - от Инсбрук през Алпите до Южен Тирол, а после през Рим за Генуа. От тамошното пристанище Щангл първо заминава за Сирия, но повечето от останалите нацисти се отправят направо към Южна Америка и преди всичко към Аржентина.

Историкът Даниел Щал от университета „Фридрих Шилер" в Йена казва, че по „Пътя на плъховете" са преминали 90% нацистите, избягали през Алпите към Италия.

Няколко манастира приютяват престъпниците по това трасе, докато те събират пари за пътуването си до Южна Америка. Затова наричат „Пътя на плъховете" също и "Манастирски маршрут". Стига се и до абсурдни ситуации – някои от нацистите се оказват съседи на собствените си жертви, евреи, които в същото време искат да отпътуват за Палестина.

Кои се спасяват по този маршрут?

Даниел Щал разказва, че обитаването на италианските манастири е давало на бягащите нацисти основание да искат от Червения кръст в Рим документи за самоличност.

И той ги е издавал масово: до 1951 са издадени около 120 000 подобни паспорта. Според историка ситуацията е била много хаотична.

Самият Щангл се е лутал из Рим, преди да се срещне с австрийския духовник Алоис Худал, който симпатизирал на нацисткия режим. Худал по-късно твърдял, че много от преследваните са били „напълно невинни", поради което той искал „да ги отърве от техните мъчители".

Така с помощта на Католическата църква постепенно се оформя маршрутът за бягство на нацистките престъпници. „Пътят на плъховете" преминавал и през Генуа. По-късно същия маршрут използват и американските тайни служби, за да изпращат шпиони към Съветския съюз.

Списъкът на нацистките убийци, успели да се спасят в Южна Америка, и най-вече в Аржентина, е дълъг. Ето някои от тях:

Адолф Айхман

Основният организатор на Холокоста бяга в Аржентина през 1950 година под името Рикардо Клемент. По-късно успява да докара и семейството си. От благодарност към Светия престол, помогнал му да избяга извън Европа, протестантът Айхман дори става католик. Известно време той работи като електротехник за „Даймлер-Бенц". През 1960 година е заловен от израелските тайни служби „Мосад". Изправен е пред съда в Израел, където е осъден на смърт чрез обесване. Присъдата е изпълнена на 1 юни 1962 година.

Йозеф Менгеле

Садистичният лекар от Аушвиц, получил прякора „Ангел на смъртта", през 1949 година бяга в Южен Тирол, където му помагат да вземе фалшив паспорт. В документа му пише:  Хелмут Грегор, 38-годишен, католик, механик по професия, роден в южнотиролското село Трамин (Термено). После той успява да избяга в Южна Америка. До края на живота си Йозеф Менгеле живее в Аржентина, Парагвай и Бразилия. На 7 февруари 1979 година, докато плува в морето в района на Бертиога, Бразилия, получава инфаркт и се удавя.

Ерих Прибке

Капитанът от SS, отговорен за избиването на 335 заложници в Италия, бяга под името Ото Папе от Латвия. Той успява да се добере до Аржентина. През 1995 година аржентинските власти го предават на Рим, където три години по-късно е осъден на доживотен затвор. Прибке умира на 100-годишна възраст през 2013 година.

Клаус Барби

Новата самоличност на „Касапина от Лион" е Клаус Алтман от Румъния. С помощта на ЦРУ той получава виза за Боливия през 1951 година. През следващите години получава редица поръчки от американските и германски тайни служби. През 1970 година местонахождението му става известно, а през 1983 година Боливия го предава на Франция, където е осъден на доживотен затвор. Барби умира зад решетките на 25 септември 1991 година от рак.

Валтер Рауф

Изобретателят на мобилните газови камери е отговорен за поне 97 000 убийства. През 1949 година заедно с жена си и двете си деца бяга по „Пътя на плъховете". Първо стигат до еквадорската столица Кито, след това се местят в Чили. През 1963 година Федерална република Германия настоява той да бъде екстрадиран, но чилийските власти отказват, тъй като давността за престъпленията, за които е заподозрян, според чилийското законодателство, е изтекла. Рауф умира от инфаркт на 14 май 1984 година в Чили като заможен собственик на консервни фабрики.

Знаел ли е папа Пий XII?

Въпросът за съучастието на папа Пий XII и до днес е неясен. Италианецът Еудженио Мария Джузепе Джовани Пачели става папа малко преди началото на Втората световна война - на 2 март 1939 година - и остава на Светия престол до смъртта си през 1958 година.

Какво е знаел Папата за „Пътя на плъховете"? Специалистът по църковна история Хуберт Волф се опитва да повдигне завесата. Заедно със свои колеги от цял свят той ще изследва Архивите на Ватикана и по-специално документите, свързани с времето на Пий XII, които ще бъдат публикувани на 2 март 2020 година.

„Това е възможност да намерим отговор на много въпроси от онова време, но и голямо предизвикателство, тъй като става въпрос за близо 400 000 архивни единици, всяка от които съдържа по около 1000 страници", казва професорът по църковна история от Мюнстер.

В търсене на отговорите

Интересно би било да се разбере дали Папата е давал конкретни нареждания за спасяване на нацисти и дали е бил повлиян от ЦРУ, което е искало да разполага с доверени хора в латиноамериканските държави, за да не тръгват и те по пътя на Куба.

Известно е, че Папата е  изпитвал голям страх от комунизма. Възможно е да е бил воден от убеждението, че каквото и да са вършели националсоциалистите през Втората световна война, е следвало те да бъдат защитавани, поради това, че са били врагове на комунизма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 105Студа е виновен, както и Т-34, въобще не са очаквали да имат танк, които превъзхожда всичката им машинария. Разбира се в последствие правят Тигър и Пантера, които и до днес се смятат за класика в жанра.Само че не можеш да изправиш 1000 тигъра срещу 10 000 Т-34, губи се смисъла.След Сталинград, непобедимата немска армия дава само назад.Имайте в предвид че ги нападат 5 милиона немски страховити войски, което е невиждано в човешката история.
118
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Martin BormannИталианците ,не са били по-бели от българите или руснаците,но са били заедно с Хитлер.И аз си мисля,че Хитлер е бил крайно глу пав първосигнален и вероятно марионетка на нечии интереси.Както казват руснаците ,трябва да се зададе въпроса "Кому ето въйгодно?"(Кому е било изгодно това?)
117
0
 
10
 
! Отговори
Marin Bormann do 124 преди 3 години
Това ми е минавало през главата. Спекулации дали Хитлер е имал еврейска кръв или не. Може и да е работил за евреите през цялото време. Но защо тогава да избие толкова много от "своите"? Може би не са били "свои" има секти на евреите които не могат да се понасят. Едните биха дали мило и драго да видят изтреблението на другите - може би Хитлер е работил за по перспективните кой знае.... Евреите които уж са избити са все източни от определен клан.... западните почти не са докоснати.... просто идея.
116
1
 
4
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Do 123Може би е така, но както казах, парите са мотиватора в случая, нищо друго. Ако нациски фирми разработват отрови, това става само с одобрението на Биг Брадър....
115
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СмешнициРусия е създадена още през 7-8 век като държава,тя е една от най-старите европейски държави и обхващала доста големи територии,включително и Скандинавието.
114
2
 
6
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
А колкото до "арийската раса" това е друга заблуда - Хитлер не му е пукало за такива неща. Когато България се присъединява към Аксиса го питат: "Защо приемате славяни в пакта след като толкова ги плюете?" Той отговаря: "Какви славяни, Българите са с Азиатски произход......." Колко Български евреи отиват в лагерите? Това нормално ли е? За всички има правила, но Българските евреи са ок, те строят магистрали..... бла бла бла. Всичко е било игра, лоша игра и заблуда както и Холокоста... съдете ме:))
113
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Martin BormannИ до сега нацистките химични фирми си работят,но те не носят нищо добро,донесоха *** и химикали във и над Виетнам,донесоха химически замърсявания на цялата планета,донесоха ГМО и ГМ продукти,нищо добро не са донесли на човечеството!
112
4
 
6
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
До 120.Всичко е било за пари. А парите са власт и влияние. Нещата които Хитлер пише в "Майн Кампф" ги отрича години по късно като "мечти и илюзии на един мечтател" и нищо повече - това е факт който лесно можеш да провериш. Хитлер е бил пионка в нечии ръце, но никой не знае в кои и чий интереси е защитавал. Тъмна е истината и затова няма да излезне на яве скоро ако въобще излезне. Нацистите не са били толкова големи врагове на религията колкото *** между друото, както и на частната собст
111
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пишман арийцитеАми точно така е,нацистите и Хитлер са били уж за бялата раса,а са избили най-много европейци, да не говорим,че ако проследим историята от хуните и нататък,около 40% от немското население е със славянски корени.
110
6
 
6
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Ами ако ти кажа, че от "зверските и нечовешки" опити на Менгеле са излезнали няколко ключови ваксини спавили много милиони по цял свят би ли си променил мнението за него? Разбира се, че не. Но истината е, че Американците използват информацията за куп разработки и жертвите в лагерите са били минимална цена за тях...... иронично нали?
109
1
 
5
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Американците са прагматични, винаги са били. За тях ценна информация за супер-оръжия е много по важна от живота на един двама или трима които и без това ги считат за умрели..... но покриването на тия им спестява десетилетия ходене по мъките в разработи, парата прави играта, старо правило и много точно. Янките не са открили топлата вода с тази мисъл....
108
12
 
2
 
! Отговори
Смешници преди 3 години
До АнонименНе са руснаците,а съветските народи .Русия е създадена през 1991 г. А какво търсеха ...руснаците през 1944г. в България..И така 45 години .И къде е сега Германия по върховете и къде е сега Русия сред мизерните държави.Диктатура,глад,мизерия ,мръсотия ..и каквото се сетите..Я люблю Путина ..
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До фактиПрестани да лъжеш,има оцелели деца от опитите на Менгеле,които разказват от първо лице,Менгеле е бил един звяр ,не мога да го нарека човек,само защото мразите евреите(аз не съм от еврейски произход,за да не кажете,че взимам страна) ,се опитвате да оправдаете Хитлер,но това не е историческата истина,историческата истина е ужасна и Менгеле е бил чудовище.Наистина е доживял до старост в Л.Америка,но не е заслужавал живот
106
0
 
7
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Do: FaktiМенгеле е бил под чуждо име в Аржентине, Уругвай, Бразилия и Парагвай - крил се е, но янките са му помогнали да не го хванат Мосат в замяна на документи от опитите му - същата работа както с Японците от unit 731
105
2
 
8
 
! Отговори
факт преди 3 години
те и до сега сегашните демократи шофират по пътища от времето на хитлер
104
1
 
10
 
! Отговори
Което им се полага преди 3 години
До чичо Като цяло лъвския пай от немските научни постижения го обират американците. Руснаците нацисти не са спасявали - според престъпленията им са трепани или са си отработвали разрушеното по лагерите. Кадровите военни са стояли в плен и който е оживял в лагерите се е върнал.
103
3
 
9
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
На 99% съм сигурен, че Янките са се свързали с Фюрера доста преди 1945 и са му направили оферта да го покрият заедно с няколко други човека в замяна на всичко - цялата информация по всички разработки. Когато си в ъгъла и няма накъде какво мислите им е отговорил Хитлер? Каквото би отговорил всеки трезво мислещ....
102
10
 
4
 
! Отговори
факти преди 3 години
Д-р Менгеле дори не се е крил и не е бил сред обвинените дълго време след войната . Чак по-късно еврейската пропагандата започва да фабрикува "доказателства" за някакви негови опити с хора , които изобщо не са доказани . Когато Д-р Менгеле усеща , че вече са го набелязали успява да замине за Юж. Америка .
101
3
 
10
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Има и нещо друго - много важно. Янките са давали мило и драго за да получат всичката документация по военните разработки на Райха. Неща като ракети, ядрени разработки, химически и био оръжия, военни самолети с реактивен двигател и тн. След края на войната дават амнистия за подобна информация на Японците и не само това а Американско гражданство и куп пари. За мен точно Янките са покрили Хитлер, Борман и Менгеле в замяна на цалото инфо. Гьоринг и Химлер е нямало какво да им дадат и съответно чао..
100
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До чичоДа,затова руснаците са си взривявали техниката да не я гепят немците през ВСВ,щото немците са били по-добри техници, немцитете измислиха Т34, немцитете измислиха Катюшите,точно така,давай, още лъжи може да изтърсиш!

Спонсорирани публикации