Как по "Пътя на плъховете" нацистките главорези избягаха в Аржентина

В много от случаите това става с помощта на Католическата църква
25 апр 2020 14:15, Елка Василева
161
Как по "Пътя на плъховете" нацистките главорези избягаха в Аржентина
Йозеф Менгеле. Снимка: Дойче веле

Хиляди нацистки главорези се спасяват след Втората световна война по т.нар. "Път на плъховете" през Италия към Южна Америка. В много случаи - с помощта на църквата. На 2 март Ватикана разсекретява архиви от онова време.

Втората световна война приключва официално през 1945 година. Три години по-късно един от най-големите нацистки военни престъпници - Франц Щангл - успява да избяга от затвора в Линц. Бившият есесовец и комендант на концентрационните лагери „Собибор" и „Треблинка" е отговорен за смъртта на близо един милион евреи. Щангл прекосява Австрия и стига до Италия. Целта му е Рим, където е разположен Ватикана, пише Дойче веле.

„Вие трябва да сте Франц Щангл, вече Ви очаквах", посреща го римският епископ Алоис Худал, който го снабдява и с фалшиви документи. С тях Щангл заминава за Сирия, където изчаква семейството си. През 1951 отпътува от Дамаск за Бразилия. Мъжът, отговорен за едни от най-зловещите лагери на смъртта, години наред работи за „Фолксваген" край Сао Пауло.

Франц Щангл и "Пътят на плъховете"

Австриецът Франц Щангл е един от хилядите нацистки престъпници и колаборационисти, които успяват да избягат с помощта на църквата. Те използват т.нар. „Път на плъховете" - от Инсбрук през Алпите до Южен Тирол, а после през Рим за Генуа. От тамошното пристанище Щангл първо заминава за Сирия, но повечето от останалите нацисти се отправят направо към Южна Америка и преди всичко към Аржентина.

Историкът Даниел Щал от университета „Фридрих Шилер" в Йена казва, че по „Пътя на плъховете" са преминали 90% нацистите, избягали през Алпите към Италия.

Няколко манастира приютяват престъпниците по това трасе, докато те събират пари за пътуването си до Южна Америка. Затова наричат „Пътя на плъховете" също и "Манастирски маршрут". Стига се и до абсурдни ситуации – някои от нацистите се оказват съседи на собствените си жертви, евреи, които в същото време искат да отпътуват за Палестина.

Кои се спасяват по този маршрут?

Даниел Щал разказва, че обитаването на италианските манастири е давало на бягащите нацисти основание да искат от Червения кръст в Рим документи за самоличност.

И той ги е издавал масово: до 1951 са издадени около 120 000 подобни паспорта. Според историка ситуацията е била много хаотична.

Самият Щангл се е лутал из Рим, преди да се срещне с австрийския духовник Алоис Худал, който симпатизирал на нацисткия режим. Худал по-късно твърдял, че много от преследваните са били „напълно невинни", поради което той искал „да ги отърве от техните мъчители".

Така с помощта на Католическата църква постепенно се оформя маршрутът за бягство на нацистките престъпници. „Пътят на плъховете" преминавал и през Генуа. По-късно същия маршрут използват и американските тайни служби, за да изпращат шпиони към Съветския съюз.

Списъкът на нацистките убийци, успели да се спасят в Южна Америка, и най-вече в Аржентина, е дълъг. Ето някои от тях:

Адолф Айхман

Основният организатор на Холокоста бяга в Аржентина през 1950 година под името Рикардо Клемент. По-късно успява да докара и семейството си. От благодарност към Светия престол, помогнал му да избяга извън Европа, протестантът Айхман дори става католик. Известно време той работи като електротехник за „Даймлер-Бенц". През 1960 година е заловен от израелските тайни служби „Мосад". Изправен е пред съда в Израел, където е осъден на смърт чрез обесване. Присъдата е изпълнена на 1 юни 1962 година.

Йозеф Менгеле

Садистичният лекар от Аушвиц, получил прякора „Ангел на смъртта", през 1949 година бяга в Южен Тирол, където му помагат да вземе фалшив паспорт. В документа му пише:  Хелмут Грегор, 38-годишен, католик, механик по професия, роден в южнотиролското село Трамин (Термено). После той успява да избяга в Южна Америка. До края на живота си Йозеф Менгеле живее в Аржентина, Парагвай и Бразилия. На 7 февруари 1979 година, докато плува в морето в района на Бертиога, Бразилия, получава инфаркт и се удавя.

Ерих Прибке

Капитанът от SS, отговорен за избиването на 335 заложници в Италия, бяга под името Ото Папе от Латвия. Той успява да се добере до Аржентина. През 1995 година аржентинските власти го предават на Рим, където три години по-късно е осъден на доживотен затвор. Прибке умира на 100-годишна възраст през 2013 година.

Клаус Барби

Новата самоличност на „Касапина от Лион" е Клаус Алтман от Румъния. С помощта на ЦРУ той получава виза за Боливия през 1951 година. През следващите години получава редица поръчки от американските и германски тайни служби. През 1970 година местонахождението му става известно, а през 1983 година Боливия го предава на Франция, където е осъден на доживотен затвор. Барби умира зад решетките на 25 септември 1991 година от рак.

Валтер Рауф

Изобретателят на мобилните газови камери е отговорен за поне 97 000 убийства. През 1949 година заедно с жена си и двете си деца бяга по „Пътя на плъховете". Първо стигат до еквадорската столица Кито, след това се местят в Чили. През 1963 година Федерална република Германия настоява той да бъде екстрадиран, но чилийските власти отказват, тъй като давността за престъпленията, за които е заподозрян, според чилийското законодателство, е изтекла. Рауф умира от инфаркт на 14 май 1984 година в Чили като заможен собственик на консервни фабрики.

Знаел ли е папа Пий XII?

Въпросът за съучастието на папа Пий XII и до днес е неясен. Италианецът Еудженио Мария Джузепе Джовани Пачели става папа малко преди началото на Втората световна война - на 2 март 1939 година - и остава на Светия престол до смъртта си през 1958 година.

Какво е знаел Папата за „Пътя на плъховете"? Специалистът по църковна история Хуберт Волф се опитва да повдигне завесата. Заедно със свои колеги от цял свят той ще изследва Архивите на Ватикана и по-специално документите, свързани с времето на Пий XII, които ще бъдат публикувани на 2 март 2020 година.

„Това е възможност да намерим отговор на много въпроси от онова време, но и голямо предизвикателство, тъй като става въпрос за близо 400 000 архивни единици, всяка от които съдържа по около 1000 страници", казва професорът по църковна история от Мюнстер.

В търсене на отговорите

Интересно би било да се разбере дали Папата е давал конкретни нареждания за спасяване на нацисти и дали е бил повлиян от ЦРУ, което е искало да разполага с доверени хора в латиноамериканските държави, за да не тръгват и те по пътя на Куба.

Известно е, че Папата е  изпитвал голям страх от комунизма. Възможно е да е бил воден от убеждението, че каквото и да са вършели националсоциалистите през Втората световна война, е следвало те да бъдат защитавани, поради това, че са били врагове на комунизма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
4
 
! Отговори
Пак нищо преди 3 години
Ми номера с Цар Зима и руската душа немците е трябвало да са го научили предварително - преди тях и *** и франсета са се пробвали.... и все неуспешно. Пък и от Първата световна война пак нищо полезно не са научили.
98
3
 
6
 
! Отговори
чичо преди 3 години
Гледайте обективно на нещата.Абсолютно всички са крали технологии от немците след краха им.Американците са провели операция "Кламер" която е спасила много нацисти от въжето,но досега евреите не ги закачат.Защо ли?Руснаците пък са изкопирали ракетите ФАУ,реактивните двигатели на Луфтвафе,както и първият Москвич е с двигател на БМВ.Да не говорим за морала на швейцарските банкери укриващи откраднатото от евреите и страните през които мина нацисткия ботуш.Ще ми говорите за Аржентина?!
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДа студа ти е виновен,щото Сталинград не преживя истински студ,глад и блокада,само немците са студували!Дори руските танковете Т34 са били по-добри от немските,не само Катюшите,а и руснаците са се сражавали за родината си,за семействата си,а немците какво са правили в чуждата земя и чуждите държави?Кървав купон с живи хора са правили,а в Русия цели села и градове са изгорили и унищожили заедно с населението.
96
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Момчета........не разбирате че победителите не ги съдят! Англоезични историци са си казали мнението по този въпрос.Просто Хитлер направи грешни хододове по време на войната и не се вслуша в мнението на опитните си генерали.Немската армия е била неудържима, само че в тясна Европа, само че в Русия разстоянията са много по мащабни.Нали трябва комуникация, доставка на храни, да не говорим че са нямали подобаващи зимни дрехи, понеже са очаквали бърза победа като в Франция, само че зимата.
95
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самите американци казват официално - "ние спестихме милиарди за въоръжение",когато получават научна информация от руснаците,които са работели против СССР и са крали информация от руснаците за американците през студената война,а не от немците!
94
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимендо 98 Браво бре! Ти голямо" откритие" си направил?! Та те където влязоха тогава.Под дулото на автоматите им.Всички правеха всичко мкоето пожелаят! -:) И ти да беше щеше да го правиш! Гаранция!---Влез и прочети историческите данни,половината немски танкове по пътя от Германия до Австрия остават на пътя,без да воюват,не могат да стигнат до Австрия,защото са били пълен ***!Самите американци казват,"ние спестихме милиарди за въоръжение",когато получават информация от руснаците
93
4
 
4
 
! Отговори
Като тях преди 3 години
Пий XII е антихристиянин-спасява сатани и окултисти.Нацистите не са християни. Израел,САЩ и ЦРУ имат подробни изобличителни документи. Точно затова католицизмът подава на натиска и на протестантството,и на евреите за създаване на движението ИКУМЕНИЗЪМ и Световен съвет на църквите. Затова католицизмът оневини юдейските свещеници за предателството на Христос. Папите отдавна не са християни.Така става когато се колаборираш със сатани и окултисти..ставаш като тях - Сатана и окултист.
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 98 Браво бре! Ти голямо" откритие" си направил?! Та те където влязоха тогава.Под дулото на автоматите им.Всички правеха всичко мкоето пожелаят! -:) И ти да беше щеше да го правиш! Гаранция!
91
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСамите америкаци получват много по-добра научна информация от руснаци ,които са били западни шпиони и са работили против СССР .Немците са били гола вода във въоръжението през ВСВ,преди да превземат Чехословакия и чешките заводи,заедно с инеженерите,въоръжението им на немците е било смешно
90
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
............на немците таНковете им са се разпаднали на части по пътя от Германия до Австрия през ВСВ,били са пълен ***, чехословашки заводи,инженери, учени им произвеждат техниката,боеприпасите и оръжията на немците през ВСВ.Това се случва,след като немците окупират Чехословакия.
89
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗащо не пишете че Америка дължи величието си на тези плъхове и главорези пишете за корпуса от 1000 нацистки учени в пустинята Невада без тях Америка нямаше да е това което е днес--------Защото е лъжа,те ако бяха много добри немците,щяха да измислят нещо срещу руските Катюши,като са толкова умни,на немците таковете им са се разпаднали на части по пътя от Германия до Австрия през ВСВ,били са пълен ***,чехословашки заводи,инженери, учени им произвеждат техниката и оръжията през ВСВ
88
4
 
1
 
! Отговори
Двойникът на Химлер преди 3 години
Пие отровата , а истинския се крие 6 месеца в бункер , с доверен войник, бягат с подводница в Англия и при тегленето на авоарите си от швейцарска банка, го разобличават еврейската групировка Nazi Hunters и след като тръгват по следите му , и го кремират
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Martin Bormann do 90Аз гледах истински запис,те се осланят единствено на думите на нацистите и нацисткия лекар,който е бил на страната на нацистите и излиза и казва кой кой е бил,никакво доказателство няма!Никакво!
86
1
 
8
 
! Отговори
Martin Bormann do 90 преди 3 години
Тялото не е на Борман а просто някво тяло. Използвали са данни от зъболекаря на Борман за да го потвърдят. ДНК анализ не е правен. Данните от зъболекаря на Борман са подправени да съотведсват с това тяло, НО не са истинските на Борман, това се опитвам да кажа. Борман може да се окаже по мощен и от Хитлер защото е контролирал всичките финансии на Райха както и подписването на договори с американската фирма Форд и куп други - човек с толкова мощ може да подправи всякакви данни и да сложи скелет...
85
1
 
5
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
до 93 Прав е 75 ти! Аз лично помня такъв случай! Беше младо и хубаво момче.Служи в армията в десантни войски! Ангел се казваше! Уволни се и след месеци натръшка на куп няколко милиционера тогава.Влезе в затвора и след няколко години излезе.До поредната простотия завършила и с убийство.Прибраха го и му изпратиха дрехите на майка му и баща му от затвора! Не се чу повече нищо за него! Заслужаваше си го!
84
8
 
11
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
до 69..Ти самият май си фашист а?! През годините през които живях през социализма ," комунизъм" Никога не е имало в България!. Че тия които ни управляваха тогава се наричаха помежду си "комунисти" на конгреси и събрания в ЦК на БКП е друга тема! Не изчезна нито един мой роднина,приятел или познат! -:) Масово започнаха да изчезват млади мъже ,Именно след настъпването на "демокрацията" след 1989 г! Помним групировките.Поне аз ги помня де! Та няма статистика до днес колко мизчезнаха тогава!
83
1
 
16
 
! Отговори
koko преди 3 години
искам само да добавя още хиляди нацисти бяха прибрани в америка и получаваха помощи от държавата.Това не трябва да се забравя.Създателят на ракетите фау,1,2 до последно работи в НАСА
82
2
 
7
 
! Отговори
Do Martin Bormann преди 3 години
Тялото на Мартин Борман което е открито в Берлин си е неговото. Само че има няколко неща които не пасват в "картинката". Тялото е открито съвсем случайно при строителни разкопки, но по него има следи от тип почва каквато в Берлин не се среща. Тоест - тялото е пренесенo в Берлин, просто за да бъден намерено един ден. Започнаха да излизат и много улики че доста нацисти са избягали в Аржентина. Сред тях най-вероятно и Фюрера. А за църквата по-страшен от нацизма е бил настъпващия комунизъм
81
5
 
1
 
! Отговори
папа Пий XII преди 3 години
Предвид вековните претенции на католическата църква за статута на Римския папа, въпросът дали папа Пий XII е знаел нещо или не, изобщо не трябва да се поставя.
80
6
 
11
 
! Отговори
ss преди 3 години
Долна и преднамерена статия, демек всички, освен юдейте са престъпници....... айде бегай от тука!!