Китай отговори защо мъжете умират по-често от коронавирус

В белите им дробове има повече ACE2 рецепторни молекули
29 апр 2020 13:02, Нели Христова
47
Китай отговори защо мъжете умират по-често от коронавирус
Снимка: БГНЕС

Лекари от Пекин установяват, че мъжете и жените са еднакво често заразявани с новия вид коронавирус, но много по-често мъжете стигат до интензивно лечение и два пъти повече от жените умират от COVID-19. Техните открития са публикувани в Frontiers in Public Health.

„В началото на януари забелязахме, че броят на мъжете, починали от COVID-19, е малко по-голям от този на жените. Това ни накара да се замислим с какво е свързано – увеличената вероятност от инфекция на SARS-CoV-2 или смърт от вируса. Никой досега не е правил такива изследвания, което ни накара да проведем наше изследване”, каза Ян Цзинкуи, лекар от болница в Пекин, Китай, цитиран от ТАСС.

Почти от първите дни след избухването на коронавирусната епидемия SARS-CoV-2 в Ухан, лекарите започнали да забелязват, че заболяването COVID-19, което я причинява, е много по-вероятно да зарази и убие мъжете, отколкото жените.

Първоначално биолозите свързват тези различия с факта, че белодробните клетки на мъжете съдържат значително повече ACE2 рецепторни молекули, които вирусът използва за инфекция, отколкото подобни телца в дихателните органи на жените. Впоследствие мненията на експертите били разделени, въпреки че повечето лекари продължават да вярват, че мъжете наистина са по-податливи на това заболяване.

Цзинкуи и неговите колеги проучили този проблем подробно, разглеждайки статистиката, получена както при лечение на пациенти в тяхната собствена болница, така и в други болници в Китай. Общо учените изследвали медицинската история на повече от 1 000 пациенти, принадлежащи към най-разнообразни възрастови и социално-икономически категории.

Анализът на тези данни неочаквано показал, че шансовете за инфекция са приблизително еднакви както за мъжете, така и за жените, но вероятността от смърт от COVID-19 и развитието на усложнения е значително различна. По-специално делът на мъжете сред жертвите на коронавирус е 70%, което е характерно и за броя на пациентите, които са били на интензивно лечение и се нуждаят от апарат за изкуствено дишане.

Интересно е, че подобен модел се наблюдава и сред жителите на Китай, които са имали ТОРС през 2003 г. Според учените това се дължи на факта, че неговият патоген също използва ACE2 рецептори, за да проникне в клетките на белите дробове и други тъкани на човешкото тяло.

Според учените подобни разлики в естеството на развитието на COVID-19 при представители на по-силния и по-слабия пол трябва да се вземат предвид както при прогнозиране на по-нататъшното развитие на епидемията, така и при избора на методи за лечение на пациенти, които вече са заразени със SARS-CoV-2./БГНЕС/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
дО 37 РЕДНИК?! преди 3 години
Какво се правиш на умен и с каква цел набъркваш името и на Мутавчийски!!Или като Мирча Кришан,ползвай темата за краставицата и разтягай лукума?!Благодаря,че ме светна за ACE2 рецепторите,които за 95% от тук четящите не значат абсолютно нищо,а навярно и за тебе са пълна мъгла!!?? Ама да кажеш нещо и да се направиш на интересен!!
39
0
 
1
 
! Отговори
СЕРЕГЕЙ преди 3 години
ЧАЙНИЦИТЕ ОТКРИХА ТОПЛАТА ВОДА...ИЗ НАУЧНИТЕ СРЕДИ В МОЕТО СЕЛО ВЪПРОСА Е ЛАКОНИЧНО РЕШЕН С ФОРМУЛИРОВКАТА,ВИРУСА Е ПО ХОРАТА.
38
1
 
1
 
! Отговори
NikolaS преди 3 години
Как да се забавляваме в България, седейки у дома? Ела разберете! GЕTBАDGRL. CОM
37
1
 
12
 
! Отговори
Брях, Нобел! преди 3 години
Жените са второ, подобрено издание, какво чудно има? Без короната кой умира първи, пак мъжете. Идете в едно село и няма нужда китайците да ви го казват.
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 39Ако мъжете не пиехте,не ядяхте толкова пържоли щяхте и вие да живеете по-дълго.
35
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жените живеят по дълго, а пенсионирайки се по-рано, скапват пенсионната система.
34
0
 
7
 
! Отговори
редник преди 3 години
До: 27Аз разбрах. Но това е стилът на обяснения и на генерал Мутафчийски. После прави най-учудената физиономия на света, защо българите масово се правят че не го разбират (или пък нарочно се преструват)!ACE2 рецепторите в белите дробове са ензими, които служат като входен портал за коронавируса (и евентуално други микроби).Мъжете имат повече от тях отколкото жените, следователно - повече вратички за вируса да влезе и да те налази.Ясно ли се изразих (както казва генерала)?
33
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нашето село открай време има само стари баби вдовици без всякакви коронавируси.Мъжете ги скапват тежката работа,цигарите,пиенето и наднорменото тегло.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо сте пропеснали отговора, само анализ, че мъжете са повече от жените. Безмислена списня!
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То по таз причина би трябвало самците сред животните да са повече заразени и убити от тоз корона вирус от колкото самките,а при еднополовите по вид и популация някои изследвали ли са как постъпва с тях,що за имунитет имат по отделно,че да устоят на вируси особено на тоз който е неизвестен по имунитет и по пол за популация,че на каква от енергетическите основи-положителна/отрицателна що как материи за съединения с другите физиологични материи с предназначение щом е естествен с избор за средата му
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една лъжа повторена сто пъти става истина.Ако утре британски и американски медии започнат да ни убеждават че вируса е създаден в руска лаборатория, нищо чудно това да е причина за още санкции.Между другото къде ли е "отровения" Скрипал?
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На дръпнатите мушм0роци не им вярвам вече.... ама грам, каквото и да кажат.
28
1
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 3 години
Всичко е ясно като простото тройно правило и който не е разбрал статията,значи не е на себе си.За пример можем да посочим факта,че вътре в земното кълбо има още едно много по голямо от външното!
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така или иначе за тези които приемат ACE инхибитор който е част от 80% процента от лекарствата за кръвно това не е добра новина...
26
2
 
11
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Нищо не се разбра, но и информацията е китайска. Китай отрича че вируса е китайски и го нарича американски, САЩ от своя страна му казват китайски. Но и двете страни са единодушни в едно - не е еврейски!
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази простотия се списва не за първи път, общо взето злобни феминистки напъни.
24
0
 
13
 
! Отговори
Хайде по-сериозно ! преди 3 години
От статията така и не се разбра какво е отговорил Китай за причината за по-голямата смъртност при мъжете !
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой разбра ли защо мъжете умират по-често от жените?
22
2
 
5
 
! Отговори
серсем преди 3 години
Та,къде мога да си сменя пола?
21
0
 
27
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Абсолютно НИЩО не разбрах от тази статия- !!! Отговор защо мъжете умират повече от жените така и не прочетох!!!

Спонсорирани публикации