Патолог: Коронавирусът по-опасен при проблеми с кръвоснабдяването

Кръвна група А се оказва рискова заради по-активното кръвосъсирване
30 апр 2020 10:52, Елка Василева
19
Патолог: Коронавирусът по-опасен при проблеми с кръвоснабдяването
Снимка: архив, БГНЕС

Тежките случаи на протичане на коронавирусната инфекция са свързани с проблеми в кръвоносните съдове, с кръвосъсирването и кръвоснабдяването. Това показват изследвания на починали пациенти в Швейцария. Рисковите фактори са тези, които намаляват функционалността на клетките, „тапициращи“ вътрешната страна на кръвоносните съдове.
   
„Вероятно основната цел на коронавируса в нашето тяло са клетките, които „тапицират“ кръвоносните съдове. Ако тези клетки са били изложени години наред на висок холестерин, на високо кръвно или имат генетични проблеми, които не ги правят толкова стабилни, тогава толерантността ни към този вирус е много малка“. Това заяви проф. д-р Александър Цанков, ръководител на Отдела по аутопсия в Университетската клиника в Базел, Швейцария, пред БНР.

„Все още сме далече от това да имаме ясен кръвен показател, който да каже – да, това е рисковата група. Рисковата група клинично много лесно се идентифицира – големи, едри мъже със свръхтегло, група А, с високо кръвно. Това е със сигурност рискова популация“, коментира проф. Цанков.

Още по темата

Заедно с лекари от съседния кантон екипът на проф. Цанков е изследвал общо 21 починали от COVID-19. Под микроскоп е бил регистриран кръвен застой в белите дробове на починалите пациенти.

„Това, което ни учуди, е, че в повечето случаи не се виждаха възпалителни заболявания, а по-скоро промени на алвеоларните мембрани, на дихателните мембрани във въздушните мехурчета на белия дроб и най-важното – промени в малките кръвоносни съдове на тези алвеоли“, посочи специалистът.

Освен това патолозите в Базел и Цюрих са засекли и малки съсиреци в кръвоносните съдове на бъбреците и червата на починалите. Именно нарушеното кръвоснабдяване е една от причините за тежкото протичане на болестта.

„Кръвта стои там, но не тече истински и в този смисъл въпреки че кислородът по някакъв начин достига до нея, той не бива транспортиран чрез кръвта до цялото тяло и крайният ефект на обдишването всъщност остава на заден план“, изтъкна проф. Александър Цанков.

Едва 15% от аутопсираните от екипа на д-р Цанков са имали хронични белодробни заболявания като основен проблем. Като рискови фактори се налагат артериалната хипертония, свръхтеглото, мъжкият пол, повишената възраст, сърдечно-съдовите заболявания. 17:4 е било съотношението мъже – жени сред изследваните починали.

Преобладаващи са хората от кръвна група А, която се отличава с по-активна съсирваемост на кръвта.

„Вирусът използва антигените на кръвната група А, за да атакува по-ефикасно клетките на организма. В Швейцария с кръвна група А са приблизително 45% от хората, а при нас в аутопсиите бяха 65 до 70%“, уточни Цанков.

Всеки от аутопсираните е бил с поне един рисков фактор, най-вече високо кръвно. „100% от нашите пациенти имаха високо кръвно.“

Важно е да се правят аутопсии и на хора без рискови фактори, подчерта проф. Александър Цанков.

„Защото очаквам, че вероятно в популацията има генетични полиморфизми за определени гени, които не повлияват съществено нашето качество и продължителност на живота, но ни правят податливи към ефектите на коронавирус или най-малкото интолерантни към инфекцията. Очаквам това да са гени, които са важни за съсирваемостта на кръвта, но това не го знам, само го очаквам,“ каза професорът.

При много хора с тежка картина на инфекцията се наблюдава стабилно протичане в рамките на 7 до 9 дни, след което се получава рязко влошаване, което може да се обясни с кръвосъсирването в организма, каза д-р Цанков. Един от вариантите е да се прилагат субстанции, които подпомагат свойството на кръвта да тече, например плазмата, в която са налични всички необходими за баланс на съсирването фактори.

Биха били полезни и медикаменти, които подобряват функционалността на клетките, „тапициращи“ кръвоносните съдове, допълни проф. Цанков. „Това може да подпомогне организма да не образува такива малки съсиреци или ако ги е образувал, да му помогне по-бързо да ги разгради.“

Терапевтичните стратегии трябва да бъдат различни в началния стадий от заболяването, когато вирусът атакува тялото и се размножава, от следващия етап, в който се намаляват негативните ефекти за заразения организъм, поясни специалистът. „И точно там нашите наблюдения отварят нов терапевтичен прозорец“, посочи българският лекар, който работи в Швейцария.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Пийте си виното преди 3 години
Вино, оцет за разреждане на кръвта. Пийте си виното. Сланина и масло за белите дробове. Цените на маслото уж паднали повсеместно, но май тук нищо не пада. Айде чао и наздраве.
12
0
 
2
 
! Отговори
ами преди 3 години
Това ,което и аз казах,без да съм мастит професор от Швейцария-ако болестта се хване и се лекува в самото начало,няма да има умрели.Просто и логично.Не знам какви са тези указания,да се чака докато спреш да дишаш и тогава като ти хакнат тръбата в трахеята-надявай се.И най-обикновенните аналгин -хинин и аспирин,биха предотвартили доста от случаите.За тези ,които имат язва-да ползват аспирин,който се разтваря и абсорбира в червата.
11
7
 
5
 
! Отговори
ahahaaa преди 3 години
ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА БЕ СМЕШНИЦИ///
10
4
 
11
 
! Отговори
До ИСТИНАТА преди 3 години
Хммм, А ски учителят от Троян койтосе заразява в Банско и изкара болеста тежко? Определено трудно можеш да кажеш за активен спортист че не се грижи за себе си...
9
4
 
15
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Затова спортувайте редовно и внимавайте какво ядете и пиете. 90% от заразените и смъртни случаи са на хора, които и преди това не са се грижили за себе си. Храната обуславя здравословното състояние, а спорта имунната система.
8
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълен фейк, глупости и пропаганда.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аспиринът помага срещу съсирването на кръвта. Но не е добре, даже може и да е опасен, ако сте язваджия.
6
3
 
8
 
! Отговори
. преди 3 години
толкова мн експерти,и още ще се изкажат, и резултата е - ...
5
4
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Ти звучиш съвсем като Доналд Тръмп
4
19
 
3
 
! Отговори
V преди 3 години
Еми значи трябва с нещо да се инхалират. Нали тез дет пушат канабис през дихателната система дрогата стига до кръвта .А дебелите и старците с кръвно по принцип не живеят дълго. По пътя на канабиса трябва да се пробва нещо .А дебелаците и с високо кръвно хора да си лекуват другите болести.
3
8
 
25
 
! Отговори
боцмана преди 3 години
Четете, мислете, а не да пишите простотии. Вирусът си е сериозен.
2
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще питам моята фризьорка какво мисли за това щото нещо не им вярвам на тия.
1
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то цяла България е с високо кръвно! Малко хора познавам без кръвно! Да, дамите повечето са с ниско, но другите сме дроп!

Спонсорирани публикации