Това още тегне над германците: "Баща ми е бил нацист"

Следващото поколение повдига завесата на мълчанието, спусната от родителите им
2 май 2020 12:36, Елка Василева
318
Това още тегне над германците: "Баща ми е бил нацист"
Снимка: Дойче веле / Х. Янсен

Нацисткото минало си остава тема табу за много германски семейства - особено за онези, в които бащите и дядовците са били замесени в престъпления. Децата и внуците им днес мъчително повдигат завесата на мълчанието, пише Дойче веле.

Хартмут Янсен винаги се е страхувал, че ще дойде денят, в който ще трябва да каже истината на своите дъщери. Годината била 2014-та. По кината вървял филмът „В лабиринта на мълчанието", посветен на съдебните процеси за концентрационния лагер Аушвиц.

Хартмут купил билети за кино и решил да разкаже всичко на децата си. „Баща ми е бил есесовец", признал си той, след като изгледали филма. Страх го било от тяхната реакция и от това, че биха могли да се отчуждят от него. Но разрив не настъпил.

Свидетелски показания пред съда във Франкфурт

Хартмут Янсен многократно е прослушвал записите от втория съдебен процес във Франкфурт на Майн, воден през 1964 година.

Още по темата

Там свидетелски показания дава и бащата на Хартмут - 54-годишният тогава Курт Май, бивш щурмбанфюрер от СС и ръководител на отделение, отговарящо за фирмите на нацистите, използвали принудителен труд, включително и на концлагеристи.

По времето, когато Курт Май свидетелства на процеса във Франкфурт, Хартмут е на 16 години. Той живеел заедно с майка си в Хамбург. Няколко години преди това те били посетени от бащата на Хартмут, който вече живеел със съпругата си и двете си деца в Южна Германия. Заради някогашната си любима и роденият от тази връзка син той нямал намерение да разваля семейството си.

Хартмут отлично си спомня няколкото срещи с баща си. На една от тях той се похвалил пред момчето, че е бил до Хитлер при нахлуването на нацистите в Австрия, както и че празнувал след това заедно с други офицери. "Тогава все още не разбирах всичко докрай, защото бях едва 13-годишен, но винаги съм знаел, че Хитлер не е нещо хубаво", спомня си Хартмут.

Постепенно момчето все повече се разочаровало от баща си. Написал му и писмо, в което го молел да разкрие цялата истина за онова, което е вършил по време на Третия райх. Бащата обаче не реагирал, нито пък повече дошъл да се види със сина си. Нацисткото минало на бащата не давало покой на Хартмут, още повече, че и майка му отказвала да говори по въпроса. Чак след нейната смърт той започнал да търси повече информация.

Тема табу за много германски семейства

Вече като възрастен Хартмут се записал в една работна група към бившия концентрационен лагер Нойенгаме. Там той срещнал хора, които също като него търсели истината за миналото на своите родители. Тези семинари се провеждат от 10 години насам и се радват на растяща популярност.

„Междувременно идват вече внуците на извършителите на престъпления по нацистко време", казва ръководителят на групата Оливер фон Врохем. Става така, че следващото поколение повдига завесата на мълчанието, спусната от родителите им. За много германски семейства нацисткото минало си остава тема табу.

В семинарите участват историци и архивари, които показват на участниците къде да търсят информации за миналото или как да интерпретират различните отличителни знаци по нацистките униформи или по печатите, на изпращаните от тях писма.

Кой е Курт Май

За баща си Хартмут успял да открие следното: Курт Май е подкрепял активно нацистката машина за унищожаване на хора. Бил е пряко отговорен за експлоатацията на концлагеристи, заставяни да полагат принудителен труд, за преобразуването на еврейски фирми в „арийски" на територията на Чехословакия, за създаването и управлението на редица фирми на СС, и не на последно място - за това, че е подкрепял извършените от националсоциалистите престъпления в системата на концентрационните лагери. От Курт Май обаче така и не е потърсена отговорност за извършените от него деяния.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изтрили са точно тези постинги, в които се дава рационален отговор на льольовеца, който обижда всички и ги уличава в мързел, некадърност и липса на развитие.. По стила му съдя, че това е онзи, който доскоро се представяше тук с ник "Ц..и..ник". Неговите премъдрости обаче си стоят. Сигурно не е бил на смяна миналата нощ и като не върши работата си на помощен персонал, влиза в този сайт, за да търси повод да се облекчи комплексите си.
226
0
 
6
 
! Отговори
Реалноста преди 3 години
На 76 години съм и имам проблем че 97 годушния ми баща бил в пионерската организация на нацистите ..аре стига с глупости
225
1
 
6
 
! Отговори
ВАКИЧА преди 3 години
А КЪДЕ СА СЕГА НАЦИСТИТЕ ДА ВЪВЕДАТ МАЛКО РЕД В ЕВРОПА...
224
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 293Може би не си разбрал кои са ценностите "на които ни учат".Със сигурност в Демократичните страни не учат, че "правото е на страната на по-силния"
223
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 292Продължаваме да циклим на едно място. Защо се прави дискусия, със сигурност целта би трябвало да е да се изолира проблема, а проблемът не е дали "и другите" трябва да бъдат наказани, а дали в следствие на събитията има РЕФОРМА. Например, говорехме за Британския Империализъм. Ти, от днешна гледна точка, какви основания виждаш Великобритания да бъде подлагана на преследвания или санкции? Очевидно е, че това не е страната, от чието име са извършвани престъпленията за които говорим.
222
1
 
3
 
! Отговори
До 291 преди 3 години
Нима искаш да ми кажеш, че "правото е на страната на по-силния" не е основен принцип в международната политика? Категорично не мога да се съглася. Аз не защитавам този принцип, но просто отбелязвам, че ценностите, в които ни учат да вярваме, са бутафорни.
221
0
 
1
 
! Отговори
До 289 преди 3 години
Моята теза е, че само някои получават полагащото им се наказание. Тези, които печелят големите геополитически конфликти, се разминават със строго мъмрене в най-лошият за тях случай. Но двойният стандарт е факт и той е причината хората да изпитват подобно недоверие към големите играчи на световната сцена. Но тук е и мястото да отбележа, че аз не се идентифицирам с нито една идеология или социална система.
220
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 287Задаваш въпроси, но не виждам да има фокус върху нещо. Продължаваш да копаеш в посока "всички са маскари". Прочети пост 289 и се опитай да разбереш какви мотиви могат да бъдат обсъждани в такава дискусия. Посоката която си поел всъщност води точно към същото от което се оплакваш: по-силния на деня решава. Тогава, когато другата страна стане по-силната тя ще решава. Така ли се решава проблема? Кой проблем се решава така?
219
1
 
5
 
! Отговори
До 287 преди 3 години
Колко отдалечен в историята е Бенгалският геноцид? А бомбардировките над Дрезен и Хамбург? Колко отдалечен е геноцида над палестинският народ? Колко отдалечена беше неоправданата касапница над Ирак, когато се тиражираше лъжата за "оръжие за масово унищожение"? Изобщо има ли смисъл да задавам въпроси с очевиден отговор? Различни мотиви, може би да, но причините си остават същите - пари, власт и фанатична вяра, че "аз съм по-прав". Крайните резултати също си остават същите.
218
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 285Няма такова нещо като "всички са маскари". Това не е един котел, в който влизаш и който е влязъл той е "боядисан". Има престъпление и има наказание. Целта на наказанието не е да унижи наказания, а да коригира. Например, ако една страна е била източник на страдание, защото нейното устройство е било предпоставка за това страдание, отвъд овъзмездяването на жертвите какъв е нейния "товар" ако тя се е променила и е престанала да бъде източник на такова?
217
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 282... тъй като този проблем никога не е бил проблем на ясно обослувена географски група с ясно дефинирани цели. В зависимост как човек интерпретира различни детайли това може да е по-голям или по-малък проблем, но генерално той е най-малък от всички изброени.
216
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 282... защото той стои по-отдалечен в историята, а това поражда трудности с интерпретацията на фактите от гледна точка на това, че има големи разлики в разбиранията от тогава и сега. Американския Империализъм е сравнително нов феномен (последните 60-70 години) и неговия обхват е по-скоро интепретация на злоупотребата със сила, отколкото свързан с масивни човешки жертви, което го поставя на малко по-различна плоскост, спрямо останалите). Ролята на Семитизма е също двойствена ...
215
0
 
3
 
! Отговори
До 284 преди 3 години
Аз ще ти кажа какви са мотивите. Властолюбие и алчност. Робският труд е нископлатен, а робът няма права, които неговият господар трябва да спазва. Робът не е считан за човешко същество, притежаващо същата стойност и значение като господаря си. Това е в основата на колониализма, а именно, че едни хора имат по-малка стойност от други.
214
1
 
1
 
! Отговори
До 281 преди 3 години
Напротив, отговор има. Престъпления са, независимо от мотива, характера и извършителя. Но аз виждам, че едни престъпници играят ролята на морални авторитети и осъдително сочат с пръст към други престъпници. И когато нещата стоят така, нека никой не ми говори за демокрация и човешки права, защото такива няма. Всичко се определя от интереса на силните на деня, това е истината...Впрочем най-много жертви са взели колониалните политики на американците и британците. :)
213
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 282"Не, техните престъпления не са по-малки като мащаб, а дори напротив, по-огромни са. Но тях никой не критикува, срещу тях филми не се правят, срещу тях книги не се пишат"Вече ти посочих реда на "големина" на престъпленията на изброените. За тях със сигурност се правят и филми, пишат се и книги и се търсят факти. Особено за номер едно в това отношение, което е Комунизма, се е изписало изключително много и са се направили маса филми. За Британския Империализъм по-малко...
212
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 279...Британския Империализъм, който е взел повече жертви от Американския Империализъм. Тази подредба мисля че е универсално възприета за вярна. Фундаментално това не значи, че към всички престъпления трябва да се подхожда еднакво. Мащаба и мотивите са важни, както и характера на извършването на престъпленията, но за такива неща човек трябва да поназнайва право а също и да има хуманитарно образование.
211
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И понеже отговор няма да получа, то аз ще си отговаря сам. Правя го от позицията на човек, който е проучвал тези въпроси. Не, техните престъпления не са по-малки като мащаб, а дори напротив, по-огромни са. Но тях никой не критикува, срещу тях филми не се правят, срещу тях книги не се пишат. Затова казвам, че живеем в едно брутално лицемерие. Системата е пропита от лъжи и противоречия, а ни убеждават, че живеем в свят на демокрация, ценности, принципи и всякакви красиви думички.
210
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 279Въпросът ти няма рамка, поради което на него не може да се отговори рационално. Престъплението дори срещу един човешки живот е убийство. Престъплението срещу множество човешки животи е масово убийство. В това отношение не се различават. Това е историята на човешката цивилизация. Еднакви по тежест ли са? Отговора е "не". Ако трябва да подредим мащаба на престъпленията на тези хора, трябва да се каже, че Комунизма е взел повече жертви от нацизма, който е взел повече жертви от ...
209
0
 
5
 
! Отговори
До 279 преди 3 години
Аз не оспорвам престъпленията на нацистите. Но питам - престъпленията на англичаните, на американците, на руснаците, на Израел по-малки ли са като мащаб от тези на нацистите?
208
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Истината 2Престъпленията на национал-социализма са доказани и не само срещу един народ. Германците също ги осъждат.Хората които не са се постарали да се запознаят с фактите нямат основание да апелират към законнност, когато самите те разчитат на незнание за позициите които заемат.

Спонсорирани публикации