Спомените на ветераните от Деня на капитулацията преди 75 г.

Днешният 8 май ще бъде по-различен заради коронавируса
8 май 2020 18:00,
16
Спомените на ветераните от Деня на капитулацията преди 75 г.
Снимка: БГНЕС

"Аз съобщих края на войната, но моите герои са момчетата, които слязоха на бреговете, много от които не се върнаха", казва вече 97-годишния Грегъри Меликиян.

Преди 75 г., в ранните часове на 7 май 1945 година ген. Дуайт Айзенхауер избира сержант Меликиян, тогава 20-годишен радио оператор, да изпрати кодираното съобщение до военначаланиците и Съоюзниците за безусловната капитулация на Германия.

Съобщението

Меликиян е бил най-младият оператор в Реймс. Едва на 19 г. той е пристигнал в Европа.
 
"Бяхме в другия край на залата. Имаше един от Тексас, на 36 г., друг от Южна Каролина на 27 или 28 и моя милост. Точните думи на Айзенхауер бяха: Искам Меликиян да изпрати кодираното съобщение и да говори за това до края на живота си", споделя пред Guardian Меликиян.

В 74 думи е изпратено съобщение, което гласи, че на 8 май в 23:01 войната ще спре и двете страни ще престанат да се обстрелват.

От тогава насам са минали 75 години. Меликиян, в предпазно облекло и медицинска маска, е поканен да присъства във Вашингтон, като почетен гост на Доналд Тръмп.

"Иска да направи нещо голямо от победата - което е негов прерогатив", размишлява Меликиян. "Независимо дали го харесваме или не, той е единственият президент в момента и получаваме само един", казва още ветеранът от войната.

Ветераните

Меликиян ще е представител във Вашингтон на оредяващото поколение с преки спомени от Втората световна война. Много от тях са блокирани в домовете си, болници или други учреждения заради коронавируса и така ще прекарат може би последната голяма годишнина от капитулацията затворени.

Сред тях е 93-годишният Жан Тувенин. Когато през 1939 година войната започва, той е едва на 13 години. На 2 ноември, 1944 г., на 18-годишна възраст той се записва в армията на Франция в медицински батальон. Всъщност, те са пренасяли ранените и умрелите.

Капитулацията заварва Тувенин в едно тиролско селце, в близост до Инсбрук.

"Беше пролет и прекрасен ден. Имах акордеон и офицерите ме повикаха да свиря в местното шато. Свирих цяла нощ, купонясвахме цяла нощ. Бях много пиян, всъщност, всички бяхме", спомня си французинът.

"Тази година ще прекарам 8 май у дома. Това е трудно. Това е моят ден за празнуване", казва той.

Същото важи и на 100-годишния Андре Хисинк, който бяга във Великобритания от родната си Нидерландия, когато германците окупират страната му.

Той е бил пилот и навигатор, помагал е на съюзниците по време на Деня на десанта. Минали са много години от тогава, но спомените му за битките и за капитулацията са кристално ясни.

"Бях в базата в Брюксел, когато чухме за победата в Европа и направихме нещо, което не биваше. Като офицери имахме пистолети и стреляхме във въздуха. Военната полиция дойде на мира: Не можете да правите това, господа! Обещахме им да не го правим отново", казва Хисинк.

Tag der Befreiung

А в Германия 8 май e Tag der Befreiung. Денят на Освобождението.

За 75-тата годишнина Берлин е обявил денят за празник, но плановете са леко променени.

Клаус Гюнтер, роден през 1931 г., е прекарал 8 май 1945 г., криейки се в манастир в Бавария. Бил е евакуиран от родния си Хамбург по схемата за евакуация на децата от нацисткия режим.

Той е бил задължен да бъде член на Младежта на Хитлер. Разбрал е за победата 3 дни по-късно от командир и почуствал облекчение.

"Сякаш камък ми падна от сърцето, защото така не трябваше да дам военна служба. Бях толкова облъчен от нацистката партия, че едвам си спомнях как да поздравявам хората без да казвам "Хайл Хитлер!".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
защо преди 3 години
Браво Билянке!!!Това са истинските герои на ВСВ!!!Смелият свързочни, написал 74 думи, още по-смелият офицер, стрелял в щаба и най-смелият авиатор, напил се в Тиролско село. А те ще ми говорят за битки при Москва, Ленинград, Сталинград, Курск и т.н. Не ги е срам!!!!
15
2
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Германците издигнаха страната си от руините и сега правят пак Мерцедеси и Поршета, а в Русия още я дъвчат тая "вайна". Аз ако бях, при падането на съюза щях да съборя паметника в Тиергартен.
14
3
 
6
 
! Отговори
До гошо верно тъпото преди 3 години
Ключова е битката за МАсква. Курската битка до 60-те дори не се споменава в руските учебници, в Сталинград са си чешашли егото Хитлер и Сталин, нищо повече. Руснаците обръщат Германия точно в битката за Москва.Курск е една година след Москва.
13
1
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Германците не трябваше да нападат Ленинград и да обявяват война на САЩ. Тогава може би щеше да е различно. Също при Дюнкерк трябваше да изметат англосаксите от плажа.
12
1
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Основните битки в които е...прекършен Вермахта и много милионната армия на Хитлер през ВСВ,се водят на Източния фронт и това са Битката за Москва,Сталинградската битка,Курската битка,Битката за Прусия,Битката за Висла и Одер,Битката за Берлин и десетки още...решаващи битки по суша и море.Честит Ден ба победата 9 май!
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като почнат да се разкайват колко било зле по времето на Хитлер.Зле,зле ама за 8 години от държава в която един хляб струва 50 милиарда марки ви качи в мерцедеси и поршета,нали?Преди известно време попаднах на прелюбопитна книжка на геемански език."Ръководство за експлоатация на климатична инсталация в танк. И следва модел и марка." Това е по времето когато във България са се събирали да гледат как свети електрическа крушка или как работи радиоприемник.Марка Сименс.
10
3
 
8
 
! Отговори
бай Пешо преди 3 години
ами да освободиха се.... от всичко, което са били построили и създали дотогава.Съвсем заслужено. Сринаха им ЦЕЛИЯ "хилядолетен райх".А сега като им е толкоз акъла, може и да празнуват 8-ми Май...Някои може да си мислят,че има некъв си "ден на капитулацията",напр. в Реймс. Обаче този ден е само един- 8 май- Капитулацията в Берлин, на колене пред маршал Георгий Жуков. И не 'капитулация', а БЕЗУСЛОВНА КАПИТУЛАЦИЯ ! Е, това най-много боли и ще боли завинаги. А иначе, немците нека си празнуват.. :)
9
1
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Как се пренаписва историята и втълпяват новите "ценности" - "ден на освобождението" в германия, който е начало на формално 44 години продължила окупация.Не е случайно, че посолството на щатите в дания обяви, че американците били освободили освиенцим...
8
6
 
9
 
! Отговори
Другата ти гледна т. преди 3 години
Само Германия е отговорна за избухването на Втората световна война, този, който се опитва да опише други като престъпници, пренаписва историята и разделя Европа. Това се казва в съвместна статия на германския външен министър Хайко Маас и германския историк проф. Андреас Виршинг, публикувана в Der Spiegel по повод 75-годишнината от края на Втората световна война
7
8
 
9
 
! Отговори
Петър Славов преди 3 години
***, не се коси ние за руските ветерани слушаме от 75 години, няма лошо да чуем и другата гледна точка а?
6
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То си е било освобождение на запад,но уви на изток тепърва са се запознали със съветския вариант на нацизма.
5
6
 
9
 
! Отговори
уффф преди 3 години
И тези ветерани като нашите активни борци срещу капитализъма обирачи на мандри,ограбили народите си и се самоназначили за капиталисти.
4
2
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
И отново нито дума за Юрий Левиатан и Симо Хаюха...
3
3
 
20
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 години
Те и ветераните само от запада брей,бавно и славно подменят историята,по терлички,ще се окаже че и те са спасителите божий.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
I kakave izvoda ot tazistatia - samo amerikantsi i frantsuz isa voiuvali sreshtu Germania.....
1
3
 
16
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
да живее БЪЛГАРИЯ

Спонсорирани публикации