Рекорд: Какво струва 21 милиарда евро за грам?

Кои вещества, химически продукти са по-скъпи от златото
13 май 2020 20:00, Елка Василева
43
Рекорд: Какво струва 21 милиарда евро за грам?
Снимка: архив, БГНЕС

Както при всяка друга криза, и сега цената на златото расте. Но има редица други вещества, минерали и химически продукти, които са много по-скъпи от златото. Дойче веле представя 15 от тях. Рекордът е 21,7 млрд. евро за грам.

Злато

В сегашната криза, породена от епидемията от коронавирус, цената на златото расте. Поради простата причина, че този благороден метал се смята за една винаги сигурна инвестиция. В момента грам злато струва 50,50 евро. Но и редица други вещества, минерали и химически продукти влизат в ранглистата "Скъпо, по-скъпо, най-скъпо". Ето 15 от тях (всички по-скъпи от златото) на цени, достигащи 21 милиарда евро за грам.

Паладий - 59 евро за грам

Паладият е един от най-редките метали на земното кълбо. Използва се най-вече в автомобилната индустрия - главно за производството на катализатори. Високо го ценят и бижутерите.

Родий - 222 евро за грам

Това е най-скъпият от всички метали. Подобно на паладия, и той е сребристо-бял и устойчив на корозия. При производството на автомобилни катализатори родият се радва дори на по-висок авторитет от паладия.

Китайски чай Да Хун Пао - 1290 евро за грам

Трудно е да си представим, че човек може да плати стотици евро за чаша чай, но фактите са такива. Този много специален китайски чай наистина струва 26 пъти повече от златото.

Отрова от коралова змия - 3680 евро за грам

Това вещество притежава доказани антивирусни и антибактериални свойства. Самата коралова змия е една от двете най-отровни змии в света - след черната мамба.

Плутоний - 3680 евро за грам

Който иска да конструира атомна бомба или ядрен реактор, няма как да мине без плутоний. Този радиоактивен елемент е особено търсена стока от различни диктатори и потиснически режими, но и от международни терористи.

Таафеит - 11 500 евро за грам

Този скъпоценен камък се среща един милион пъти по-рядко от диамантите. Таафеитът грее в цветове между червено и виолетово и е толкова рядък, че досега откритите камъни ще се съберат в половин чаена чаша.

Бенитоит - 19 570 евро за грам

Този син на цвят скъпоценен камък произхожда от калифорнийския Сан Бенито. В бижутерията го ценят като един от най-красивите минерали.

Червен берил - 46 000 евро за грам

Това е още един от най-скъпите скъпоценни камъни на света. На всеки 150 000 диаманта се среща само един такъв камък, известен още като „биксбит“. Твърди се, че имал успокояващо и лечебно действие. Научни доказателства за това обаче няма.

Серендибит - 82 800 евро за грам

Този много рядък минерал се среща само в Шри Ланка и Мианмар. Бижутерите го използват за изключително скъпи накити.

Грандидиерит - 119 200 евро за грам

Този много рядък скъпоценен камък за пръв път е открит в Мадагаскар преди повече от 100 години. Синьо-зеленият минерал и до днес може да бъде намерен само там и в Шри Ланка.

Диамант - до 124 000 евро за грам

Цената на диаманта зависи от чистотата на камъка, от качеството и шлифовката му. Иначе диамантите се срещат в природата по-често от други скъпоценни камъни.

Пайнит - 276 000 евро за грам

Това е един от най-редките скъпоценни камъни. Наречен е на името на своя откривател, британския геолог Артър Пайн. Смята се, че общо в света има само около 1000 екземпляра. Богатите колекционери обожават този червеникав кристал.

Червен диамант - 4,6 милиона евро за грам

Това е най-редкият скъпоценен камък в света. Известни са не повече от 30 екземпляра, като повечето нямат и половин карат. Най-скъпият червен диамант с тежест над 5 карата беше продаден през 2011 година за 7,4 милиона евро.

Калифорний 252 - 24,85 милиона евро за грам

Този изкуствен изотоп се използва за откриване на подземни находища на петрол и вода, както и за лъчева терапия. Изтопът е създаден през 1950 година в Бъркли, Калифорния.

Антиматерия - 21,7 милиарда евро за грам

Преди десетина години за съвсем кратко време учените успяха да задържат минимални количества антиводород и антихелий. Смята се, че антиматерията има нечуван енергиен потенциал и с нея могат да летят междугалактически космически кораби. Ако някога успеем да задържим 1 грам антиматерия, цената ѝ би възлизала на 21,7 милиарда евро.

 


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Totenkopf преди 8 месеца
Ама наистина ли ви плащат да препечатвате такива шашкънии? Истинска подигравка с читателите, вие като сте овчари не мислете, че другите са.
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
счупи тъпометъра с тази антиматерия...
38
1
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 8 месеца
Няма по-ценно нещо за мене от МАМА!
37
1
 
2
 
! Отговори
Хххх преди 8 месеца
До Анонимен 30
има антиматерия и нищо друго...може да има хора изградени от антиматерия но те ще са си хора пак а не антихора....в Вселена изградена от антиматерия която е копие на нашата законите на физиката ще са същите...и не, там няма да има антигравитация вместо гравитация :-))) ..а гравитация породена от антиматерия
36
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Статията беше интересна ... до последната точка.
35
4
 
1
 
! Отговори
Ленд Лизов преди 8 месеца
До Никола

антиматерия ще се получи ако се сблъскат т.нар президент и корнела
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен

Сладур, преди 50 години американците са ползвали контейнер, тежащ 5 тона, за да пренесат милиграм калифорний.

Това с ядрените куршуми е от раздел фантастика (ненаучна) - радиацията от този куршум ще изтреби всичко живо още преди да се е взривил. И -15 градуса хич не помагат, радиацията не се влияе от температурата.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Предполагам, че мозък на човек, гласувал за герб. То и без друго трудно се намира....
32
1
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 8 месеца
Салфетката от Ялта 1945г. е най-скъпа за теглото си.
31
3
 
13
 
! Отговори
Никола преди 8 месеца
Ако продадем Корнелия Нинова, а тя е близо 100 кг. анти-материя, ще си изпратим всички дългове.
30
0
 
4
 
! Отговори
Има антихора преди 8 месеца
До Анонимен

Наричат се жени.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
щом има антиматерия сигурно има и антихора
28
1
 
1
 
! Отговори
Джозер преди 8 месеца
До Рептил

Те го превръщат на моно-атомно злато и го ядат като бял прах. Така си ремонтират напълно гените и живеят по хиляди години.
27
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 8 месеца
Ще взема да купя 20 кг. Плутония, пък каквото ще да става - какво само ще ги стискам парите от тия мои пенсии...
26
0
 
12
 
! Отговори
политбюро преди 8 месеца
човешката простотия е най-скъпото нещо на света защото заради грешките на един често плащат мнозина цял живот и никой не е в състояние да измери цената
25
2
 
16
 
! Отговори
нееее-е-е-е преди 8 месеца
Най-рядко срещаната материя в природата е мозък от банкянски хомо сапиенс. Досега в цялата Вселена е открит само 0.0000000000000000000001 грам от въпросното вещество, което се оценява на 50ст. ама представяте ли си, ако съберат цял грам - колко ще струва!
24
0
 
2
 
! Отговори
Рептил преди 8 месеца
Знам само,че за рептилите златото е най-ценно за техните технологии!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хем родият бил най-скъп от всички метали, хем плутоният и калифорният, които също са метали, са значително по-скъпи от родия. Някаква нова химия ли е това?
22
1
 
20
 
! Отговори
Дългия преди 8 месеца
Няма нищо по скъпо от живота в България
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
21 милиарда евра за нещо което даже не съществува, баси лепиларите

Спонсорирани публикации