Кръводарителите се завърнаха към благородното дело

Бургас отбеляза ръст на кръводаряването през април
19 май 2020 07:10,
11
Кръводарителите се завърнаха към благородното дело
Снимка: БГНЕС

Кръводарителите през април в Бургас са се увеличили за сметка на март. Бургас се нуждае месечно от 700 кръводарители за да бъдат достатъчно количествата кръв в Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ в града.

Още по темата

Отделението снабдява всички болници на територията на Бургаски регион. В месеците с активен туристически сезон, когато се увеличават инцидентите и катастрофите, нуждите са по-големи. Това съобщиха от пресслужбата на УМБАЛ. От там информираха, че 903-ма души са изявили желание да дарят кръв април. Те са с 334-ма повече, отколкото през март.

"През март броят на кръводарителите спадна рекордно заради обявеното извънредно положение и затруднения достъп до кръвните центрове в цялата страна. Тогава се явиха едва 569 желаещи, като от тях успяха да дарят кръв 456 души, останалите отпаднаха по медицински показания, добавиха от Отделението по трансфузионна хематология. От там съобщиха, че желаещите да дарят кръв могат да направят това в отделението всеки делничен ден от 7.00 до 14.00 часа. Има и дежурни екипи, които ще реагират при желание за кръводарителски акции след работно време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MGSЗа тези, които не знаят - има много ограничения при даряването на кръв, например:1. Не трябва да пиете никакви хапчета 30 дни преди това.2. Не трябва да сте под 60 килограма.3. Не трябва да сте боледували от венерическа болест през живота си.Това автоматично отсява поне половината от кръводарителите.
10
2
 
1
 
! Отговори
Боян преди 3 години
Аз последните няколко години дарявам. Не е страшно, а има толкова млади тарикатчета, които са се изрисували до ушите в татуси, а си пазят 500 грама кръвчица като че ли им е последната.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В случаи, че не знаете, истинските дарители на кръв в България са пренебрежимо малко. Пред центъра по кръводаряване до столичната жп гара обаче има едни тъмни субекти, шофиращи каручки и правещи телефонни измами, които свободно си предлагат кръвта на черно на нуждаещи се. Срещу заплащане, разбира се. Това е публична тайна и се знае от всеки софиянец от години наред.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До всички, които пишете за чипирането - ако още не сте разбрали - не се прави като давате кръв, а става в най-близката партийна централа (още царя сменяше чипове).Процедурата е анална (иначе няма да може да направят анализите) и се прави от служителя с най-дебела ръка, че да се усетите правилно обгрижвани. Големината на чипа се подбира персонално и е обратно пропорционална на IQ-то ви.
7
0
 
1
 
! Отговори
MGS преди 3 години
До Анонимен 5Преди няколко години разбрах, че мога да дарявам (боледувал съм от жълтеница като младеж и ми бяха казали че повече не мога, оказа се че забраната е само за няколко години). Но се появи проблема с високото кръвно и главно хапчетата, ако си на границата и не си на лекарства - ставаш, аз така правя и се чувствам по-полезен.Анонимен 4 - ако разбирам правилно се забавляваш. Удивен съм, че хора които имат 10 клас продължават да вярват в глупости.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От коментарите тук разбирам, че коронавируса поразява и главния мозък!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даряването е хубаво нещо и полезно за здравето. Намалява кръвното.Лошото е, че ако сте хипертоник няма да ви одобрят.Аз един път съм дарявал и за малко да ми откажат по причина високо кръвно, но после ми спадна и дори се почувствах по-добре!Парадокс, защото няма никой да се съгласи да ви източи кръв, ако не отговаряте на изискванията, а кръвопускането в домашни условия е опасно за живота!
4
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко това е параван да събират ДНК проби за да си настроят чиповете, които ще ви бъдат сложени със задължителната ваксина, а докато бяхте под карантина сложииха 5Г антените с които ще ги активират и ще правите каквото ви се каже!
3
2
 
5
 
! Отговори
Моля дарете кръв преди 3 години
Ако има 500 милилитра А-, че Дракула от два месеца е на диета.
2
2
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Позитанци ли...
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искат да ви чипират като даравяте кръв и после да ви управляват с 5Г мрежата!!!!!

Спонсорирани публикации