Кой написа "Вятърът на промяната" - "Скорпиънс" или ЦРУ?

“А не показва ли всичко това силата на музиката?”
25 май 2020 12:16, Елка Василева
167
Кой написа "Вятърът на промяната" - "Скорпиънс" или ЦРУ?
Снимка: архив, БГНЕС

Песента "Вятърът на промяната" на легендарната германска рокгрупа "Скорпиънс" всъщност е създадена от ЦРУ, за да събори Източния блок. Това поне твърди много популярен блог в САЩ. Дойче веле припомня фактите.

„Вятърът на промяната“ на "Скорпиънс" е написана само два месеца преди падането на Берлинската стена. Рок баладата бележи края на Желязната завеса. Тя улавя духа на времето и надеждата за промяна. Благодарение на това, че е изпълнена на английски, песента става емблематична в целия Източен блок:

"Отведи ме в магията на този миг,

в тази нощ на слава,

когато бъдните деца

се носят на промените със вятъра."

Сингълът е продаден в 14 милиона копия, попада в музикалните класации на 78 държави и десетилетия по-късно е гледан над 760 милиона пъти в YouTube.

Песента е написана от фронтмена на "Скорпиънс" Клаус Майне, който е вдъхновен от участието на бандата на легендарния Московски музикален фестивал на мира през лятото на 1989 година.

“В една от вечерите всички бяха заедно – германски, руски, американски музиканти, журналисти, дори бойци от Червената армия – в една лодка на река Москва на път към парка “Горки”. Това беше визията: целият свят в една лодка, всички говорят един език – езика на музиката”, спомня си Майне пред “Хамбургер Абендблат” за момента, въодушевил го да напише песента.

Композирана от ЦРУ?

Песента допринася за падането на Стената и разпада на Източния блок. Когато музиката има такава сила, тогава зад нея стои някоя тайна служба, смята журналистът Патрик Раден Кийф, който е създал подкаст по темата. За слуха, че песента е написана от американските тайни служби, Кийф чувал от свой познат, който съответно го е чувал от свой познат, и т.н. И тъй като никой няма да даде официално интервю по темата, той започва свое разследване.

Подкастът на Кийф е разделен на няколко части и продължава шест часа. В него авторът търси доказателства, но не открива убедителни такива. Кийф обаче запознава слушателите с културно-политическата работа на ЦРУ – например как афроамерикански музиканти, сред които Нина Симон и Луис Армстронг, са били изпращани в африкански държави с външнополитически цели, без да подозират това.

Истина или конспирация?

„Омръзнало ми е от конспиративни теории“, казва музикалният журналист Карстен Шумахер. "Човек трябва критично да се запита: в това има ли смисъл? Нямам нищо против митовете в рока, но в този слух няма никакъв смисъл“.

Шумахер открива несъответствия. Да, „Вятърът на промяната” е написана през 1989 година, но за първи път е публикувана през ноември 1990 година като част от албума “Побъркан свят”. Сингълът пък излиза едва през февруари 1991 година. “Тогава всичко вече се беше случило. Ако ЦРУ искаха да предизвикат промяна, щяха да дадат песента на групата за Московския музикален фестивал на мира през 1989 година.”

Шумахер не смята за съмнително и това, че песента е първата авторска композиция на Клаус Майне. „Московският музикален фестивал на мира трябва да е бил нещо специално за всеки, който е присъствал – особено за една германска банда. Това, че музикант е седнал и е написал песен, не намирам за никак странно, напротив: това е работата на един поп музикант!”.

Клаус Майне впоследствие написва още редица песни. Последната от тях е “Символ на надеждата” – балада, посветена на кризата с коронавируса.

Начинът, по който текстът е написан, и неговата простота са христоматиен пример за песен на „Скорпиънс“, смята Шумахер. Една бърза проверка в „Уикипедия“ показва, че “Вятърът на промяната” тогава е била преведена не само на руски, което Кийф посочва като аргумент, а и на испански, което обаче не се казва.

Силата на музиката

Патрик Раден Кийф е главният герой в своя подкаст. Той допуска слушателите близко, позволява им да вземат участие – както във въпросите и съмненията му, така и в интересните интервюта, които провежда с ключови личности от онова време, като музикалния мениджър Док Макгий.

Когато подкастът ражда твърде много предложения и въпроси, Кийф се среща с Клаус Майне. Двамата си говорят за времето тогава за създаването на “Вятърът на промяната”. Накрая журналистът конфронтира Майне с резултатите от своето проучване. Без да навлизаме в подробности, ще завършим с един цитат от Майне:

“А не показва ли всичко това силата на музиката?”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Ако режимите се събаряха с песни, щяхме да живеем в много хубав свят. Написването й обаче е свързано с падането на социализма, доколкото е доста преценен търговски ход, тъй като е насочена именно към публиката в източна Европа. В резултат Скорпионс правят много гастроли в изт. Европа и в Русия.
107
0
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Биопродукция? България беше от най-големите производители на азотни торове. Мисля че второ място в света по производство на амониева селитра (амониев нитрат). Нитрати в зеленчуците се ши баха без мярка. Един от големите скандали като дойде "гласността", беше за огромните нива на нитрати в продукцията. С това замазваха очите на хората за по-големите проблеми на държавата.
106
5
 
3
 
! Отговори
Истината е Свята преди 3 години
От дойчемузикантите от Скорпиънс дойдоха единственно атентатите от 11.09.2001 и нямат нищо общо с унищожението на СССР и Варшавския договорДа прилапаш цялата Германска демократична република и то под носа на единственния противник на това обединение Маргарет Тачър е успех на когото и Адолф Хитлер ще завиждаАма о онея искаха всички АРАБИ да живеят в ОБЕДИНЕНА АРАБСКА ДЪРЖАВА а дори и още така че САЩ германоидните политици....са за ГУАНТАНАМОАма карай
105
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1ДДТ никога не се е използвало в България,стига лъга,с ДДТ са отровили населението на запад,като са рекламирали ДДТ за дезинфекция,за посеви,всичко,когато започват хората да боледуват и се раждат деца инвалиди,са се опитали да прикрият причината и че тези заболявания са в следствие на ДДТ,но пораженията и болестите стават толкова масови сред населението,заради ДДТ,че се принуждават да забранят този отровен препарат.
104
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И до днес се ползва. В Гуантанамо ги мъчели с Калифорникейшън на ред хот чили пепърс, да не могат да спят, а после ги давели. Докато не бъдат унищожени САЩ Хитлер ще е жив
103
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вятър ги вее на бял кон. Песента бутнала Берлинската стена!?! А всички тези години когато Източният блок под вещото ръководство на СССР се задъхваше да гони Запада и накрая рухна от изнемога не значат нищо? Понякога тези конспиративни теории граничат с и.диотизъм.
102
1
 
7
 
! Отговори
Даа преди 3 години
Написа ЦРУ, но я подписа Горбачов !!
101
0
 
2
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 3 години
Вятър вее, Калкулаторка пише...
100
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 97Каква "биопродукция" хахахахахаха. Ти знаеш ли какво е ДДТ и как се ползваше? Ахахаха. А знаеш ли че имаше огрмони химически заводи за торове. Къде мислиш, че отиваха тия торове?:))))))
99
4
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
До през соца нямашеСъщо така нямаше:1) свобода на мисленето (тук разни хора критикуват Правителството, псу*ват Премиера, министри, Президента, Прокурора, Съдии и пр, познайте дали щеше да можете да ги правите тези неща тогава :))) )2) свобода на придвижването (пътни листове, гражданство, затворени граници)3) свобода на себереализацията (трудови назначения по места, никаква възможност да работиш за себе си)4) свобода да избираш (тук всичко е ясно)И т.н.Та така, другарЕ:)
98
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вени,види,вици се промени на Дойдох,видях,превзех,заробих!
97
7
 
15
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Колкото по далече от Русия толкова по добре:):):)Бойко да не се ослушва,а да купува още една ескадрила Ф16ки и ако може 2 ядрени подводници от Щатите:):):):)Рускините нека си идват тук като туристки нема лошо:):):):)Раздават се яко:):):):)
96
7
 
11
 
! Отговори
1984 преди 3 години
Не е важно кой я е написал, важното е, че Дедо Зорош даде кинтите за написването й.Социализът беше трън в очите на Запада и капитализма.Картелите и монополите, обръщайки всико в бизнес и пари, не можеха да преживеят, че има държави, в които образованието и здравеопазването са безплатни и хората не са роби на Системата.
95
0
 
10
 
! Отговори
Change преди 3 години
От нелегалните търговци на валута, сега собственици на вериги чейнч бюра.
94
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Музиката още от 60-те години се пише с бунтарски текстове. Отворете тубата там има хиляди песни от 60-те 70-те и 80-те години. Ако разбирате англииски ще се учудите в колко много песни се пее за бунт преврати сексуална революция. Чрез песните младите се бореха за справедливост и свобода. Защото Капитализма ги задушаваше. Същият този капитализъм сега вие хванал за гушите а вие вместо да се борите сте свали ли гащетата и оня с джипа ви кара по домова книга. Да ви еа младежта наркоманска.
93
4
 
3
 
! Отговори
ист преди 3 години
Вятър я вее тази глу пава статия. Омиски ниха хубавата песен.
92
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо си пеят в тази песен,че ще сменят системата"слушайки вятъра на промянатаАвгустовска лятна нощ,войници минават,слушайки вятъра на промяната""усещам го навсякъдекак д.у.ха вятъра на промяната"И особено това - "далечни спомени са изгаряни завинаги в миналото""Вятърът на промяната д.у.ха право в лицето на времетокато бурен вятър, който ще разклати звънеца на свободата"Ето - "изгаряни(!) завинаги(!) в миналото"
91
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Текст Нетаняху, композитор Бжежински, режисьор на пулт Горбачов. Айде спестете глупостите на хората.Скорпиънс са си една от яките банди за ония години.
90
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 61Кое ти е отчайващото как може биопродукция да е отчайваща, ти що не отиваш във САЩ да ядеш качествени мамули ГМО ами седиш тука аре заминавай.
89
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това вече няма никакво значение,кой какво е написал,руснаците се и предадоха хубавия социализъм,сега го дуфаме в цяла България,само едни 5% от населнеието са добре,дори богаташите не са щастливи в България,защото нямат тази свобода и сигурност , каквато имахаме през соца,няма го и високия морал,ред,задоволеност и щастие,който съществуваше през соца за почти 100% от населението.

Спонсорирани публикации