Рецептата Dnes: Лимонада с бъз

От тефтерите на нашите баби
30 май 2020 17:05, Дарена Найденова
2
Рецептата Dnes: Лимонада с бъз
IStockphoto

Въпреки че времето навън е доста мрачно за края на май, лятото наближава с бързи темпове и трябва да сме готови за топлите дни. Сега, когато имаме възможност да седим повече време вкъщи, може да приготвим няколко неща, с които да се разхлаждаме в горещините. След като ви показахме как да приготвите сироп от мента, сега е време за една друга напитка с още една любима съставка – бъз.

 
Бъзът се счита за една от най-силните и полезни билки в България. Хубавото е, че за лечебна цел може да се използват всички негови части – корен, листа, плодове и цветове. В нашите ширини най-разпространен е черният бъз, чиито цветове са дребни и бели, а плодовете му узряват през август и септември. Заради тъмнолилавият им цвят, растението получава и наименованието си.
 
Освен за лечебни цели бъзът се използва и като освежаваща напитка. Лимонадата от бъз е доста популярна на плажа, а и в заведенията през юни, юли и август. Тя се прави много лесно и дори може да си я приготвите у дома.

Ето и рецептата:
 
150 грама цвят от бъз
 
300 грама захар
 
3 литра вода
 
1 лимон
 
Как да си направите лимонада с бъз четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
7
 
! Отговори
На баба ти летялото преди 3 години
да, точно такава рецепта има в тефтера на баба ми. Като е била на полето цял ден да копае нивите по 14 часа, си е почивала на всеки 45 минути и си е правила лимонада с бъз и е сядала под липата на по лимонада и цигара.
1
5
 
5
 
! Отговори
Бъзе и коприва преди 3 години
Водка с лимонада е класически летен коктейл (с лед, чадърче и шезлонгче).

Спонсорирани публикации