Ансамбъл "Българе" е пред фалит заради коронавируса

Да се откупят спектаклите ни, предлага Христо Димитров
2 юни 2020 12:15, Анисия Иванова
22

Хореографът и основател на ансамбъл "Българе" Христо Димитров е предложен от Министерския съвет да бъде награден от президента Румен Радев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен за изключително големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство и за популяризирането на българските традиции и фолклор. На фона на това обаче ансамбълът е изправен пред изпитанието с коронавируса и е пред фалит.

Хореографът Христо Димитров заяви пред "България сутрин", че ситуацията е безизходна.

"Искаме да сезираме обществото. Нещата започнаха да се отпускат, само не и за нас. Ако държавата не създаде условия за танцовото изкуство, то ще изчезне до 10-15 г.", посочи Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Изолацията покрай коронавируса затвори вратите на ансамбъла и хората, които са част от него не са танцували повече от три месеца.

"Ако не танцуваш три месеца, са ти необходими три месеца да се върнеш. Трябва да се приложат мерки, настоящите не ни помагат. Би било полезно не да се дават помощи, а да се откупят спектакли", коментира той.

Заплатите, които получават 70-те човека от ансамбъл "Българе", са благодарение на спонсори. Димитров сподели, че дори са срещнали помощ от техен болен безработен почитател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ансамбъл Българе отдавна е фалирал. Морално. Откакто замениха отдадеността към истинската публика със сервилното обслужване с песни и танци на Вожда и приближените Му по партийни вечеринки. Га яде кИфтетата не рИва, сега се сети...
20
0
 
2
 
! Отговори
преди 3 години
"Ако не танцуваш три месеца, са ти необходими три месеца да се върнеш." За 3 месеца ще си забравят танците ли. Егати професионалистите.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавни ансамбли са ,,Филип Кутев" и ,,Пирин".Има много частни като ,,Българе"които печелят ,като продават ,,стоката си"-т.е.концерти и турнета и зависят от интереса към тях..Не може държавата да поема грижата за всеки ,който не може сам да се издържа със ,,занаята си" избран по своя воля. ,,Българе " свикнаха да ги лансират като едва ли не,, най големите" в историята на българският танцов фолклор,а в същност има много ,,велики"преди тях ,като посочените по-горе.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми да си спре гъзарската телевизия...Много неприятен тип.....
17
0
 
15
 
! Отговори
Mopcku_ преди 3 години
Аз страхотно много харесвам ансамбъла, НО ! Винаги, когато съм ходил на техни изяви е било след надлъжно плащане. Не мога да кажа, че техните билети са най-скъпите, но и не са най-евтините които съм плащал. Това си е тяхна работа. Техен бизнес модел. Интересува ме само, до там дали мога да си го позволя, или не. Това което не разбирам е, как за три месеца даден бизнес умира? Нямат самолети на лизинг, а едни носии и заплати. Ако са се осигурявали е можело да се възползват от мярката...
16
1
 
13
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Бе аз не знам ти в каква нормална държава и къде си живял, ама се виж в няколко изречения колко грешки си допуснал! А по темата. Тук масово се крият доходи, обороти, печалби и каквото се сетиш, неплащането на данъци е национален спорт, а изведнъж дай сега пари. Малко били им давали. Ми колко да ти дадат като си крил реалните печалби. И понеже държавата сме ние, аз не съм съгласен с мои пари да се откупуват спектакли на некадърници! Точка по въпроса!
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я,па тоа ! -държавата да му изкупи тъпотиите ?-ха ха ха Държавен Ансамбъл Само Един ! другите всички да си танцуват за кеф по платените клубове ! така е по цял свят .
14
1
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Само дето твоят познат си е плащал данъците нали? А тука всеки крие, кой на какво се осигурява, кой какви данъци плаща..... едно чукаш на апарата, две без апарат... купуваш без фактура, продаваш с фактура... ама един познат .... дето ще те оправи... пък счетоводителя ти .... може да изкара държавата да ти дължи, вместо ти на нея. Сега разбрали каква е разликата.
13
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТоАми хората са прави понеже в западна европа ги обезщетиха. Имам познат който държи малко заведение в Англия и държавата им пое заплатите на персонала и загубите от вече закупени стоки и тн. Само в България когато стане дума за подобно нещо почвате да ги обвинявате, че били ламтяли за пари. Ама като не сте живели в нормална държава няма как да го разберете.
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ти я подари направо, че понеже си бездарен балкански смoтльо, който не може си купи една бира на подобно събитие.
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10Ти на какви цени искаш да ти я продаде на цена на едро ли?
10
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментарите както винаги показват тъжната родна действителност. С такъв народ такава "държава". Ама иначе ми се правите всичките на големи патрЕоти.
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ги проверят да не се окаже , че и през 2019 година тези не са имали и един концерт през март и април.С тези два месеца епидемия сега с години ще просят помощи.Егати андрешковците хитри.Като онзи собственика на рафи с диадемата, дето продава по 5 лева бирата с по 500% надценка, а иначе иска ддс от 9%
8
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като искате НЯКОЙ да ти изкупи спектаклите, пуснете онлайн представления, както други творци-ако имате ИСТИНСКА публика, тя ще ви подкрепи. Хората ще купуват "билетите",в желанието да ви помогнат, и така ще оцелеете, докато дойде време за истинска сцена. Обаче, откакто станахте придворни танцьори на Б.Б. и властта, истинската ви публика просто се стопи (и аз, в това число, вече не идвам на концертите ви). Залите са ви полупразни, а зрителите са предимно с "безплатни" билети, купени от спонсорите
7
4
 
11
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Съсипаха държавата, съсипаха културата, съсипаха икономиката...... И всичко това заради някакъв си коронавирус.Пфу! Маскари!
6
3
 
5
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Съсипаха държавата, съсипаха културата, съсипаха икономиката...... И всичко това заради някакъв си коронавирус.Пфу! Маскари!
5
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да ходи да плаче на рамото на неговия човек бойко борисов, на когото се лензеше и мазнеше, и захлебваха, тропайки хорце по предизборни митинги на ГЕРБ и рязане на лентички. Защото същият този бойко борисов е причината и техния ансамбъл, както и много-много други да са в безизходица днес. Ама нещо не смее да изока истината.
4
10
 
10
 
! Отговори
Герберал Паникьорски преди 3 години
Фалирай ансамбъл, спаси живот!
3
3
 
21
 
! Отговори
Батман преди 3 години
Този какво ми се прави на хамав че няма ли пари. Само да светна другите че в магазини Bulmag има цели регали които са с тяхното има, и то цените им са безбожно скъпи в сравнение с другите продукти.
2
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пуснете си онлайн билети с цел някой да ви подпомогне. Ама бърз жокер- никой не се интересува от безинтересното ви "изкуство".

Спонсорирани публикации