След 15 юни властите с план по дни, при скок на болните връщат част от мерките

Началото на пандемията било много тежко
228
След 15 юни властите с план по дни, при скок на болните връщат част от мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Информационната система просто откри грешка на старата система, даже развенчахме един мит, оказа се, че 12 сме изпуснали, че са умрели. Нито плашим, нито лъжем, просто цифрите се актуализираха. Това каза bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

Още по темата

"След 15 юни имаме план по дни. Ако се увеличават случаите, ако имаме затруднения в ликвидиране на огнищата, някои от мерките може би ще се върнат, това е лично моето мнение", каза още той.

"Маските от плат по-лесно се приготвят, много лесно се дезинфекцират. Гладенето с ютия - абсолютна дезинфекция. Някои маски могат да се слагат в микровълнова с чаша вода. За маските какво ли не чухме - твърдение на СЗО, че маските не помагат. Нямаше в болниците и казаха, че не помагат. Моето мнение е, че маската пази. Вирусът не витае, винаги е в слюнка, затова маската помага. Не помага на 100%, с изключение на маските тип "респиратор", но маската намалява вероятността да се заразиш", добави проф. Кантарджиев.

"Ръкавици трябва да ползва само служител, който работи с пари. През кожата на ръцете вирусът не прониква, той за 10 минути умира. Важно е да не се събираме много хора на едно място, по-добре да има отстояние", каза още той.

"В началото беше много тежко. Щабът има 129 брифинга, множко е. Началото беше трудно за всички ни - трябваше да се приготвят болници, в лабораториите в началото беше ужасно, започнахме с 2 лаборатории, сега са 32. Почти всеки ден сме се виждали с премиера. С опитни политици спорът е труден.", каза Кантарджиев

"Страх ме беше да не се заразя, да не заразя майка ми, тя е на 87 години. Тя е истински герой. Само й даваме продукти, лекарства", каза още той.

"Гледам да си мия ръцете още по-често. Като влизаме вкъщи да слагаме бързо чехлите", призна проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
5
 
2
 
! Отговори
бай брадър преди 3 години
До ДАЕ, що се чудиш, по цял свят беше така. А какво да кажат на хората - трябва да носите ама няма, дали тогава нямаше да настане по-голяма паника?
158
2
 
26
 
! Отговори
ДА преди 3 години
И какво излезе-че в началото ,когато се каза,че маските не пазят-не ги носете,било защото нямало маски и не достигали за медиците!?После-носете ги,защото имало,че и глоби имаше!Некадърници-лъжите винаги излизат в края на краищата!
157
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Секира!!!!Точно пък по Кантарджиев да плюеш, трябва да си тоталнияя ***.Единствен той не политиканства, а е там изцяло като експерт.
156
14
 
19
 
! Отговори
Секира!!!! преди 3 години
Гади ми се от този неприятник. На лицето му е изписана злоба, той не може да лекува, нито гологлавото изчадие.
155
2
 
3
 
! Отговори
до 160 преди 3 години
Ти пък що за креатура си , та да говориш от името на народа...Да не си от род на ятаци.
154
0
 
2
 
! Отговори
dodo преди 3 години
До Ванката Къде бе човек? В аптеките и големите магазини защото иначе не пускат. Огледай се да видиш. Аа и в автобусите има отново защото няма как. Огромна част за шалчета ги ползват маските :)
153
9
 
10
 
! Отговори
Още един преди 3 години
До Az: И ти си от Мутафчийската дупка. Но на народа вече му писна и ще измете вас.
152
6
 
15
 
! Отговори
Az преди 3 години
Време е всички постоянно мрънкащи безделници да вземето и дружно да се изметете от България и да отидете там, където е толкова хубаво. То па бива мрънкане за щяло и нещяло под всяка статия. Идете да работите, с мрънкане нищо няма да стане. Отидете да вършите нещо смислено. Толкова мрънкалници и в гетата няма.
151
4
 
18
 
! Отговори
Стига толкова преди 3 години
Бактън вече от Мутафчийски и цялата му дружинка. Да се скрият в дупката си и да не ги виждаме повече. Докато ни баламосват, гербаджийските далавераджии си вършат работата необезпокоявани. Държавна лотария, държавни бензионостанции, какво още ще одържавим? А от държавното се краде най-лесно.
150
8
 
28
 
! Отговори
123 преди 3 години
Цирка свърши. Тоя номер с вируса не минава вече. Махайте всички мерки и който го е страх да си стои вкъщи, да си слага маска, каска, противогаз и да слуша генералчето.
149
7
 
19
 
! Отговори
ДО КОГА !? преди 3 години
гадове мръстни юдо-масонски ще ни тероризирате с измислената ви пандемия !?да се вдигнем и да ги избесим тези изрроди !!!Бесило за *** и про-западната му хунта !!!!
148
1
 
12
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Спрете да взимате пари за да ви обявяват за болни, защото това ще помогне на вас, но ще пречи на останалите хора! Стига сте ламтели за пари!
147
2
 
19
 
! Отговори
ООООХ... преди 3 години
СТИГА С ВАШИТЕ ЗАРАЗЕНИ - МНОГО ВИ ХАРЕСВА ХОРАТА ДА СИ СТОЯТ ПО ДОМОВЕТЕ ИЛИ ПРЕМИЕРА НЕ СИ Е СВЪРШИЛ ОЩЕ ОБИКОЛКИТЕ ИЗ СТРАНАТА И ДА КАЖЕ ЕТО АЗ ВИ СПАСИХ ДА НЕ УМРЕТЕ ЯКО ОТ ТОЗИ ВИРУС - НЕЕЕЕЕ НИЕ ЗНАЕМ КАК ДА СЕ ПАЗИМ И ОТ КОГО ИМА ДРУГИ БОЛЕСТИ КОИТО СЕ ПРАВИТЕ ЧЕ НЕ ВИЖДАТЕ- ГЛАД И СТРАХ НО НЕ ОТ ВИРУСА А ОТ ВАС УПРАВЛЯВАЩИ
146
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще пита, ще пита.Лъжливото овчарче се случва веднъж.
145
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Карантини и затворени граници ще има до няколко седмици и то не само в България.Никой няма да пита простолюдието за мнение.........
144
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 144.Да, Бойко няма да се върже. Сигурен съм и че вече съжалява за щаба. Решението е да се поддържа изкуствено едно прилично ниво на заразени. 95 процента от заразените не стигат до болница така или иначе. Сами се лекуват. Обаче идва скоро равносметката.
143
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що ли и кому е нужен този цирк?Светът ликува защото се разкриха подробности около фалша и световната спец операция наречена корона вирусВирусът беше тест за човешката природа и помирение лишена от свобода и права в следствие, наложителното тестване, ваксиниране причиняващи смърт
142
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повторна карантина ще е с катастрофални последствия за властта.И Бойко го знае. Тоя измислен щаб го подведе в най важните моменти.
141
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От грип могат да умират колкото трябва.Но когато симптоматиката води до еднотипни проявления, близки до атипична пневмония в несрещана масововост от предни години, дори и специалистите, по каквито и да е подбуди да са принудени да си затворят очите и да се ограничи информираността на обществото, все ще се намерят такива които да споделят с близки и приятели.А в информационното общество като сегашното, ще се разпространи по силно и от сегашната ситуация, обявена за пандемия. Ще е по деструктивно
140
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
някъде прочетох че годишно в Европа умират по 70 000 от грип ,без мерки.Всеки сам може да провери колко са до момента с мерки починалите от К19

Спонсорирани публикации