След 15 юни властите с план по дни, при скок на болните връщат част от мерките

Началото на пандемията било много тежко
228
След 15 юни властите с план по дни, при скок на болните връщат част от мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Информационната система просто откри грешка на старата система, даже развенчахме един мит, оказа се, че 12 сме изпуснали, че са умрели. Нито плашим, нито лъжем, просто цифрите се актуализираха. Това каза bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

Още по темата

"След 15 юни имаме план по дни. Ако се увеличават случаите, ако имаме затруднения в ликвидиране на огнищата, някои от мерките може би ще се върнат, това е лично моето мнение", каза още той.

"Маските от плат по-лесно се приготвят, много лесно се дезинфекцират. Гладенето с ютия - абсолютна дезинфекция. Някои маски могат да се слагат в микровълнова с чаша вода. За маските какво ли не чухме - твърдение на СЗО, че маските не помагат. Нямаше в болниците и казаха, че не помагат. Моето мнение е, че маската пази. Вирусът не витае, винаги е в слюнка, затова маската помага. Не помага на 100%, с изключение на маските тип "респиратор", но маската намалява вероятността да се заразиш", добави проф. Кантарджиев.

"Ръкавици трябва да ползва само служител, който работи с пари. През кожата на ръцете вирусът не прониква, той за 10 минути умира. Важно е да не се събираме много хора на едно място, по-добре да има отстояние", каза още той.

"В началото беше много тежко. Щабът има 129 брифинга, множко е. Началото беше трудно за всички ни - трябваше да се приготвят болници, в лабораториите в началото беше ужасно, започнахме с 2 лаборатории, сега са 32. Почти всеки ден сме се виждали с премиера. С опитни политици спорът е труден.", каза Кантарджиев

"Страх ме беше да не се заразя, да не заразя майка ми, тя е на 87 години. Тя е истински герой. Само й даваме продукти, лекарства", каза още той.

"Гледам да си мия ръцете още по-често. Като влизаме вкъщи да слагаме бързо чехлите", призна проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз ви казахДокато избирате краддци и глуупаци т.е. геербминистър председател тънък таррикатфинансов министър супеер неккадърникЩЕ СТРАДАТЕна изборите да мислитедано да сте прогледнали
118
7
 
34
 
! Отговори
Мария преди 3 години
От ден на ден все повече глупости. Аз искам да попитам за маските освен в микровълнова може ли да ги печем на фурна с ориз например или с някакво месенце. Ще станат ли по ефективни а може би по=вкусни. Оставете на мира вируса, тои ще си отмине като всички други, после ще доидат други и т н
117
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пепи Май си с набутало с доста маски, ми носи си ги стига досажда.
116
24
 
12
 
! Отговори
пепи преди 3 години
*** много въжте другите държави ходят ли с маски или те за по *** Недай си Боже да се зарази близък ваш човек така ли ще плюете !!! Бог заб----------------
115
7
 
28
 
! Отговори
Манолов преди 3 години
Тоя, горкият, е толкова загубен, че чак ми става симпатичен. Много им било тежко, да мислят. Те, план какво е, явно хал хабер си нямат, ама направили, милите, "по дни", Боко Банкянски сътворил ново чудо - в планирането. Тръпнем ...
114
11
 
28
 
! Отговори
Два дни преди 3 години
пътувах служебно из родината.Хора,пътища,автомобили.Там,където бях, от това,което гледах и слушах,видях,чух и разбрах,че никой обикновен,нормален човек-българин,вече не вярва на тази голяма опашата лъжа,наречена коронавируса!Хората по-бензиностанции,хотели,ресторанти,магазини и други такива места си работят най-спокойно!Отидох да вечерям в един ресторант и естественно,не само аз,а и другите културни клиенти,преди да седнем на масата си измихме ръцете така,както сме го правили винаги до сега...
113
4
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Абе вие хубаво сте си го намислили.Ама този път може да има и отпор на глупостите ви! -:) Тоя хаос да си разигравате коня няма да се повтори пак! -:) Вярваш до време в простотията! После спираш и просто проглецдаш! В Хипохондрици се опитахте да ни превърнете! Вируси колкото щеш днес! Има къде къде по опасни от това с "коронката"! -:) Хайде тихо че да не ви чуе дявола този път!
112
3
 
43
 
! Отговори
Чичо Сандо преди 3 години
Чиче Кантарджиев, кажи на шефът ти, че ПОВЕЧЕ ПАРИ НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ!Няма защо да се напъвате да изкарвате повече заразени, няма защо,чиче!!!Ако живеех в нормална държава, щях да те осъдя и теб и Майтапчийски и Онуй дето владее в момента държавата!!!
111
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я да видим статистиката за Беларус, колко умрели имаме там?Малко повече от тука. А кога беше 9-ти май?Доста повече от 14 дни минаха нали?Трябваше да гледаме вече чувалите с трупове в хладилни камиони по улиците на Минск.Ама няма такова нещо. Защо бе, Кантарджиев? Защо бе, Локумчев? Защо бе, Майтапчийски? И с мерки, и без мерки, все тая, както предвиди доц. Мангъров.
110
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът не витае. Много "умно" заключение, евалата Кантарджиев!!!Сега няма да се учудя, ако препоръчаш да го "убиваме" със светена вода и тамян!А може и един кръст да му покажем, той се плаши от кръста, като вампирите!Всеки ден все по-големи идиoтизми чувам от този доктор.Изследване от 2018 г. показва, че от земната атмосфера всеки ден на земната повърхност падат средно по 800 милиона вируса, главно от морски и океански произход.Така че да, може да "витае" вирусът, може!
109
1
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
Все още има карантина за идващите от държави, където вече са забравили за короната, като Малта. Със свещ и фенерче да търсят, едвам намират нови случаи при масовото тестване там, но карантината си стои. И защо? Ами за да могат господата от щаба да отчитат дейност, че издават някакви заповеди и да им плащаме заплатите. А това, че няколко стотин човека или хиляда, идващи от тази държава трябва да стоят под карантина - ами нищо, ще стоят, те не са звездите на сериала "Коронавируса на щаба".
108
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С ТАКИВА ТЕСТОВЕ ТАКИВА РЕЗУЛТАТИ. КОРОНАВИРУС СЕ ДОКАЗВА С ЕЛЕКТРОНЕН МИКРОСКОП. ТО НОЩ СА ПОВЕЧЕТО ЛЕКАРИ НО В СЗО ДОРИ ШЕФА НЕ БИЛ ЛЕКАР ПЪК НАРЕЖДА КАТО МИНИСТЪРА. ПУСНАХА ОТ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ПЛАТЕНИ *** ПРОВОКАТОРИ ДА ИЗКРИВЯВАТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ. ЯВНО ТИЯ *** ИСКАТ ВРЪЩАНЕ НА КОМУНИЗЪМА. ТРЪМП ВЕДНАГА ГИ РАЗПОЗНА. НИЕ СЪЩО.
107
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Свобода или смърт"
106
9
 
42
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Лъжат ви, няма вирус, няма починали, а мерките си остават. Уж махат мерките, ама пак ще ги въведат. Тази държава се управлява еднолично от един диктатор и този диктатор си играе и ви върти на пръст, а вие го преизбирате избори след избори, мислейки си, че ще ви спаси.
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 107Гърция има по-малко преболедували от нас, какво очакваш да видиш?
104
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пъро области КПП-та, последно затваряне на границите!!!
103
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
""...някои от мерките може би ще се върнат, това е лично моето мнение", каза още той."Хубаво е да се знае кой какво предлага и кое предложение от кой идва и на кой да благодарим ако се наложи.
102
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще видим след първите футболни мачове и най-вече в края на юни-средата на юли, когато се върнат първите летували в Гърция. Дано всичко да е ОК...
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единия минус цъфнал че и вързал не ти ли е неудобно. Млад човек си предполагам.
100
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разходете се пеша и ще видите че няма кашлящи по улиците. Няма епидемия в БългарияЦялата информация за вируса е като радио пиесата от миналия век, в която говорят че са дошли извънземните и американците са повярвали.

Спонсорирани публикации