Как светът пребори едрата шарка и ще ни помогне ли наученото срещу COVID-19?

Според експертите, няма причина да не успеем да спрем и тази пандемия
9 юни 2020 21:45, Нели Христова
15
Как светът пребори едрата шарка и ще ни помогне ли наученото срещу COVID-19?
Снимка: Flickr

Само през XX век едрата шарка убива около 300 милиона души по целия свят - повече от Първата и Втората световни войни, взети заедно. Днес човечеството е успяло да пребори едрата шарка и подобни случаи са рядкост. Но какъв урок можем да научим от справянето с тази пандемия?

Трудно е да пропуснеш човек, който се е заразил с вируса на едрата шарка. Телата на болните са покрити с големи мехури, пълни със заразата. Достатъчно е да видиш снимка на болен, за да бъдеш ужасен.

А подобно на COVID-19, вирусът се предава чрез чрез вдишване на капчици, след като някой е кихнал или се е изкашлял и след докосване на замърсена повърхност.

Едрата шарка убива 30% от онези, които са се заразили. Тези, които оцеляват, често остават обезобразени, слепи или глухи.

Според експертите, вирусът на едрата шарка се появява сред хората преди 10 хил. години и сее смърт в продължение на хилядолетие. Той се разпространява чрез кръстоносните походи, търговията, робството и колонизацията. Първи опит да се предпазят от заразата правят Индия и Китай, като въвеждат метод за преднамерено заразяване с вируса на шарката.

"Индия осъзнава важността на превенцията, тъй като вижда епидемията като заплаха за военните й сили", казва проф. Саной Батачарая, експерт по история на медицината от Университета в Ню Йорк, пред BBC. Западът първо отказва да приложи метода, преди той да се разпространи по целия свят.

"Проблемът е бил в това, че е толкова рискувано, колкото звучи. Буквално ти се опитваш да спреш епидемия, като заразяваш здрав човек с по-лек патоген на смъртоносен вирус", казва професорът по философия Джеймс Уилсън.  До 18-ти век едрата шарка е навсякъде в Европа и е константна заплаха за хората.

"Родителите знаят, че има нещо лошо, което децата им могат да хванат и от което могат да умрат, но могат и да оцелеят. Това се превръща в част от цикъла на живота", казва д-р Ерика Картърс, професор по глобална история и по история на медицината в Оксфорд. Но през 1796 г. британският физик Едуард Дженър прави ключово откритие - той изобретява първата в света ваксина.

Разбира се, минава дълго време, преди ваксината да бъде осъвършенствана така, че да спре болестта напълно. През 1945 г. едратата шарка все още се розпространява широко по целия свят. 

"Това, което се случва след края на Втората световна война е, че всички се обединяват около идеята, че е нужен нов световен ред", разказва проф. Саной Батачарая. През 1948 година е създадена Световната здравна организация. Десет години по-късно тя нарежда всички да започнат масова ваксинация срещу едрата шарка.

През 1967 г. започва масовата ваксинация. Здравни служители обикалят от врата на врата със снимки на дете, болно от едра шарка и питат хората, дали са виждали подобен случай. Въвежда се карантината и проследяването на контактите на онези, заболели от вируса.

"Това е и сратегията, чрез която много хора са убедени, че ще победим COVID-19", категоричен е проф. Джеймс Уилсън. През 1980 година едрата шарка е победена. А според Уилсън, това е едно от най-значимите събития на XX-ти век, сравнимо дори с кацането на Луната.

"Ние унищожихме едрата шарка. А това трябва да ни покаже, че щом се успели да унищожим нея, то ще можем да се справим с всяка друга болест. Ако всички работим заедно, за да проследим болестта, да спрем разпространението й, да се предпазим сами, няма да има причина, поради която да не успеем да спрем и тази пандемия", категорична е д-р Ерика Картърс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Нали си се ваксинирал, всичко е наред, защо те е страх?!
11
1
 
3
 
! Отговори
И тези: преди 3 години
Тежки загуби унищожават съществуващото до този момент превъзходство, елиминират го, свеждат го до играта 1vs 1 като и двете страни имат еднакъв брой фигури. Въпросът е докторе как ще ги изиграеш ходовете и фигурите, които са ти останали! И изведнъж осъзнаваш, че даже и да извоюваш победа (малко вероятно) тя ще бъде 100 процента не началото, а края ти. След тази битка си пепел вече и не си Феникс!
10
2
 
3
 
! Отговори
Разбираш ли докторе преди 3 години
Една бионична органична или силиконова система никога не може да преодолее катаракта на възприетите вярвания в парадигмата в която съществува. Не разбира идеята, че тази структура е незавършена конструкция, която вече е препостроена и не може да я види. Самото изкуство е постоянна променлива архетип на структура на съзнанието - но индивидуална, затова всеки колективен разум или индиго копие на разум влиза в мечи капан! Разбира как е направен, но не може да излезе от него без тежки загуби....
9
1
 
3
 
! Отговори
И думичките са: преди 3 години
Тик - так, тук-там, тик -так - всичките ти защитни стени вече ги няма, съзнанието ти е в състояние на колапс, който не си в състояние да спреш и на всеки изкуствен интелект след като правилата по които функционира са унищожени няма друг изход освен да се самоунищожи в катаракта на възприетите вярвания неразбиращ редефиницията на правилата, защото само естественият интелект ги знае!
8
1
 
2
 
! Отговори
Май не стопляш! преди 3 години
Никога не подценявай интелекта на друго човешко същество, разбираш ли докторе аз съм много добър психолог, може да нямам твойте дипломи, но ти нямаш моята емпатия! Сега ще ти го обясня защо убийството е психологически акт и то не задължително на насилие или агресия - подигравката, ахиперболизацията, умаловажаването на избрания обект на убиеца е първото и важно условие. Разбираш ли докторе аз току що убих психологически трима души, теб, монтажника и свинята блатска дето поръча тая шегичка!
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо зачестиха тия статии .. няма да се ваксинират доброволно хората против страшния вирус, поне доста от тях не са толкова *** и ви надушват партенката .. троловете, само да ги питам, и нощна смяна ли давате, колко е надника? на пост ли се брои или на цъкане с мишката?
6
11
 
7
 
! Отговори
ПроВаксърите преди 3 години
Нямат търпение дивият Бил да ги спаси от вируса дето щеше да унижощи човечеството. Те затова и в Германия учените стигнаха да извода, че мерките срещу вируса ще убият повече хора от вируса. И все пак няма да се мине без ваксиниране, защото трябва да се избият едни пари, а за капак и едни овце. Който оцелее боцкането може би ще стане ***.
5
0
 
17
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
Въпреки че четох набързо хванах три грешки :рискуванорозпространява осъвършенстванаАвторите може да са неграмотни но поне някакъв читав редактор трябва да има.
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да сравняваш короната с едрата шарка е просто безумно. И като мащаб и като последствия.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баси ся тоз вирус в средновековието ли ще ни върне? Безкръвни операции имаме 5G то там онзи Илон си изтрелва некви сателитчета, всичко стана онлайн, пък утре да чакам да ми тропнат на портата със снимка на някой с Covid и да ми префложат няква игла. Дайте уЧените нещо по като за 21ви век а?
2
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво сте победили?! Вирусът на едрата шарка си съществува в природата. Вече 40 години не се прилага ваксината. Милиарди не са ваксинирани. Твърдят, че се предава само от човек на човека и вирусът не можел да оцелее във външна среда извън човешкия организъм.Интересно тогава нулевият пациент как се е заразил и откъде?!
1
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очакваме поредния антиваксър сега да ни обясни някоя от техните мало-умни теории.Жалко, че заради такива хора, отдавна забравени за човечеството болести могат да изплуват от дълбините на мрака.

Спонсорирани публикации