Ричард Алибегов: Българинът обича да се забавлява и да харчи, но трябва да е спокоен!

Браншът се надява на намален ДДС за вино и бира от догодина
Обновена: 10 юни 2020 08:35 | 9 юни 2020 14:58, Веселина Йорданова
56
Ричард Алибегов: Българинът обича да се забавлява и да харчи, но трябва да е спокоен!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Все повече бизнесът се връща към нормалния ритъм на работа, но последиците от корона кризата няма как да бъдат премахнати с вълшебна пръчка. Заведенията вече работят и на закрито от седмица - завърнаха ли се хората, какви са проблемите в сектора, как ще се отрази на бранша намаленото ДДС - Ричард Алибегов, съпредседател на Сдружение "Българска асоциация на заведенията" пред Dnes.bg.

Заведенията вече работят и на закрито повече от седмица. Какви са наблюденията Ви към момента, върнаха ли се хората в тях?

Истината е, че все още ние сме единственият бранш, който не работи изцяло. Повече от 30% - цялата клубна нощна сцена все още е затворена. Ако я отворим след 15 юни, също отчасти ще разберем какво е поведението на хората. Лятото в България е кратко и живеещите в градовете в момента използват всяка възможост да бъдат навън, освен ако времето не е лошо. Реално 8 месеца в годината сме на закрито.

Ако сравните тогава началото на настоящото лято с предходни?

Определено има още страх у хората, определено не се е възвърнало безгрижното ходене нагоре-надолу и социализирането, но това беше ясно. Наясно сме, че това ще отнеме месеци.

Как ще се отрази на бранша временното намаляване на ДДС на 9% от 1 юли?

Адекватните мерки, които взеха от правителството, това смело решение за ДДС, ще даде възможност на много собственици да запазят бизнеса си, защото имаше опасност повече от 60% в сектора да фалират. Сега този процент е намален, но доколко, ще знаем реално септември-октомври, защото през лятото нещата са някак по-безгрижни, по-евтино е за бизнеса също - няма оскъпяване от енергия, отопление.

Предвижда се обаче алкохолът да запази ставката си.

ДДС намалява за храна, кафе и безалкохолни напитки. За новия Бюджет 2021 искаме за виното и бирата също - като антикризисна мярка. Но и в този си вариант обхваща много голям сектор в нашия бранш, над 70% ще могат да се възползват. Другите 30%, нощната сцена, ще може да се възползват на 30%, защото безалкохолното като оборот на нощните клубове е толкова. Така че има смисъл, доста хубава мярка е и тя е насочена към бизнеса, защото разликата в ДДС остава в бизнеса. Ние предложихме вдигане на минималния осигурителен праг, това пък е мярка за служителите ни. С парите, които остават в бизнеса, ще можем да си я позволим.

Лесно ли върнахте персонала в заведенията?

Върната е една много малка част, защото не всички заведения са отворени. Освен това всички отворени работят с много намален капацитет. Ако сте отворили и вътре, и навън, 60% от капацитета ви е активен в момента. При 60% от капацитета, сте наели 50% от персонала или най-много 60. Пак казвам, 30% от нашия бранш още въобще не работи, цялата клубна нощна сцена, в която има много заети. Тях ги няма на картата в момента, не е ясно дали ще ги има. Повечето клубове традиционно не работят през лятото и ако го правят, работят с 30% от капацитета.
Това, което помагаше, е сезонът на морето. Много от останалите незаети отиваха да работят там и нямаха прекъсвания в доходите.

Каква е прогнозата Ви за летния сезон по морето?

Очакваме да се случи нещо на 50-60% по-ниско от нормалното. Повечето големи хотели въобще няма да отворят. Повечето големи заведения също няма да отворят на пълния си капацитет. Много от търговските обекти няма да се наемат въобще. Тук вече не можем да изчислим реално загубите, ще можем да кажем след лятото. А след това идва един много тежък зимен сезон.

Защо?

През есента обикновено има грип в България, сега как ще го възприемат хората - дали е коронавирус или не е? Приказките за "втора вълна" - хората не пътуват, туристи няма, кой ще тръгне към Банско, Боровец, Пампорово. Само с българи няма как да попълним квотата. Идва и финансовият аспект, когато нямате работа или вземате по-малко пари заради намалена работа, последната грижа е дали ще отидете на море, планина, на заведение. Това става лукс.

Как работи мярката 60/40 за заведенията, за които основно беше обявена?

Сега има смисъл за нас, когато работим, за хората, които сме върнали обратно е в голяма помощ. В предишния вариант, в който не работехме и трябваше да плащаме 40%, беше абсурд. Тогава ние не се и възползвахме всъщност. Направиха го много малка част от по-големите хотелски вериги и то само за мениджърското им ядро, което е нищо.

Какво може още да се направи в момента като мярка или облекчение?

Трябва да се успокоят хората. Това, че Щабът не излиза всяка сутрин, помага много. Да, нека има дистанция, нека си мием ръцете, но коронавирусът трябва да излезе от главите ни. Фирмите трябва да заработят всички, да върнем всички хора обратно на работа. Един човек, който стои в Бюрото по труда, не го интересува нито море, нито да си купи дрехи, нито да отиде на бар. Българинът обича да се забавлява, обича да харчи, но трябва да е спокоен. Може би това е най-важното.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами те като спрат да ходят хората по заведенията, а това започна да се случва, ще се хванете много здраво за палците. Аз лично от нова година не съм стъпвал в заведение. Готвим си вкъщи, прясно е, вкусно и най вече в пъти по евтино от *** навън. Зорлем няма да хрантутя нагли кожодери. Аз съм ок те да му мислят. Ще преживеем и без кръчми, не е толкова трудно.
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Али, каквото и да говорите си заминавате и вие, и пишман хотелиерите :)
41
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а бе,бегай бе мутрогеньо..
40
2
 
19
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Гаден циганинНе само, ами съкрати и половината персонал, а останалите работят на двойни обороти. Заплатата от 700 им я качи на 900, но за двойно повече работа и удължено работно време.
39
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе направо държавата не само да им намали ДДС-то и за бирата и виното, ами до края на годината да го премахне и да излезе закон, че всички граждани са длъжни да посещават поне веднъж месечно заведенията на този нечистоплътник "Raffy" задължително! От провинцията също...Цените няма да паднат, разбира се.
38
3
 
25
 
! Отговори
Лъжа преди 3 години
Лъжа, заведението му на Витошка винаги е пълно, нито е разредил масите, нито столове, и не си е намалил персонала
37
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В центъра на София цените в ресторантите са по-високи от тези в Мюнхен. Това нормално ли е? А в Милано си е като промоция.
36
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алибегов, аре бегай!
35
2
 
33
 
! Отговори
мак преди 3 години
Пак този. Кръчмарството ли е най-важен сектор в България?
34
3
 
14
 
! Отговори
Хотелиерче преди 3 години
Споко, догодина ще си избия парите двойно от вас клиентелчице. Никво пране на чаршафи, съвсем основно чистене в стаите, а хранта от тази година ще я сервираме догодина. Всичко е сготвено и замразено. Сега варим алкохола.
33
2
 
28
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
боикот докато не паднат цените в ресторантите
32
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докога ще дават трибуна на този неандарталец с мазна косица??Това ли е върховният лидер на бранша, срам и смях!
31
2
 
19
 
! Отговори
123 преди 3 години
A колко просто би могло да е всичко-вместо да намалят ДДС, да субсидират 10 или 20 % върху оборота по касов апарат... ще избелее бранша като алпийски ледник зимата. Ама едно Калин до Калинката, а и явно целите другиии...
30
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много години съм работил по морето. Работодаля се опитва да цака работника. Работника пък си цака измисления работодатвл плюс клиентите. Отделно и работодателя си цака клиентите. Клиента е двойно прецакан. Да не говорим какви боклууци се ядат и продават. Алкохол с туби. Всяка марка има. Нищо не се изхвърля. Ментета дрехи парфюми уж истински. Оборот по каса 25 лева за деня.Смях
29
7
 
17
 
! Отговори
Идиоти преди 3 години
След нова година почивахме цялото семейство на Малдивите, и ми излезе по евтино от колкото десет дена на нашето море !!!
28
4
 
16
 
! Отговори
Смях в залата преди 3 години
Естествено че ще ги оставят да работят , както си искат , цялата държавна проверяваща администрация е на хранилка при тях !!! Ядът и пият на корем , че и пари под масата им дават за това !!!
27
3
 
16
 
! Отговори
Таксиметров шофьор преди 3 години
Знам, че ресторантите ме цаката и ми дават лоша храна и алкохол, ама аз после им го връщам с апаратчето. ХАХАХА
26
2
 
16
 
! Отговори
Лаик преди 3 години
..да се забавлява и да харчи... Тоя веселяк дали е наясно,че най-забавно е , когато нищо не си похарчил....... И да почерпи там за ДДС_тата. :-) :-)
25
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един паразитен брнш който нищо не дава на икономиката. Укрити данъци, излъгани хиляди млади хора, фиктивни договори. Мизерни квартири за работещите. Менте стоки с пришиване на маркови емблеми. Застояли и развалени продукти. Хартиени сметки. Пълна измама
24
3
 
21
 
! Отговори
Ричи,Ричи преди 3 години
в наше заведение не можеш да бъдеш спокоен.Ако не те натровят с нещо залежало ,ще ти съдерат кожата за някакви мини порции. *** в Сърбия и Македония и виж там как те посрещат,какви порции и то вкусни ти носят и колко,ще платиш накрая.

Спонсорирани публикации