Три дни правили мемориалния графит на рапъра G Dogg

Проектът е първи по рода си у нас
9 юни 2020 10:00, Ния Христова
15

 

Ясен Иванов - G Dogg е български рап изпълнител и поет, който е починал през 2011 г. на 31 години. Негов мемориален графит е изобразен на 74-то СОУ "Гоце Делчев" в София. Проектът е първият по рода си в България. 

Авторите на проекта са Александър Гогов, председател на "Българската Хип Хоп асоциация" и Петър Петков, който е част от екипа на "Музика от крайните квартали". Създаването на графита е отнело 3 дни и половина, въпреки атмосферните условия, сподели Александър. 
 
"Сантиментът на проекта е, че Ясен е възпитаник на 74-то СОУ. По-подходящо място от това просто нямаше. Това е произведение на изкуството, Arsek & Erase го сътвориха, те са световно признати", обясни той в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Според Александър текстовете на Ясен Иванов винаги са изтъквали колко важно е образованието и средата, която човек изгражда около себе си. 
 
"Връзката между графитите и хип-хопа датира над 40 години. В случая връзката е, че приключиха снимките на първия в България филм за създаването на българската хип-хоп култура - "Музика от крайните квартали". G Dogg беше признат още приживе като значим за българския хип-хоп и ние решихме да заснемем създаването на този графит и да го включим във филма", допълни Петър Петков.
 
Той обясни, че хората в България асоциират графитите с обикновените драсканици по улиците, но "това е изкуство, което е признато в световен мащаб".
 
"Посланието, което искаме да отправим е, че децата, които учат в това училище, виждат графит на човек, учил тук. В същия момент той е успешен в това, което е правил. Децата могат да вземат пример", добави още Александър.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
с-в преди 3 години
Жалко, че си е отишъл само на 31 год. Ако някой знае по каква причина - моля да сподели...
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рап=чалга.Тези са обкновени драскачи.Препочитам хубаво санирано училище,обществена сграда,кооперация сред зеленина отколкото нацапотено от такива по стените.
12
2
 
5
 
! Отговори
aa преди 3 години
До хмЗа всяко нещо в живота си има правилното място. Училището е институция в която обрисуването на стени не е правилно. Не е мястото там. Но щом не го разбираш, няма и смисъл да ти го обяснявам.
11
1
 
6
 
! Отговори
Много важна новина. преди 3 години
Г дог...кой? Следва и Хот Дог
10
3
 
0
 
! Отговори
хм преди 3 години
Чак пък първи по рода си... Това може да твърдят само хора, които за сефте в живота си виждат графит, различен от таговете по стените. Във всеки голям български град може да се видят поне по 10-на такива проекти. В Пловдив в Капана всяка година има графити фест, по морето също...А за коментиращите нямам думи. Какво ви пречи толкова, че няколко човека така са избрали да се изразят? Толкова ли са ви скучни животите?
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оффф младите в България са малоу. мни. Аз Адолф мога ли да го нарисувам някъде? Обичал е класическа музика и е рисувал добри картини. Имал е някои забележки там с неговите приятел от Русия нещо но кво пък.
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това НЕ Е Искуство ! а Отвратителееен кич ! Директора на това у-ще Веднага Уволнение ! за опростачване на учениците .
7
1
 
12
 
! Отговори
d преди 3 години
Трябва да се съберат стотина човека, всеки с по една сопа, и да почват наред всичко що работи на държавно. Училища, кметства, министерства парламент - и бой. Докато бъдат филетирани всички. Защото тези хора на тези позиции направиха от държава в топ 20 да сме треторазрядна държава състезаваща се с африканските и то от ниския ешалон.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да отворят един учебник по литература или музика и със затворени очи да си изберат, който и да е и да му направят графит. По - добре от колкото на някакво незнайно ***.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са тези глупости? Как може тожа да е новина? МИнали 3 дни откакто някой направил графит. Голям праз.
4
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умишленото Опростачване на Народа продължава ! рап,диджей ,хипхоп,битбокс - Не е Музика !!! графити-това ужасно драскане по стените - Не е Искуство !Всичкото това подстрекава само към дрогаа,насилие, проооституция -деградация пълна !
3
1
 
10
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 3 години
Според инфото което намира човек из нет-а, това момче няма нищо общо с "Гумени глави" и производните им. По българските стандарти е над средното ниво, учил както в българия така и в чужбина, занимавал се с интелигентна работа, а не е бъхтал на строежа- дано всичките млади да са толкова пропаднали както го определихте.
2
3
 
20
 
! Отговори
Митко 21 см преди 3 години
Тоя Г дог сигурно е бил отличник на випуска нещо, че да го рисуват на даскалото. Следва песента на Мишо шамара - фенки, фенки да се изучава по музика
1
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махнаха от учебниците по литература, значими и велики автори и произведения, от учениците по история премахнаха събития, факти, а други ги изкривиха, на тоя изрисувания събратята, които се явяват на бойко електорат унищожават и до днес скулптури, паметници и църкви, а сега представят някакъв ***, като личност. Добре че вече не е сред хората.

Спонсорирани публикации