Северна Корея оправда действията си – Южна Корея се държи като "страхлив мелез"

Дали обаче КНДР не ескалира напрежението нарочно?
17 юни 2020 22:10, Нели Христова
21
Северна Корея оправда действията си – Южна Корея се държи като "страхлив мелез"
Снимка: БГНЕС

В статия в държавната медия Северна Корея обясни защо е взривила офиса за комуникация с Южна Корея. Според КНДР съседката й е нарушила договора от 2018 г. и се е "държала като мелез".

Сестрата на Ким Чен Ун пък обвини президента на Южна Корея, че си е "вкарал врата в примката на американците".

Преди дни Северна Корея дори се закани, че ще върне войската по границата, което ще доведе до "тотална катастрофа" между двете държави. И въпреки всичко Южна Корея е категорична, че е отворена за диалог със съседката си, но действията й са "безсмислени и ощетяващи".

Какви са мотивите на Северна Корея?

Севернокорейските държавни медии обвиниха Юга, че "системно нарушава и унищожава" споразуменията от 2018 г. Статията сравнява министерството на отбраната на съседката си със "страхлив мелез", който е "самохвален и блъфира, разваля диалога с партньора и създава на конфликтна атмосфера". Не липсваше и поредното предупреждение - експлозията във вторник може да бъде "прелюдия към тоталната катастрофа в отношенията Север-Юг". Но нищо не приключва тук.

Военните в Северна Корея заявиха, че ще поставят войските си около два символа на миналото корейско сътрудничество - затвореният индустриален комплекс в Кесон и туристическата зона в планината Кумган на източното крайбрежие. Пхенян също така планира да поднови и всички военни учения в близост до границата с Южна Корея.

През това време Ким Йо Чен, сестрата на Ким Чен Ун, нападна президента на Юга, Мун Дже Ин:

"Мастилото под споразумението ни още не бе изсъхнало, когато той прие работната група "Южна Корея-САЩ" под принудата на своя господар", допълни още Ким Йо Чен.

Как отговори Южна Корея на обвиненията?

Администрацията на президента Мун Дже Ин обяви, че тези действия са безсмислени и Сеул "повече няма да приеме неразумните действия на Северна Корея". И въпреки че офисът за комуникация бе взривен, Юга се надява, че споразумението от 2018 г. ще бъде изпълнено.

"Основната ни позиция е, че военното споразумение от 2018 година трябва да бъде спазено, без установяването на мир на Корейския полуостров да се провали и да се предотвратят бъдещи случайни сблъсъци", заяви министерството на отбраната и предупреди, че всяко военно действие на Северна Корея се следи отблизо и всяка провокация ще "получи силен отговор". Южна Корея също така предложи да изпрати пратеници, които да разсеят напрежението, но Северна Корея бързо отхвърли този вариант.

Защо се появи напрежението?

Официалната версия за гнева на Пхенян е пропагандата, която изпращат севернокорейските дезертьори в Южна Корея по граничните райони. Но това не е нещо ново - балони с листовки против режима в КНДР, които са прелитали между границите, винаги е имало.

Според анализаторите целта на Северна Корея е умишлено да ескалира ситуацията, за да спечели повече въздействие, ако преговорите между двете държави се възобновят. 

"Това ще бъде послание, насочено както към Сеул, така и към Вашингтон", заяви Йонгмин Ким, кореспондент на Сеул в NK News, пред BBC

По думите й унищожаването на службата за връзка "до голяма степен не е от значение за отношенията между САЩ и Северна Корея".Но "все още може да послужи като послание, че Северът е готов да се оттегли от всички широко разпространени жестове на добра воля, които са правили в миналото - ако не получи това, което иска."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
Комунистите винаги лъжат, а Северна Корея е само ръчичка на Китай.
17
1
 
2
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Маршала не си поплюва и ако иска само за 24 часа ще изпепели южняците. Вечна слава на великият севернокорейски народ , начело с Маршал Ким Чен Ун- най-великият ръководител и държавник в света !
16
2
 
5
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Колко много си приличат комунистът Ким и нашият Зелен чорап - и двамата плюят на сънародниците си без свян и срам ! Сякаш са братя !
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Юга не може да се надява, че споразумението от 2018 г. ще бъде изпълнено и едновременно да изпълнява разрушителните заповеди на хегемона.
14
3
 
10
 
! Отговори
Да преди 3 години
За от качената Ким истински диалог се води само, когато другият мълчи ! Тази е бетер и от брат си !
13
9
 
17
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Севернокорейците не могат да се опълчат на никой, защото са държани в стеах и глад. Единствено диктаторския рвжим се опълчва на запада, за да не решат да ги затрият и свалят от власт.Севернокорейския народ изобщо не го интересуват твоите глупости. А само, дали ще преживее деня и дали няма да бъде затрит, само защоъо не се е усмихнал на вожда.
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно нормално поведение...са идеологични фанатици.
11
4
 
8
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Има болни мозъци като теб и тук, за съжаление.
10
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уважавам севернокорейците, защото са смели хора и не клякат пред никого за разлика от Южна Корея, която е колония на САЩ.
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Япония се откаже от принципа да не развива настъпателни оръжия тогава на династията Ким ще им "свърши въздуха"!Още малко и ще се наиграят;)
8
5
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НЕ МИ ПУКА!!!ДОКАТО НЕ МИНЕ ТАЯ УЛТРА ПРО-СТОТИЯ С КОРОНА ВИРУСА АМА ХЕЛТЕН НЕ МИ ДРЕМЕ И ЗА СЕВЕРНА И ЗА ЮЖНА КОРЕЯ
7
10
 
8
 
! Отговори
Познато... преди 3 години
Договорите по западния/американския модел не струват нищо - само за приспиване на вниманието са.Нищо чудно че северняците се нервят.
6
4
 
5
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Откачалници! Разликата между Диктатура и Демокрация...
5
2
 
8
 
! Отговори
На Ким аналогът преди 3 години
"Знаете ли какви студия има сега?Най-вероятно това не е истина, а монтиран запис.Сградата не е унищожена, а си стои непокътната.Монтаж е, вервайте!Съвременната техника е развита до немай къде, особено дроновете..."
4
15
 
12
 
! Отговори
Анти-Сорос преди 3 години
Пропаганда от поддллогите на янките!
3
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако южно корейския президент си е вкарал врата в американската примка според сестрата на Ким,то Северна Корея и семейство Ким са китайски ***. Сега разиграват панаири по китайска заповед.
2
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предсмъртно грухтене...
1
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свърши ли папото бе, дрогари?

Спонсорирани публикации