Ниски добиви от зърно, провал на реколтата, ще поскъпне ли хлябът?

Причината - сухите есен и зима и поройната пролет
114
Ниски добиви от зърно, провал на реколтата, ще поскъпне ли хлябът?
Снимка: Pixabay

Заради коронавируса е отменено насроченото за днес официално откриване на тазгодишната жътвената кампания и зажънването на ръжта по международния проект "Хляб на мира". След сухите есен и зима и поройната пролет зърнопроизводителите посрещат жътвата с тревога.

Още по темата

Много ни е тревожна жътвата тази година, каза пред БНР  Мариела Йорданова, зърнопроизводител и представител на браншовата Асоциация на зърнопроизводителите.

В Добруджа става дума за добиви от 0 до 300 кг пшеница от декар и положението там е повече от трагично, някъде има по-добри добиви на ечемик, обясни тя. В Лудогорието очакваните количества са между 300 и 500 кг.

Северозападът стои малко по-добре, по-прилични добиви се очертават и на места в Южна България, но е много зле положението в Бургаско, Сливенско, Ямболско, очерта картината Мариела Йорданова.

„Никой не е допускал, предполагал в най-големите си кошмари, че ще се случи такава тежка суша и такъв провал на реколтата“, подчерта тя.

По-малките количества не означават директно по-високи цени, категорична е Мариела Йорданова.

„Зърното е борсова стока. България не е решаващ фактор и играч в борсовите сделки“, изтъкна тя. 

Според нея печалба няма да има.

„Става въпрос за големи загуби, особено в районите, където сушата е била най-тежка и са били засегнати от сланите през март“, допълни зърнопроизводителят.

„За суша застраховки няма или има плахи опити. Управление на риска от климатични проблеми, от климатични аномалии няма. Нито държавата, нито ние като браншови организации сме изградили такава система за управление на риска“, заяви Мариела Йорданова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
23
 
! Отговори
Манолов преди 3 години
"Ниски добиви от зърно, провал на реколтата ... Причината - сухите есен и зима и поройната пролет" Евалла, бе, драскачите от Dnes.bg, прави са сърбите, които от 50 г. ни се подиграват, че на нашата реколта все нещо и пречи - ту суша, то киша!
73
1
 
20
 
! Отговори
коректив преди 3 години
До ...Пшеницата може да се съхранява до 3 години,в силозно стопанство с активна вентилация и термодатчици....естествено при добър технолог или силозник разбиращ от работата си...
72
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама тя и миналата година беше същата.Някъде другаде е проблема.Помощи ще искат.
71
2
 
28
 
! Отговори
Joko преди 3 години
Мариелче, т.н. зърнопроизводители толкова са се ОЯЛИ, че и 3 год. да бъдат на загуба, пакще са на печалба.....
70
6
 
31
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
В Цяла България има Добра Реколта на Зърно . Това е Фалшива Новина .Милонерите Зърнопроизводители се опитват да изкарат Пари от Нашите Данъци .Ще се получи като с Тока - Вместо КЕВР да намали цената на ел.енергията се вдига , вместо да се намали цената на Газта , се вдига .България в момента се намира в Тъмни Времена - Всеки който взима Пари от Бюджета КРАДЕ . Всеки който плаща Данъци на Бюджета Кълне .Краде се ЯКО , МНОГО ЯКО . Няма Прокуратура , Няма Полиция , Няма ДАНС .
69
3
 
11
 
! Отговори
Просто е преди 3 години
Като няма хляб - яжте мръвки.
68
0
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Е как миналата седмица висок добив, тази нисък?
67
2
 
5
 
! Отговори
Gute Zeiten, schlech преди 3 години
Що в немските бакалии на софия как са цените на симида(имотите) нагоре или надоле панелни тролчета или цената зависи от ретроградния меркурий и периодите на грета тунберг ...... Кът е на кеф....
66
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей, брей ! Как през социализма имаше добиви а сега при рвросубдидираните от мойте данъци частници все няма или все нещо не им изниса ?
65
6
 
2
 
! Отговори
напротив преди 3 години
До земеделецНе е от много тор. Посевите изгоряха, именно защото нямаше дъждове. Амониева силитра, без вода, става много силна и гори всичко. Тор е хвърлена в нормални количества, но без дъжд - тогава изгори всичко а не че е преторено.
64
1
 
8
 
! Отговори
... преди 3 години
До АнонименЗа една година. Няма как да съхраниш пшеница повече от година. Т.е. сега, би трябвало да има пшеница в резерва до следващата реколта. :) Всяка година, след жътва, се изкарва предходната и се вкарва нова пшеница. Всяка година се сменя :) Дори и без добив (както сега) в държавния резерв трябва да има пшеница до следващата жътва, т.е. до догодина. От този момент нататък :)
63
3
 
6
 
! Отговори
напротив преди 3 години
Между другото - не е постановка. Пшеницата в Шуменско е под 220 кг. на декар. Миналата година беше 550 кг. По-миналата беше 650 кг. Тази година е трагедия. Суша, нямаше сняг който да затрупа пшеницата, с това дойде още една суша, когато трябваше да кълни, после суша, когато трябваше да се напълни класа. Всичко стана много мъчно и когато дойде време да се жъне, започнаха проливни дъждове. Което докара чeрнилка по класа и пшеницата вече не става за нищо. Много слаб добив и лоша реколта.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ...И точно затова по-долу питат за колко години ще стигне храната, която понастоящем се съхранява в държавния резерв?Редно е постоянно да ни уведомяват за това.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези да не искат да ни кажат, че като не ни харесва хлябът или ни е скъп, да ядем торти? Щото една кралица беше казала такова нещо навремето ....
60
1
 
10
 
! Отговори
... преди 3 години
Въпреки че добива е слаб, не би трябвало да се притесняваме че няма да има хляб. Или ако има, ще е много скъп. Нали имаме държавен резерв, от там ще вземем пшеница, ще я мелим на брашно и ще имаме хляб? Все пак - за какво е тогава тоя държавен резерв. Или вече и него го няма, изнесоха го без да се усетим и прибраха парата?Точно затова е този държавен резерв. Ако има лоша година, да се вземе от там, за да има хляб за населението.
59
1
 
4
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
10 лева за хляб не е проблем.Пари ,има .Най - евтиното но са парите.Нека печатниците на ФЕД И ЕЦБ да не спират.Дървета има на Витоша .Ще пратим , да не спират с печатенето....а ние ще харчим, харчим, харчим...
58
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако годината е добра, зърнопроизводителите вдигат цените.Ако годината е лоша, зърнопроизводителите вдигат цените.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами получавайте и вие субсидии към заплатите за да не сте на загуба като вдигнат цените, кой ви пречи?
56
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТази постановка не я ли играят всяка годинаЗащо си мислиш, че някой ти играе постановка. Търговците и производителите могат да вдигнат цените и без никаква причина, просто ей така защото им е хрумнало, и никой не ти е длъжен да ти дава обяснения и да ти прави постановки. Пазарът регулира цените.
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от кога пък хляба, който се продава се прави от българско жито? Всички ползват вносно, фуражно, избелено, произведеното тук се изнася, плюс това зърнопроизводителите получават субсидии и няма как да са на загуба, дори и с по-нисък добив

Спонсорирани публикации