Ниски добиви от зърно, провал на реколтата, ще поскъпне ли хлябът?

Причината - сухите есен и зима и поройната пролет
114
Ниски добиви от зърно, провал на реколтата, ще поскъпне ли хлябът?
Снимка: Pixabay

Заради коронавируса е отменено насроченото за днес официално откриване на тазгодишната жътвената кампания и зажънването на ръжта по международния проект "Хляб на мира". След сухите есен и зима и поройната пролет зърнопроизводителите посрещат жътвата с тревога.

Още по темата

Много ни е тревожна жътвата тази година, каза пред БНР  Мариела Йорданова, зърнопроизводител и представител на браншовата Асоциация на зърнопроизводителите.

В Добруджа става дума за добиви от 0 до 300 кг пшеница от декар и положението там е повече от трагично, някъде има по-добри добиви на ечемик, обясни тя. В Лудогорието очакваните количества са между 300 и 500 кг.

Северозападът стои малко по-добре, по-прилични добиви се очертават и на места в Южна България, но е много зле положението в Бургаско, Сливенско, Ямболско, очерта картината Мариела Йорданова.

„Никой не е допускал, предполагал в най-големите си кошмари, че ще се случи такава тежка суша и такъв провал на реколтата“, подчерта тя.

По-малките количества не означават директно по-високи цени, категорична е Мариела Йорданова.

„Зърното е борсова стока. България не е решаващ фактор и играч в борсовите сделки“, изтъкна тя. 

Според нея печалба няма да има.

„Става въпрос за големи загуби, особено в районите, където сушата е била най-тежка и са били засегнати от сланите през март“, допълни зърнопроизводителят.

„За суша застраховки няма или има плахи опити. Управление на риска от климатични проблеми, от климатични аномалии няма. Нито държавата, нито ние като браншови организации сме изградили такава система за управление на риска“, заяви Мариела Йорданова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
ууу преди 3 години
До ОтговорНе всички разбират от ирония. А и човек да се чуди как да те оцени.
33
0
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Селяндурниците пак правят шмекерии, миналата година при рекордни добиви пак говореха за поскъпване на хляба .
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една година силна, друга по-слаба, така е в селското стопанство. БГ е на 11 място В СВЕТА! по износ на пшеница (преди година-две и на 10-то) и на ВТОРО! по износ на маслодаен слънчоглед. Накратко, БГ без хляб и мазно няма да остане, освен ако не се изнася безконтролно.
31
0
 
11
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Да прегледаме архива,щото зърнопроизводителите друго дрънкаха пролетта!Или им замириса на мангизи по-някоя програма да ги обезщетят!Хотелиерите и те така,десет години,хотелите се пръскаха по шевовете,сега изведнъж вдигнаха бялото знаме,ще кажеш нямат два лева спестени!Да го вдигат хляба,спрял съм да го консумирам
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До констатиращите и питащите МС = Министерски Съвет. Но да сте живи и здрави.
29
1
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
Ти си глyпав!
28
7
 
5
 
! Отговори
МС преди 3 години
Не обръщайте внимание на цените на хляба, горивата, електроенергията и т.н. Пазете се от COVID-19, слагайте маски!
27
0
 
13
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Г-да зърнопроизводители, вместо да изнасяте 2/3 от житната реколта, ще изнесете по-малко...! Вече толкова години за българският пазар оставяте по-нискокачествените жита! Затова хляба направен от нея не може да изкара и два дни без да мухляса! Крайно време е да се въведе квота за износ, ако не е въведена досега...!
26
0
 
8
 
! Отговори
на мисирски език преди 3 години
Индекса филия с масс се повишил драстично , едните са на хляб а другите са на свинско ..... обаче и в двата случая се усеща жестока инфлация капиш *** , тъй че наблягайте на ковид менюто , прилепи ,кучета , гущерчета и т .н.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диктаторът Боко Тиквата ви докара суша, глад, епидемии, земетресения и лош късмет. Махнете го от власт този карък, за да не стане още по-зле положението.
24
1
 
20
 
! Отговори
камбайнер с ланец преди 3 години
Откакто се научиха да вдигат цените все реколтата слаба. От години не съм чул за добра реколта на квото и да било. С днешните препарати берат 3 пъти повече отколкото преди години, ама все е слабо. За прекупвачите и техните 1000% надценка да не говорим.
23
0
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Може да поскъпне в началото, но после пак ще се върнат старите цени. Хлебарите си правят сечено един на друг - започват да си подбиват взаимно цените и да си мерят "възможностите". От цялата работа печели магазинера. Има и доста заводи, които не ги интересува дали работят на печалба или загуба.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 12 Най-вкусния хляб беше ръженият но преди демокрацията. На седмицата 1 път на кварталния магазин ни доставяха такъв хляб и се разграбваше за минути.
21
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В селата при бай Тошово време какъв хляб правеха...вкусотия. Сега 30 вида хляб и всичкото е повърняяя!
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 20 Хляба на снимката е един ***! В Лидъл го има....тестяна пoмия!
19
0
 
3
 
! Отговори
L. преди 3 години
Аз не знам да има ***, дето да очаква да поевтинее.
18
6
 
3
 
! Отговори
Св преди 3 години
Хлябът на снимката изглежда страхотно и много апетитно. Браво!
17
3
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
АМА ТЕ ОЩЕ НЕ СА ЗАПОЧНАЛИ ЖЪТВАТА И КАК УСПЯХА ДА ОПРЕДЕЛЯТ, ЧЕ ДОБИВИТЕ СА НИСКИ. ТАКА Е ЗАЩОТО ПОВЕЧЕТО ЗЕМЯ Е ДАДЕНА ПОД АРЕНДА НА РАЗНИ КООПЕРАЦИИ И ТЕ ПЕЧЕЛЯТ МНОГО ОТ ЗЕМЯТА НА ХОРАТА А НА ТЯХ ИЗПЛАЩАТ НИЩОЖНИ ПАРИ. ЗАТОВА ОТРАНО БИЯТ ТРЕВОГА, ДЕМЕК НЕ ОЧАКВАЙТЕ ПАРИЧКИ ЗАЩОТО НИЕ ЩЕ ГИ ОТКРАДНЕМ. ТОВА Е ЕДИН ДОБРЕ ИЗМИСЛЕН СЦЕНАРИЙ ПОВТАРЯЩ СЕ ВСЯКА ГОДИНА. НЯМА БЕЗКРАЙНИ НЕЩА. ЩЕ ДОЙДЕ И ВАШЕТО ВРЕМЕ.
16
1
 
19
 
! Отговори
На първо място преди 3 години
Трябва да се гарантира хлябът на народа и то за дълго време напред. При песимистичен вариант като затваряне на граници и криза. Това е важно а не кой бил Гърция пък кой в България
15
0
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Да бте то с това се изчерпва менюто да знаеш, ако не е хляб риба и суджици останаха друго няма ! Хахаха

Спонсорирани публикации