25 години след Сребреница – свикна ли светът с масовата жестокост?

В Сирия зверства има всеки ден, но те рядко намират мястото си в новините
7 юли 2020 21:30, Нели Христова
165
25 години след Сребреница – свикна ли светът с масовата жестокост?
Снимка: БГНЕС

През последните девет години, докато Балканите отбелязват годишнината от клането в Сребреница, Ратко Младич е в килията си в затвора в Хага. Той нарежда близо 8000 момчета и мъже да бъдат убити.

25 години по-късно светът вече е болезнено свикнал с жестокостите. Масовите убийства са толкова чести в Сирия или Йемен, че дори вече не стават част от новинарските емисия. А Китай налага стерилизация и аборти на милиони уйгури и ги затваря в "работнически лагери".

В наши дни, когато става дума за военни престъпления и убийства, Ратко Младич има много компания. Но разликата е, че той е заловен и е осъден за действията си. Преди три години той е обвинен в геноцид, след като по време на атака в така наречената "безопасна зона на ООН", 8000 мъже са били застреляни в Босна.

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ) повдига обвинения срещу Младич за пет престъпления срещу човечеството, четири обвинения за военни престъпления, етническо прочистване, бомбандировките и снайперистките атаки над Сараево и задържане като заложници миротворци на ООН. Сега съдът се състезава с времето - властите искат присъда за 77-годишният Младич, чието здраве сериозно се влошава. Още 90 души, заедно с него, са с повдигнати обвинения за престъпленията в Сребреница.

Дъщерният трибунал в Руанда също обвини и осъди 93 души, отговорни за геноцида там през 1994. МНТБЮ и МНТБР бяха първите трибунали след тези в Нюрнберг и Токио, които проявяват ентусиазъм в това да се противопоставят срещу масовите зверства.

Заветът "никога повече", появил се след Холокоста, отново бе на дневен ред. Появиха се и други, подпомагани от ООН, съдилища за масовите престъпления, извършени в Сиера Леоне, в Източен Тимор, както и в Камбоджа, за да донесат известно закъсняло правосъдие на оцелелите след управлението на лидера Кхмер Руж. ЕС създаде отделен трибунал за Косово, който преди седмица повдигна няколко обвинения срещу президента Хашим Тачи.

Очаква се спецсъдът, създаден в Хага, за да разследва и да постанови решение за убийството през 2005 г. на ливанския премиер Рафик Харири при взрив на бомба, който уби 21 души, незабавно да издаде най-значимото си решение. През 2002 г. в Хага Международният наказателен съд (МНС), започна да функционира постоянен трибунал за престъпления на жестокостта.

"Това бяха вълнуващи години. Ние имахме за пример само Нюрнберг и Токио, но успяхме да възпроизведем този образец в началото на 90-те години и продължихме да ги усъвършенстваме след това", казва Дейвид Шефер, бивш щатски посланик на САЩ по въпросите за военните престъпления от 1997 до 2001 г., който изиграва основна роля в създаването на няколко от специалните съдилища.

"Важното беше, че цялото това страдание и смърт не беше напразно", споделя босненската бежанка Нерма Йелачич, говорител на МНТБЮ. За нея онези години са били началото на нова ера, която ще даде уроци на бъдещите поколения.

Съдилищата са създадени, за да търсят отговорни за масовите убийства. Но ООН иска нещо повече - организацията полага усилия да предотврати бъдещият геноцид и да превърне слогана "никога повече" в политика. Принципът "отговорност за защита" е разработен вследствие на босненския и руанския геноцид и е официално приет през 2005 г. Той дава възможността на международната общностда се намеси, ако държава не защитава собствения си народ.

За първи път принципът е използван през 2011 година в Либия, за да се защити населението на Бегнази от режима на Кадафи. Но още тогава принципът "отговорност за защита" е силно ранен. САЩ, Франция и Великобритания подтискат намесата си, докато Кадафи не е свален. Русия, която стои на страна от резолюцията, заявява, че е била "принудена да приеме новият режим" и се зарича "никога повече да не бъде заблудена по този начин".

Убийството на Кадафи от мафията и разпокъсаността на Либия слагат край на глобалния отговор срещу военните престъпления. Година по-късно Владимир Путин отново е президент на Русия и тръгна по пътя на конфронтацията срещу Запада.

"Арабската пролет" се превърна в кървава баня в Сирия. Китай под властта на Си Дзипин стана по-репресивен и настойчив на световния пазар. А през 2016 година на сцената се появи и Доналд Тръмп.

Трудно е да си представим по-неблагоприятна обстановка за принципът "отговорност за защита" или за създаването на военни съдилища за престъпленията в Сирия, Йемен или Мианмар.

"Всичко приключи, след като се видя как проработи намесата в Либия. Но това, което позволихме да се случи в Сирия, е огромно петно върху съвестта ни. Убийствата и хората измъчвани до смърт се превърнаха в нещо нормално през последните десет години", казва Йелачич пред The Guardian.

А през последните седмици МНС, чиито правомощия бяха ограничени още при създаването му от големите сили, бе нападнат от администрацията на Тръмп, а служителите на съда и техните семейства бяха заплашени със санкции, ако продължат да разследват случилото се в Афганистан, Израел, Газа или Западния бряг.

"Особено след насилието в Сирия фразата "никога повече" за мен звучи празна, изхабена, безсмислена", каза Ива Вукушич, историк от Утрехтския университет. Що се отнася до отчетността за военните престъпления обаче Вукушич вярва, че всичко не е загубено. Процесите срещу Младич и други военни престъпници оставят незаличим белег върху историята.

"Преди трибуналите за бивша Югославия и Руанда беше напълно нормално да се очаква след гражданска война или диктатура нищо да не се случи. Но сега мисля, че през последните 25 години наистина сме свидетели на промяна в очакванията, тъй като академици, изследователи и активисти изискват отчетност. Мисля, че в този смисъл няма да се върнем назад", обяснява тя.

Подходът на Тръмп към МНС предизвика много негативни реакции, включително и у съюзниците на САЩ, които застанаха зад организацията. А след като няма трибунали за Сирия, съдилищата в Германия, Нидерландия и Скандинавия разследват военни престъпление по правилото за универсалната юрисдикция. През април съдът в германския град Кобленц започна процес срещу двама бивши служители на сирийския режим, които бяха емигрилали в Германия.

Това е първото вероятно от стотици съдебни дела. Събрани са доказателства от Международния безпристрастен и независим механизъм, създаден в Женева с подкрепата на преобладаващото мнозинство от общото събрание на ООН, като средство за заобикаляне на безизходицата на великите сили в Съвета за сигурност за преследване на справедливостта в Сирия.

Съдебният процес срещу Кобленц също се опира доказателствата в близо 800 хил. страници сирийски документи, които са били контрабандирани извън страната през годините, често на сериозен личен риск, от Комисията за международно правосъдие и отчетност (CIJA), независим орган, подкрепен в работата си в Сирия от Великобритания, Канада и Германия. Той също така събира доказателства за зверствата на Изида в Сирия и Ирак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Стотици хиляди избити в Либия и за малко да успеят и в Египет."В Египет не смеят по други причини. В САЩ управленската върхушка, която казва какво ще се случва, всичките са евреи. И се грижат за интересите на Израел. Ако разбутат кошера на Египет, ясно си дават сметка, че бежанска вълна няма да пожали Израел като съсед. А нещата не са както си мислят децата, че "едни войници стоят на границата с пушки и танкове и не дават никой да мине". Като стане дума за мирни хора и светът ще мрънка.
119
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това което се случва в Сирия, Либия, Босна и т.н. си е вътрешен техен проблем, не мой, мен ме засяга България. Някакви кукувици се събрали да разстягат ластици и да ми вменяват вина? Поредната либерастка секта лудост, от типа на ще спасим света. Войните са част от нашата природа, винаги ще ги има, защото хората са различни, искат различни неща, което създава напрежение и конфликти. Днешната доктрина да се правим, че проблемите не съществуват едниствено ще издуят балона, а после ще е страшно.
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"бомбандировките"Кой ги пише тия статии? Толкова хора стоят безработни, защото не могат да си намерят работа, кандидатстват дори за подобни позиции, но не ги взимат примерно защото имали да речем инженерно образование, а не хуманитарно. А накрая се оказва, че инженери, физици и химици пишат по-грамотно от хуманитарите.
117
4
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
До мдаа - 50 000 българи избити от комунистите? Ти сериозно ли? По-голяма дивотия от нашата съвременна история не бях чувал. Има паметник на жертвите на комунизма ако успееш да наброиш там 50000 имена ще те черпя. Що се отнася до имената на паметника то повечето са починали от естествена смърт не се счита, че са били репресирани. НИКОЙ НИКОГА В СЪВРЕМЕННАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ НЕ Е УБИВАЛ 50000 ЧОВЕКА!!!!!
116
0
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Докато САЩ свалят правителства където си поискат и както си поискат, размахвайки епруветки със съмнителни вещества, а реално без доказателства ще има зверства и насилие. Над един милион цивилни избити в Ирак и Сирия от САЩ и техните протежета исламисти. Стотици хиляди избити в Либия и за малко да успеят и в Египет.
115
1
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Срещу исляма ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ ТРЯБВА да сме заедно!!!
114
2
 
9
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Светът да признае 500годишния геноцид спрямо българите! Тогава може и да започнем да сме съпричастни с избити мусли
113
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак да припомним,че е имало Баташко клане или пък клането в Ст.Загора по време на войната...и на много други места също...например през илинденското въстание...да припомним и за тракийските бежанци...ами арменския геноцид...
112
4
 
1
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Румънците дръпнали напред, те нямат 100 км прав път, всичко е от времето на Чаушеску.
111
4
 
11
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Преди 76 години 50,000 българи бяха избити от комунистите на класов принцип /който е комуно -фашистки/по нареждане на Кремъл , но светът си затвори очите пред този геноцид. Сега лее сълзи за Серебрница ,а мълчи за Катин и други комунистически престъпления. Не че Серебреница също не е комустическо престъпление
110
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светът се прецаква когато мъже с хормонални и сексуални проблеми се сдобият с власт, като манипулрат по-ниско интелигентните от себе си. А тези, нискоинтелигентните се манипулерат лесно. Като добавим и бедността - ето ти маса потенциални убийци, удобни за интересите на оръжейната промишленост. Ако средствата за развитие на оръжейната индустрия се влагаха в премахване на крайната бедност и развитие на медицината светът щеше да е прекрасно място. Сега не е!
109
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
..."25 години по-късно светът вече е болезнено свикнал с жестокостите" - свикнал е да, затова пък днес гн'усните мюсюлмани избиват в атентати по улиците на Европа мирни християни ! Когато днес християнин смачка от бой заслужено някое мю'сли е расизъм, но когато мю'сли убие християнин не е расизъм ? Европа бавно, но сигурно се превръща в територия на тероризъм и безредици благодарение на ши'баната "демократична" политика на европейските толерантни политици-миз'ерници !
108
3
 
7
 
! Отговори
Леле до 48 преди 3 години
През 30-те в Нешънъл джеографик има брой , посветен на България .С изумление журналиста пише в България няма бедни хора,поне не в смисъла, който влагаме на Запад.Българите са трудолюбиви и горди.Рядко ще видиш беден човек, и то само в градовете. Дядовците ми са се били във войните за Обединение на България,никога за Хитлер, отвратително същество!Твоите дядовци дадоха Македония и Западните покрайнини на сърбите. Твоите дядовци избиха елита на България. Заради твоите дядовци днес има ББ и ДПС!!!
107
4
 
7
 
! Отговори
Петров преди 3 години
За украинските граждани питайте американските превратаджии.
106
1
 
7
 
! Отговори
Любопитен преди 3 години
Убийството на Кадафи от мафията и разпокъсаността на Либия слагат край на глобалния отговор срещу военните престъпления... 1.Коя мафия?2.Нещо за Башар Асад?
105
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Клането" в Сребреница... Защо за световната общественост е изключително престъпление, когато биват убивани мюзлими, но когато биват убивани християни, някак си нещата са напълно ок. Не защитавам сърбите, спрямо българите те са предатели. Но никой не обелва дума колко хиляди сърби са избити от шиптърите. Сърбите просто мачкаха шалварите със същата жестокост, с която шиптърите са се отнасяли към сърбите винаги. Някой да каже на ООН (ооо, неее), че живота на белите християни също има значение.
104
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За избитите над 13 000 украински граждани в Източна Украйна, след руската агресия там - ни дума, ни вопъл, ни стон!
103
8
 
8
 
! Отговори
GG преди 3 години
Какво ме интересува за тези животни сърбите ?
102
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България до ден днешен се управлява от комунисти или техни роднини всичко е тяхно, румънците ги разстреляха и дръпнаха пред нас а ние се оказахме наистина робски народ, като не ти стиска ядеш каиша и това е
101
4
 
17
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Прочетете резолюция на СС ООН 819/93 и тогава осъждайте сърбите.Жестоко е да се избият 8000 души без съд и присъда, но за убитите 3267 православни сърби от бандите в Сребреница и до днес няма правосъдие - да се установи колко от избитите от Радко Младич мюсюлмани наистина са невинни и никога през живота си не са участвали в банди за избиване на православното население.

Спонсорирани публикации