Рецептата Dnes: Сладко от черници

Спомен от нашето детство, когато си хапваме от плода с шепи
6
Рецептата Dnes: Сладко от черници
IStockphoto

Красотата на лятото се крие не само в топлото време, но и в изобилието от плодове. В продължение на няколко месеца можем да се насладим на вкусни ягоди, череши, сливи и още много други, зареждащи ни с нужната порция витамини и минерали. И тъй като сме повече привлечени от сочната визия на ягодите и черешите, като че ли забравяме за другите плодове.

Към този списък на пропуснатите спада и черницата, която обаче заслужава нужното внимание. Плодовете на това дърво са познати под различни имена в цяла България. Най-често се използват черница или дуди и зреят от юни до август. Първоначално черницата се е отглеждала в Китай, където местните са използвали само листата за храна на копринената буба.
 
След това обаче са оценени и здравословните ефекти на плода. В Римската империя неузрялата черница се използвала за спиране на кървенето от рани, а зрелите плодове се смесвали с мед, смирна и шафран за получаването на лекарство, използвано при възпалено гърло и болки в стомаха.
 
Плодовете на черницата са отличен източник на протеини, калций, желязо, витамини C и К, фибри и други. Високата концентрация на антиоксиданта „ресвератрол“ забавя процеса на стареене. Според научни доказателства, дудите помагат и при сърдечни проблеми. Експертите заключават, че 300 грама от плода на ден, в продължение на 1 месец, значително подобрява работата на сърцето.
 
Освен че са полезни за хапване в сурова форма, черниците стават и за направата на вкусно сладко. То е чудесна заливка за много десерти, а може и да се използва като добавка към различни закуски като палачинки, мекици и бухти.
 
Ето и рецептата
 
Необходими продукти:
 
2 кг черници

1,5 кг захар

1 ч.л. лимонтузу

40 мл ром

1 пакетче ванилия

Как да приготвите сладкото от черници четете в Tialoto.bg 
 
Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
И кой ти пречи и сега да си рупаш черници и кой те кара да ядеш банани. Ти и в тоалетната да идеш, пак ще плюеш по демокрацията. Да не забравиш да кажеш и за тоалетната хартия.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Охаааа,обожавам черници,огромна купа мога да изям,не ми трябва да ги правя на сладко!
4
0
 
2
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До бай хВ някои краища на страната на черниците им казват дуди.
3
1
 
1
 
! Отговори
бай х преди 3 години
само не разбрах какво са ,, дудите ,,
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ракия става хубава от черници. Проверено.
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ааа едно време са ги яли със шеписега имате банани и демокрация - стига сте реваликой каквото си направи сам никой не може да му направи

Спонсорирани публикации