Топенето на ледовете може да събуди древни екосистеми и вируси

За случващото се говорят учени от Руската академия на науките
8 юли 2020 00:30, Петя Славова
44
Топенето на ледовете може да събуди древни екосистеми и вируси
Снимка: БГНЕС

Топенето на ледовете във вечнозамръзналите територии може да изкара на повърхността части от древни екосистеми, включително вируси, смятат учени от Руската академия на науките (РАН).

Повече от 10 % от територията на Русия е замръзнала, заяви Сергей Давидов от Тихоокеанския институт по география. В почвата там се съдържат отлагания, замръзнали преди милиони години.

Тогава е съществувала огромна екосистема от мамути, мусусен бик, вълнести носорози и всички те са имали своите заболявания. Всичко това е замръзнало и сега започва да се топи. Откриват се нови вируси, които за щастие, "не обръщат внимание" на хората.

Ученият отбелязва, че в останките от мамути е открита сибирска язва. Намаляването на броя на юкагирите – народност в Североизточен Сибир, се дължи на едрата шарка, която на север е взела много жертви. Не е изключено в замръзналата почва вирусът на едрата шарка да се е запазил, смята Давидов.

Заради глобалното затопляне се наблюдава и промяна в растителността и състава на видовете птици и риби на север.

Топенето на ледовете в океана води до увеличаване на количеството метан, което, от своя страна влия не рифовете и те започват да се разрушават.


44
Още по темата: вирусиледници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Да не станат тъщите на мамутите се притеснявам....
35
0
 
0
 
! Отговори
Да гу знаите преди 1 месец
Човешката наука и производство на всякакъв материал,ще доведе до края на живот на планетата,режем клона на който сме седнали.Алчността за богатство тоже.Природата си отмъщава
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И чих кар търсят там. Да се заразят и да разнесат вирусите ли.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Аз

Силите на човека нямат граница! Пишеш като средновековен набожен ***, който ако можеше да се пренесе хиляда години напред и види днешните технологии, щеше да изпадне в шок и да се отрече от всички простотии в които е вярвал.
32
0
 
2
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
ЕПА ПРОМЕНЯМЕГО-ХАРП-МАЙ БАЧКА.
31
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
До Анонимен 37 : Идеята за контрол на климата на Земята от човешката цивилизация е стара и за съжаление (или радост) досега безуспешна. Силите ни стигат, колкото да замърсяваме и дотам. Не знам, докъде стигнаха с HAARP, но то действа много грубо и не се знае отговорът на Природата
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Аз

Посочи в кой точно момент климата и живата природа са спрели да се променят? Промяната е нещо нормално, единствения начин да я спрем е да създадем механизъм за контрол на климата, което ако залената секта не срути света, ще се случи рано или късно.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това че в Сибир е имало мамути, носорози и други големи тревопасни, говори че преди последния ледников период, глобалните температури са били значително по-високи от днешните.
28
1
 
8
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Така е - птиците с миграцията си разнасят, какво ли не включително и нови (възкръснали) вируси, бактерии и гъбички. А метан има не само в ледовете, а и в замръзналата почва. Метанът е парников газ в пъти по-силен от въглеродният диоксид. Земята променя климата и това е неизбежно, следва да се променяме и ние ! Иначе....
27
1
 
3
 
! Отговори
F преди 1 месец
Сатана значи враг, сатанистите са врагове и те нищо да не знаят, нито кой си, нито нищо. Те пък прости из-роди, почти слепи и глухи, и забравят, но след като ги има такива тъппаци каквито са тия от църквата като роботи без да мислят, непрекъснато да им припомнят истината и да предават добрите хора кои са? Не че е фатално, но не е хубаво така.Иисус защо се е саможертвал така предаден,защото да ги прикотка и сбере на едно място и да ги избие и изтрепе,както и направил на Великден.После се отпредал
26
1
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 месец
Естесвено че ще се появят нови вируси- Хилядолетия замръзнали биологични трупове и екосистеми- Неизбежно е
25
4
 
1
 
! Отговори
F преди 1 месец
Джеръми Ът да поправи и мръс-ната църква, нали те предизвикаха края на света с простотиите си, тая православна вяра с която парадирате си я заврете някъде, и католическата църква има право, трите църкви трябва да се обединят в една , защото това може би е троичният Бог. Бог всичко можел ама на баба ти трънкина. Има и зло, което съсипва цялото и смрачава с дяволската си сила да се крият на тъмно и изобщо да не ги засичаш по пътя си,когато не грешиш,и от разстояние съсипват малко,на брой са много!
24
0
 
2
 
! Отговори
F преди 1 месец
Джеръми Ът да върне времето назад, да предотврати убмйството на момичето по случая Дейтън и да оправи нелегалния Холивуд, че той Холивуд по негово време легален си е бил и доста са им стигали парите, има и етнически данъци, затова привидно нелегален е по-богат, обратното е, да поправи грешката и с атомната бомба или там каквато в близост и вътре в САЩ с отрицателна радиация, нали тогава свърши света, май-му-ните от сащ не са чак толкова зли, а има и компесаторно право, но мутирали много към зло
23
0
 
0
 
! Отговори
Мути преди 1 месец
Всеки вирус мутира и може да се прехвърли от животно на човек ..
22
1
 
1
 
! Отговори
F преди 1 месец
Какъв е смисълът на банката ако няма да прави закон ли?

Че тя банката има полза от закон, но колкото може, толкова, не се изсилвайте.
21
1
 
2
 
! Отговори
F преди 1 месец
До банката и Джеръми Ът :

Ако могат от банката да върнат времето назад и да възкресят момичето по случая Дейтън и никой няма да им се сърди, че тя машината на времето сравнително евтино удоволствие, какво толкова един камион от положителна качествена материя със свръх мощен двигател и спирачки да ускорява и спира? И от банката себе си да следят за доказателство че не крадат,те ако следят себе си, значи шансът някой друг да е крал на разстояние е огромен,не може всичко да се следи.
20
2
 
7
 
! Отговори
Да бе, да преди 1 месец
Хайде пак се почна, ледниците са им виновни - а никой не си призна, че от лаборатория се изпуснаха сума ти вируси !!!
19
1
 
8
 
! Отговори
aa1830 преди 1 месец
Изглежда като някаква измишльотина, но абсолютно същото нещо каза един от професорите в Щаба, когато започваше коронавируса и че бъдещето не изглежда изобщо оптимистично от гледна точка на подобни епидемии.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разпокъсана "статия" оттук-оттам по ред по два, единственото предназначение на която е да ни плаши че ше умиргаме.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че се появи една статия за затоплянето да се сгрея, че вчера умрях от студ посред юли.

Спонсорирани публикации