Ердоган: Мнението на други не променят решението за "Света София"

Според президента на Турция, това било по волята на народа
12 юли 2020 07:45, Петя Славова
59
Ердоган: Мнението на други не променят решението за "Света София"
Снимка: БГНЕС

Мнението на други страни по света няма да промени решението за това катедралата "Света София", която 86 години работи като музей, да бъде превърната в джамия. Това съобщи турският президент Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от анадолската агенция.

По думите на президента, в издаването на Указа за промяна на статута на катедралата, Анкара се е водила от "волята на народа", предава БГНЕС.

"Турция реши да промени статута на "Света София" от музей в джамия въз основа на желанието и волята на хората. Мненията на други страни не могат да повлияят на нашето решение", подчерта турският президент.

Още по темата

В петък Турският държавен съвет отмени правителствен указ от 1934 г., с който катедралата бе обявена за музей. Веднага след това Ердоган подписа Указ, с който катедралата става джамия, а първата мюсюлманска служба там е планирана за 24 юли.

По-рано той съобщи, че първата дата, на която се планира да има ислямска служба е 24 юли, като самият той също ще участва в първата молитва.

Реакции за решението дойдоха от Австрия, Гърция, Русия и други страни, а ЮНЕСКО изрази огорчение от взетото решение. "Света София" е музей от 1934 г.

В същото време съветникът на върховния мюфтия на Египет Ибрахим Нигм нарече решението на турския президент Ердоган да промени статута на катедралата "Света София" в Истанбул "опасна политическа игра", предаде ТАСС.

Според него това е опит на турския президент да спечели повече привърженици в страната. "Превръщането на катедралата в джамия трябва да се разглежда от гледна точка на политическата цел, очертана от турския президент. Времето и обстоятелствата на това събитие показват, че това е изключително политическо решение, което може да се разглежда като опит на турския лидер да се превърне в герой, като уж защитава мюсюлманските светилища и възражда славата им", заяви Нигм.

Много хора сега обсъждат и изразяват позиции относно превръщането на музея в джамия, но истината е, че това е само безполезна историческа дискусия, каза той. "Всъщност от тази стъпка няма полза, защото тя само ни отвлича от реалния контекст на тази опасна политическа игра. Въпросът има изключително политически произход и е предназначен да повдигне имиджа на президента пред турския народ. Ердоган не е просто човек с политически амбиции, надвиснали над нефтени и газови кладенци, неговата алчност е ясно видима тук, което той показа в редица страни, опитвайки се да изземе техния суверенитет и ресурси", подчерта Нигм. "И този проблем няма нищо общо с джамии и религии."

По-рано в интервю за ТАСС шейх Салем Абдел Галил, бивш съветник на Министерството на вакфските въпроси, съобщи, че според основните ислямски стандарти категорично е забранено унищожаването на църкви и други места за поклонение, респективно превръщането им в джамии е недопустимо. "Проследяваме поведението на първите мюсюлмани от времето на пророк Мохамед", обясни той. "То изключва възможността чужди храмове да бъдат "адаптирани" към молитвени домове на мюсюлмани. Единственият път, по който чужди сгради могат да се трансформират в мюсюлмански храмове, е чрез официална покупко-продажба", напомни шейхът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
12
 
! Отговори
Дълбаем в мизерията преди 3 години
Дай боже Ердо дълго да живее и да го преизбират. Той наистина ще успее да навре Турция в *** ГЗ. Би ми било интересно да разгледам църквата "Св.София", но джамията - не.!
101
1
 
7
 
! Отговори
Рибар преди 3 години
До Симеон IСимеон би гърците в 10 век.Константинопол пада под турска власт в 15 век....Техническа грешка от 500 години хахаха
100
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
когато Константинопол стане отново християнски този въпрос ще престане да има значение
99
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган е голям хитрец политик от класа и диктатор явен.НО ВЪПРЕКИ ВСИЧКО РЕШЕНИЕ НЕ ВЗЕМА САМ Съобразява се и обсъжда с всички.Ако срвавним БОЧКО казва аз няма да подам оставка и отиде да се моли на ДОган да го подкрепя като пуска неговите избиратели от ДПС,Българите марш нема те работа на Росенец.Корупция с фографий пари,злато,имоти,оръжие а МВР мълчи защото е техен кадър.
98
2
 
8
 
! Отговори
до един от 80% преди 3 години
До Лаху УакбарСимеон би Византийците тогава турците не бяха в Истанбул ,дойдоха след 400 години ,ама карай ...
97
1
 
9
 
! Отговори
Инжинеро преди 3 години
Просто спира приходите на кмета на Истанбул ,който е от другата партия-около 30 милиона $ годишно от вход.Всъщност нищо няма да се промени ,просто входа ще е без пари .Бяхме на командировка миналото лято и влизахме по джамиите ,а там не влезнахме оти искаха 15$ и на колегите им се стори много....
96
2
 
13
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Ердо еТози никога няма да бъде велик, защото просто е един диктатор!
95
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е затва ще сте си завинаги бангладеш с ракети.
94
4
 
13
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Каквото и да правят вътре, Св.София е била, е, и ще остане образец на християнската архитектура. Ненадмината. Присвояването на чуждото не те прави велик, а престъпник.И тъй като в Турция нищо не са измислили по-добро, всички джамии в Истанбул приличат на нея - величествена и прекрасна сграда, построена от свободомислещихора, не от коне с капаци.
93
22
 
10
 
! Отговори
Ердо е преди 3 години
ВЕЛИК ЛИДЕР!!!
92
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68Без подкрепата на запада и САЩ Турция отново ще стане камиларска държава, която разчита на износ на зеленчуци, за да си набави някои жизнено необходими неща.
91
4
 
17
 
! Отговори
ЕС е 100%неадекватен преди 3 години
Ох колко такива шaмара трябва да изядат европейските лидери и народи за да се събудят за това какво представлява иcлямът, мюсюлманите и турците. Докога Европа ще живее в измислен свят за тях?
90
0
 
5
 
! Отговори
До 77 преди 3 години
То и ти извади егати логиката.Ако в дадена религия се извършват "реформи" от хора,колко достоверна ще е тя.Ислямът е идеология, създадена за военни цели, допреди 100 години никой не отричаше това.Мюсюлманите почнаха да играят картата на невинните и миролюбивите в края на миналия век и най-вече след падането на кулите-близнаци, които по ирония на съдбата се изравниха със земята не заради ислямския екстремизъм,а заради правителството на САЩ,който имаше нужда от причина да атакува Ирак и Афганистан
89
0
 
10
 
! Отговори
G преди 3 години
Този диктатор може да се изсере в центъра на Брюксел и никой няма да му направи забележка
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България съзнателно нацията съзнателно все още не е дефинирано.Затова някои имат право а други някои права.
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма собствен репортер само калинки преписвачи и то с грешки и не смислен буламач против обвинение за интелектуална кражба.
86
3
 
8
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Леле, леле, леле- хубавец до хубавеца на тая снимка, инжинер до философ, мозъчен хирург до it специалист :) ето така успешно се разсипва държава... мъчно ми е за душата на Ататюрк... ще да е мъчително да вижда всичко това... а сЕрдо се заканил да прави Ал Акса турска джамия, та, май скоро ще го светят арабите- нямат търпението на Европа и със сигурност не им дре ме за тоя неук хаха цирк :)
85
1
 
3
 
! Отговори
66 отговор преди 3 години
определя секуларизма според анализа на рационалистическата философия : [6]"Никой не може да експлоатира и злоупотребява с религиозни или религиозни чувства или религиозни свещени неща, във всеки случай, за да се основава социалният, икономически, политически или правен основен ред на държавата, отчасти, на правилата на религията или да осигури политически или личен интерес или влияние."- Конституция на Турция, член 24
84
2
 
7
 
! Отговори
66 отговор. преди 3 години
Турция е създадена като национална държава. С други думи, обществото има силата да взема решения относно собствената си съдба; това се нарича турска нация. Нацията (държавата) не е нито субект, нито раса, нито общност. Нацията е обществото, което регулира правата си според разума. В това отношение това означава, че суверенитетът е безусловна нация, а държавата е светска . Някои кръгове твърдят, че в турското право няма определение за секуларизъм. Член 24 от Конституцията обаче определя секуларизма според анализа на рационалистическата философия : [6]"Никой не може да експлоатира и зл
83
4
 
0
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Що така бе Султане? Покани ТУЛУПА на "работна" вечеря да ти направи една вувузела и всичко е точно, приятел в нужда се познава!

Спонсорирани публикации