Eрдоган уверил Путин, че ще се съхранят християнските светини в "Света София"

Достъпът на туристи също щял да бъде гарантиран
71
Eрдоган уверил Путин, че ще се съхранят християнските светини в "Света София"
Снимка: БГНЕС

Ситуацията около промяната на статута на храма "Света София" в Истанбул от музей в джамия са обсъдили президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Още по темата
Това предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на пресслужбата на Кремъл след телефонен разговор между двамата лидери, състоял се по инициатива на турската страна.

Владимир Путин е обърнал внимание на Реджеп Тайип Ердоган на значителния обществен отзвук, който е предизвикало в Русия решението за промяна на статута на храма.

Турският президент е дал съответни пояснения, отбелязвайки, че достъпът до този уникален паметник на световната цивилизация ще бъде гарантиран за всички желаещи, включително чуждестранни граждани, и ще бъде осигурено съхраняване на християнските светини, се посочва в съобщението.

На 10 юли Държавният съвет (висшият административен съд на Турция) отмени правителствено решение от 1934 г. за превръщане на "Света София" от джамия в музей. След това президентът Ердоган подписа указ, съгласно който "Света София" се отваря за мюсюлманско богослужение. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
сус бре преди 3 години
Фукара е туй Ердо. не знам що го бавят
61
4
 
2
 
! Отговори
до анонимен 62 преди 3 години
Мюсюлманите са най-гадни от всички религии. Ако им затворят някоя джамийка - врява до небето. натрапват се на всички, биха избили всички християни, ако имат възможност, изобщо цвъргят от злоба. само яловите баби като Меркел не виждат истината или си отмъщават на света, че са ялови.
60
1
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
До Анонимен: Какво ще се промени ли? Ще ти го обясня по-просто, за да ме разбереш. Ще се промени същото, което щеше да се промени, ако Сикстинската капела беше в Истанбул и беше превърната в джамия. Ценното в нея не е сградата а фреските на Микеланджело, Сандро Ботичели, Пиетро Перуджино, Пинтурикио, Доменико Гирландайо... Те са световното историческо наследство. Щяха да ги замажат, както са ги замазали в Света София докато е била джамия. Сега част са реставрирани. Пак ще ги замажат или скрият
59
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ognyanzИ какво ще се промени в това "световно историческо наследство" ако вместо да е музей - че е превърнат в музей от джамия с фалшиви документи и подписи по времето на еврейския коппледдак ататюрк! се превърне в джамия, каквато си е била цели 500 години?!
58
1
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
До Анонимен 62: Всички знаем, че Света София е в Истанбул (бившият Константинопол). Но тя е световен исторически паметник. Има световна организация - Юнеско, на която Турция е член, а всички членове на на тази организация са подписали декларация за опазване на световното историческо наследство.Ако Турция иска да действа като талибаните, може просто да взривят Света София. И израелците могат да взривят Златната джамия на храмовият хълм и т.н.Но от талибаните ли трябва да се учи светът?
57
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джамията Ая София е в Истанбул и ако някой все още не знае Истанбул е град в Турция. Така че турците си решават какво да правят с нея - музей, джамия, църква, синагог, пилавджийски дюккян или аквариум.
56
1
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
До Анонимен 59: Чети историята за да не ставаш смешен. "Когато османлиите ни превземаха, руският цар..."?Когато България пада под турско робство (или както и да го наричат сега) руски цар още няма. Има руски княжества, васални на татарите.
55
1
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
След толкова декларации от кого ли не, накрая с кого се съобразява Ердоган? Кой се оказва реалният защитник на християнските светини? Путин, представете си.Същият Путин, за когото нашите русофобски *** имат опорна точка да го оп'люват от сутрин до вечер.
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига хуморески и ментовки. Когато османлиите ни превземаха,руският цар все казваше че ще идва на помощ,и така докато не стигнаха Виена.После османлиите се поспряха в Балканите,и руският цар забрави за християнството.Така ли беше??? После като започна потурчването,руският цар каза ,,недей'' че ако ги потурчиш,ще се обединят наново мбулгараците,защото в русията всите булгараци са все мюслими.Херодот е казал така,,, Тези ако се обединят ,ще стана повече от ,,Индийският народ''.
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпреки, че турците са завладяли Константинопол, султан Мехмед 2-ри Завоевателя ЗАКУПУВА църквата Св. София. Документи за това още се пазят в Истанбул. Ако вие си закупите апартамент от мюсюлманин или еврeин, никой не ви спира да правите преустройство, да си разместите мебелите или да направите ремонт, да си сложите щори или климатик, нали така? Никой не ви казва дали да каните в дома си приятели или дали да замразите риба в хладилника си, нали така?
52
4
 
8
 
! Отговори
fripp преди 3 години
Турците превзеха Константинопол, градът е техен и могат да правят каквото си искат. Ако християнските ценности бяха толкова на сърце на Запада, трябваше да оставят Руската имперска армия да превземе града преди 142 години и да го върне в лоното на Християнството, а не да я заплашват с война.
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На някой изразът ,,дипломация'' говори ли му нещо? Някой чел ли е Коранът за да знае че Иисус е един от пророците в корана,да не казваме последният,с което ще обидим братята.Но все пак Мохамед е последният пророк във всички божии книги написани до сега на белият свят.
50
5
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
С което комунофашистът путин пак предаде Православието!
49
4
 
2
 
! Отговори
Руская свиння преди 3 години
Влюбените ми те, мамини...
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха, щом щом единият диктатор е уверил другият диктатор, значи няма да има никакви проблеми.
47
1
 
8
 
! Отговори
Никк преди 3 години
Защо я пипа тая църква - да си направят нови джамии като толкова му трябват
46
3
 
5
 
! Отговори
рус преди 3 години
Такива ги върши приятеля на Путин.
45
3
 
5
 
! Отговори
Да преди 3 години
И другарят Путин чак се просълзил от умиление и благодарност !
44
1
 
0
 
! Отговори
пак предатели на преди 3 години
Като чули най умните че има безполови личности и други които били р1 и р кусур се плеснале по богоизбрания си мозък Ей тъй целия свят ще стане наш като направим всички *** само ние ще останем Гледала жабата как орела прелита големи разстояния и си казала ако се зема с него децата хем ще са бавни хем ще фърчат много хем и в тинята ще се крият и зимуват
43
3
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Ако превърнем джамията насред София в църква,това няма да заличи и пренапише историята.Пък и всичките големи джамии в Истанбул и Одрин имат за основа Света София.Ердоган какво иска,да заличи миналото,и да премахне основите на джамиите?Смешно и жалко.

Спонсорирани публикации