Рецептата Dnes: Компот от вишни

Време да си направите зимнина
13 юли 2020 22:22, Дарена Найденова
3
Рецептата Dnes: Компот от вишни
IStockphoto

Вишните често са подминавани на пазара, защото вкусът им е леко кисел и не е подходящ за обилно похапване пред телевизора. Заклеймяването им обаче е огромна грешка, тъй като тези плодове съдържат различни хранителни вещества, които са изключително полезни за организма.

В една чаша вишни се съдържат средно 3 мг чисти фибри, 10 мг витамин C, което се равнява на 15% от необходимата дневна доза. Те са богати на антиоксиданти, които действат много мощно срещу свободните радикали. Вишните се класифицират в три основни групи – морели, аморели и вишнап.
 
Плодовете съдържат органични киселини, захари и минерални соли. Също така са богати на мед, цинк, бор и манган. Освен витамин C, те доставят на организма и останалите витамини от група В.
 
Вишневият сок е чудесно средство за лечение при възпаление на дихателните пътища. Може да се използва и профилактично и срещу рахит, анемии и хепатит. Освен това той има доказан ефект за намаляване на сърдечносъдови и нервни заболявания.
 
И тъй като стипчивият вкус на вишната е леко неприятен за много хора, то може да използвате плода за направата на компот, в който да добавите и известно количество захар.
 
Как да приготвим компот от вишни

Необходими продукти:
 
3 кг вишни

Захар

Карамфил
 
Как да приготвите компота от вишни четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Селянин преди 3 години
Много навременна рецепта! Тамън преди месец презряха вишните. След 11 месеца па ша узреят. И тогиви ше си напраим компоти. От компотите става много убава ракия. Слагаш матриала, сипваш вътре два-трийсе компота и след 20 дни вариш. Супер!
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вишните са много арометен плод. Не знам колко е добре да им се прибавя и натрапчив вкус на карамфил. Но със сигурност знам, че ако си поиграете да им махнете костилките, вкусът на компота ще е с няколко нива по-добър. А и траен. Защото всички плодове от семейство розоцветни имат костилки или семена, които при варене отделят цианидни съединения, т. е. отрова, лека, но отрова.
1
1
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СЪДЪРЖАНИЕТО НА ГЛАВАТА ТИ Е ТОЧНО КАТО КОМПОТ ОТ ВИШНИСА ВЯРНО ТРЯБВА ДА СЕ РЕКЛАМИРАТ ДЪЩЕРНИТЕ САЙТОВЕ НО ТОВА Е АБСУРДНО ВЕЧЕ ПОНЕ ДА БЕШЕ РЕЦЕПТА ЗА БАКЛАВАКОМПОТ И БАБА ЗНАЕ КАК СЕ ПРАВИ

Спонсорирани публикации