Шокиращ спад в раждаемостта – до края на века всяка страна със застаряващо население

Населението на 23 държави ще е наполовина
15 юли 2020 17:00, Нели Христова
113
Шокиращ спад в раждаемостта – до края на века всяка страна със застаряващо население
Снимка: Pixabay

Светът не е добре подготвен за глобалния спад на раждаемостта, който ще се отрази ужасяващо на обществата. Това гласи ново изследване на учените от Университета във Вашингтон, публикувано в медицинския журнал "Лансет".

Според тях до края на века населението на почти всяка държава ще започне да намалява. А до 2100 година населението на 23 нации, включително Испания и Япония, ще е наполовина. Обществото ще започне да застарява, а толкова хора ще стават на 80 г., колко деца се раждат.

Когато индексът на раждаемостта падне под 2,1, една нация започва да намалява. През 1950 година жените са имали средно по 4,7 деца през живота си. Според проучването, през 2017 година раждаемостта е паднала до 2,7, а до 2100 година индексът ще е 1,7. Според учените през 2064 година броят на хората ще достигне своя пик - 9,7 милиарда, а след това ще започне да пада и ще стигне 8,8 милиарда до края на века.

"Това е доста сериозно - по-голямата част от света естествено преминава към спад на населението. Мисля, че е трудно да осъзнаем колко важно е това. Ще трябва да организираме обществата си по нов начин", казва един от учените - проф. Кристофър Мъри, пред BBC.

Защо спада раждаемостта?

Той не е свързан със стерилността. Според изследването все повече жени отделят повече време на образованието и кариерата си. Също така достъпът до контрацептиви е доста по-лесен. В съвременния свят жените избират да имат по-малко деца. Така спадащото ниво на раждемостта в някои аспекти е история на... успеха.

Според проучването пикът на населението на Япония вече е минал. Той е бил 128 милиона през 2017 година. До края на века броят на японците ще е приблизително 53 милиона. Спадът в Италия също ще е драматичен - от 61 млн. до 28 млн. за същия период от време. Населението на 2 държави ще намалее с повече от половината.

Пикът на Китай ще настъпи след 4 години, когато населението му ще е 1,4 млрд. души. До 2100 година то ще е намаляло до 732 млн. Индия ще заеме мястото на Китай като държавата с най-голямо население. Не толкова стряскаща е прогнозата за Великобритания. Тя ще стигне своя пик през 2063 година с население от 65 млн. души. След това то ще започне да пада.

Проблемът е голям, тъй като се очаква 183 от 195 държави по света да са със застаряващо население. Това може да ви звучи добре, тъй като е полезно от екологична гледна точка. Но учените казват, че има и друг ъгъл, от който да погледнем случващото се: "Възрастните хора ще са повече от младите. Това ще доведе до обърната възрастова структура, а след себе си тя носи много негативни последствия", обяснява проф. Мъри.

Изследването предвижда, че броят на децата под 5 години ще падне от 681 млн. до 401 млн. през 2100 година. За сметка на това, броят на хората над 80 ще скочи от 141 млн. до 866 млн.

"Това ще създаде огромна социална промяна. Това ме притеснява, тъй като имам 8-годишна дъщеря и не съм сигурен как ще изглежда света, когато тя порасне", казва Мъри. А въпросите са много - кой плаща данъците в застаряващ свят, кой плаща за здравната грижа за възрастните хора, кой ще се грижи за тях? И най-вече - ще могат ли хората въобще да се пенсионират?

"Трябва да се приземим меко", категоричен е професорът.

Има ли решение на проблема?

Някои държави като Великобритания използват миграцията, за да компенсират спадът в раждамостта, но това не е решение, тъй като спадът на населението се очаква в почти всяка държава по света.

"Ще има състезание за това, при кого да отидат мигрантите, тъй като те няма да са много", предсказва Мъри. На някои места има привилегии за родителите - по-дълго майчинство или бащинство, финансови стимули, безплатна здравна грижа за децата. Но и тези мерки все още не дават резултат.

През това време населението на Африка се увеличава. Нигерия ще се превърне във втората най-населена държава с популация от 791 млн.

"Броят на афроамериканците в повечето държави ще се увеличи. Това ще е повратна точка в борбата срещу расизма, тъй като ще се срещаме с все повече чернокожи хора", казва Мъри.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 92Те тези момичета може просто да не те харесват - намират те за мърляв, грозен, странен, скучен, дебел, прекомерно възрастен, некадърен и т н т.Помисли си какво не ти е наред с поведението или визията, оправи го и ще стане работатаили. Ако ли не - сваляш критериите. Познавам един "ерген" на 46-47 г., дебел и беден, дето си търси стройна красавица макс до 30 г. (към 25-26 г. за предпочитане) за да му раждала красиви деца. Те такива е ясно ,че ще стоят сами.
84
8
 
3
 
! Отговори
момиче преди 3 години
Аз ако живеех в по-нормална дъжава бих си направила дете, ОБАЧЕ защо да го обричам да живее в тая нашата свинщина?! Какво мога да му осигуря - читаво образование, здравеопазване, чиста и здравословна среда, време за да му обръщам вниание?! Ако не сте богати или поне да живеете в по-нормална държава въобще не ви требва да се мултиплицирате.
83
1
 
6
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
Проблемът е в неуважението на труда на майката и домакиня. Другият проблем е в прекаленото "уважение" на парите. Как да расте едно дете в семейство, застрашено от недостиг на средства за преживяване? Моралът се поражда, когато базата за съществуане на планетата земя е гарантирана.
82
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ау, *** много сте изненадани... Сигурно е шокиращо, че 70% от американските университети бълват жени, магистърки по "*** стъдис" - сиреч индоктринирани феминистки. За тях раждането и децата са само средство да издоят нещастника, който им се е вързал. Същите тези се мъчат да изнасят "революцията" по света. После нямало раждаемост.
81
0
 
6
 
! Отговори
... преди 3 години
Е баща ми на времето апартамента го е взел за 12 хиляди ЛЕВА и с майка ми са го изплатили за 3г. Аз сега апартамент 90кв в София ако взема ще е към за към 120 хиляди ЕВРО и ще го плащам до гроб. Жилища няма, заплати ниски, цени високи. Който може да си позволи да гледа деца прави, другите се чудим как да връзваме 2-та края и един разход за бебе ни вкарва в гроба!
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шокът е че на капитализма му е нужен разтеж, че за да има за пенсии трябва разтеж, и т.н.
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както е тръгнало за 2050-55-та аз също ще съм достигнал максималната си възраст.
78
2
 
1
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
С тая ширеща се *** идеология какво очаквате !!!Няма по велик от господ. Колкото и да се пънете няма да можете да промените света по ваши идеали. Сами ще се затриете!
77
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не отчита факта че бая народ ще измрат от коронавируса и със сигурност милиарда ще бъде преминат че и повече в световен мащаб. А ваксина и лекарства скоро няма да има.Да не говорим че може да се появят и други дори и по-страшни смъртоносни вируси.И все пак каквото и да казва този населението задължително трябва да намалее или да не се позволи повече да нараства.
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ?/?/В България никога не го е имало тоя "американски модел". До 30-те години масово на полето са излизали всички, а още тогава е имало жени, котио са имали професии, но реалността е била, че едно 85% от населението е било на полето от 5-6 гидишна възраст или е било по фабричките на 12-13 часов работен ден, без оглед на пола. После идва войната, после комунизма, а там и да искаш, не е имало варианта да си просот домакиня, освен ако нямаш 7-8 деца, дето раждаш през 3 години, че да избуташ.
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако се гласува закон, според който ще се дава 5-6-стайно общински жилище на всяко семейство с поне две деца, ако родителите имат минимум средно образование и ще им бъде подарено, ако родят трето дете, няма да раждат ли?"Извинявам се за въпроса, но ... КОЙ ще плати за "5-6 стайно общинско жилище" на всяко семейство? Някой семейства, цял живот, барабар и с децата си да бачкат, няма да внесат и наполовина данъци, за да покрият това...
74
1
 
6
 
! Отговори
?/?/ преди 3 години
Ами това започна от поколението на майка ми - жените вече трябваше да правят пари допълнително към ролята им на майки и домакини. Ето вижте къде се оказахме. Алчността винаги е била разрушителна за обществото.
73
0
 
1
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Само исках да покажа, как много големите числа водят до загуба на представата за мащаб. Примерно като се каже, че някой има 1млрд повече тази година, малко хора се сещат че са 1000млн или по 3 млн на ден това... Или пък "Дългът нарастна с ХХХ млрд $.."-ако разделим на броя хора, ще видим как всеки има средноаритметично по няколко хилядарки дълг от този акт и т.н.
72
0
 
6
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До УуууХубаво ни нареди да спим, ама нали трябва и да ядем, пък земя трябва за това.
71
0
 
5
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
Това е ясно, все някога ръстът на каквото и да било, спира и намалява, за да се стабилизира на някакво ниво. Нищо шокиращо няма.
70
4
 
12
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Аве ееййй, Вий мислите ли какви ги дрънкате изобщо? В момента сме към 8млрд-общо. Ако наредим всички през 2метра, т.е. по 4м2 на човек, ще трябват 32млрд м2, или 160х200км-това е 1/4 от територията на България. Какво пренаселване, какви глу.пости Ви се присънват. Истинските проблеми не са в броя на хората, а в КАЧЕСТВОТО!! Нигерия-8-11деца, по две жени=22деца.Следват глад, кражби, трева, алкохол,тел.измами и емиграция..В Европа- 1дете-пари, пари,университет, данъци за нигерииците Знаете..
69
2
 
9
 
! Отговори
Harrry преди 3 години
Пълен булшит. 1 истинските господари на планетата не са сулю и пулю.2 хората са толкова колкото са необходими.3 има си наблюдатели контрольори и изпълнители които следят на планетата животът да се развива според плана, но не човешкия.4 расите - черни, бели, жълти, червени са от различни светове/планети и са тук на земята не да се трепят а да живеят съвместно според плана. Без пари-толкоз.
68
5
 
8
 
! Отговори
Aha преди 3 години
Аз мисля,че умишлено съкращават белите,а после ще заменят населението с араби.Това най-вероятно ще се случи и тук.България е тотално грохнала демографски,държави с подобна територия като големина са по над 18 милиона...Просто трябва да дойдат хора,които могат да се възпроизвеждат,според мен ще бъдат от ислямския свят.
67
2
 
7
 
! Отговори
До 74 преди 3 години
Не съди обикновения плебей за това, че е такъв а обвини този който го е научил и го подстрекава да е такъв - Евроатлантиците и тн. Те са истинския враг а жените са само резултата от техните игрички....
66
0
 
2
 
! Отговори
До 72 преди 3 години
Ток винаги е имало само дето хората се научили как да го използват за енергия от скоро ;)

Спонсорирани публикации