Глобално намаляване на населението – до какво ще доведе това?

Има и някои положителни фактори
16 юли 2020 18:30, Нели Христова
50
Глобално намаляване на населението – до какво ще доведе това?
Снимка: Pixabay

Според ново проучване до края на века населението на Земята ще намалее драстично. В повечето държави възрастните хора, ще са повече от младите, а обществата ще трябва да се приспособят към това да са по-малки и по-възрастни. Какви още може да са последствията от намаляващата раждаемост?

Още по темата

Това е добра новина за бедните държави

Наблюдаваме много различни ситуации в различните краища на света. Спадащата раждаемост и икономическото развитие изглежда вървят ръка за ръка. По-доброто образование, което жените получават, по-лесният достъп до контрацептиви и аборти, както и по-ниската детска смъртност водят до това, жените да раждат по-малко деца.

За по-бедните държави, спадът на раждаемостта може да означава по-добър стандарт на живот. Колкото по-малко са децата, толкова по-голяма част от тях ще има достъп до здравна грижа и образование. Ала в държавите, в които раждаемостта пада от години, продължаването на тази тенденция може да доведе до сериозни проблеми. Тези общества ще трябва да намерят начин да се грижат за увеличаващият се брой възрастни хора с по-малко здравни работници и млади хора, които да вкарват пари в държавната икономика.

Пенсионната възраст ще се увеличи

Застаряването на населението ще означава, че може да се наложи да работим по-дълго и да се пенсионираме по-късно. Тук също има положителен аспект - по-възрастните хора няма да са такава голяма грижа на здравната система, ако продължат да работят по-дълго.

Притесненията за това, че населението застарява, идва от разбирането, че повечето хора ще са болни, когато остареят. Но светът прави големи крачки не просто към удължаването на продължителността на живота, но и към "по-дълга продължителност на живота в добро здраве". Според проучванията децата, родени днес, освен тези в Сирия, ще са по-здрави от онези, родени през 2000 г.  Те ще са здрави с пет години повече от предходното поколение. От началото на века, бебетата в Руанда са добавили 22 години към продължителността на живота си в добро здраве от началото на века. В по-богатите държави, като Великобритания, Германия и САЩ, хората са здрави с между 1 и 3 години повече.

"Страховете около застаряващото население трябва да бъдат поставени в перспектива. Здравето на по-възрастните хора вече е много по-добро, отколкото някога е било", казва проф. Сара Харпър от Института по застаряване на населението в Оксфорд. А нейната колежка, д-р Хана Ричи, твърди, че "дори не знаем как ще изглежда света след 50 години".

Държавите ще трябва да отворят границите си

Раждаемостта и продължителността на живота са две части от едно уравнение, което показва, дали населението на една страна се свива. Третата част от това уравнение е миграцията. Държавите, които се окажат в ситуация, в която младите хора са по-малко, отколкото са им нужни, ще трябва да привлекат работна ръка от другаде. Според доктор Ричи светът ще стане още по-културно и етнически разнообразен.

Ще има повече помощи за родителите

Някои държави ще се опитат да обърнат тенденцията, а това означава да дадат повече стимули на младите родители. Скандинавските държави вече прилагат подобни практики и там раждаемостта се е увеличила през последните години. Успехът им се дължи на щедрият отпуск по майчинство.

"По-богатите държави, които в бъдеще предприемат мерки за подпомагане на младите родители, могат да променят статистиката", казва д-р Ричи пред BBC. Според нея, така, както жените в по-бедните държави имат повече деца, отколкото искат, така тези в по-богатите държави избират да имат по-малко деца, отколкото искат, защото не могат финансово да издържат повече.

А според проф. Харпър, това също може да доведе до по-късно пенсиониране, тъй като родителите, които са получили дълъг отпуск по майчинство или бащинство, ще трябва да си го отработят по-късно през живота им.

Ще се отрази добре на околната среда

"Намаляването на населението е добра новина за околната среда", казва проф. Харпър. Но според д-р Ричи, икономичесият растеж се отразява повече на глобалното затопляне, отколкото увеличаването на населението.

"Трудно е да се каже какво ще се случи с икономиката на света в дългосрочен план", казва тя. По думите й, ако светът стане по-богат и продължи да консумира повече, отколкото е нужно, то позитивите за околната среда от намаляването на населението не са гарантирани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
9
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Пак глобалистите се опитват да ни пробутат тънко идеологията им за миграцията на брадатите майки без деца. Вече съм 100% убеден, че продажни европолитици получават пари от арабските държави за да невъзпрепятстват тихото завладяване на европа от мигри !!!
40
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Затова трябва да защитим България и Европа от политиките на зловредния ес.Трябва да подсрепим вишеградците и налагане на вето и преразглеждане на всички програми за помощ на африка, индия, и пр.И да излезем от ес на урсулата!
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"А ако решат да се изсипят тука - ми ще браним континента друг начин - до последно!"Ще браниш ти. Излиза бабет Меркелица и казва "Добре са дошли". Ти брани. Най-много да те метнат в някой конц-лагер за расисти или анти-джендъристи, ако си успешен. Държавна политика, какво да се прави.
38
0
 
4
 
! Отговори
Ива преди 3 години
Те в Африка и Арабските страни нямат какво да ядат и пият... Просто както навремето показваха негроидите в Африка как гладуват... те това ги чака...Само трябва да се спрат международните помощи...А ако решат да се изсипят тука - ми ще браним континента друг начин - до последно!Да не говорим че на власт ще дойдат едни като оня с мустаците ако не се ограничи миграцията...
37
0
 
8
 
! Отговори
Ива преди 3 години
ще трябва да привлекат работна ръка от другаде. Според доктор Ричи светът ще стане още по-културно и етнически разнообразен.Според нея, така, както жените в по-бедните държави имат повече деца, отколкото искат, така тези в по-богатите държави избират да имат по-малко деца, отколкото искат, защото не могат финансово да издържат повече.Е Германците издържат 3 милиона Негроиди и Араби... Верно - за своите хора няма пари...Работна ръка с интелект? РОБОТИ! Араб и Черен с робот не може се мерят
36
0
 
29
 
! Отговори
Илюминат-заговорник преди 3 години
Подготвят ни за голямата измама с вдигането на пенсионната възраст, Това че има повече възрастни в процентно съотношение не означава , че хората задължително живеят повече.
35
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма страшно, населението няма да застарее, защото короната ще покоси много стари хорс и така балансът няма да бъде нарушен.А и Земята малко ще си отдъхне.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааа ромии праят дяца.
33
4
 
4
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
Ще доведе до Това, че Вас Няма да Ви Има!!
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глобално намаляване на населението до какво ще доведе това?-------------Ами, всеки Дядо с по две мадами кът на снимката, бе!-)))))
31
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог няма да позволи бялата раса да изчезне. Изчезне ли бялата раса това означава край на християнството и триумф за богоборците. Господ няма да разреши това да се случи. Европа ще я бъде, България също. Всичко е въпрос на време. Бъдете търпеливи, добри и имайте вяра във Всевишния.
30
1
 
12
 
! Отговори
Археолози намерили в преди 3 години
пустинята лодка под пясъка.Вождът на племето живяло преди хилядолетия,катобил на гости при фараона,се возил на лодка по Нил и поискал такава подарък.Минали 3000 г.Археолозите открили останките и в пустинята и решили-тук е имало море.В цивилизованите страни намалява прираста на населението.Веднага се прави извод-населението на Земята ще намалее.Интересен извод.Само как тези учени ще убедят Индия,Пакистан,Бангла деш,Нигерия и другитеударници по прираст,произвеждащи милиарди гърла,че е вярно?
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според ново проучване до края на века населението на Земята ще намалее драстично. Чакай ти ескимос да си купи хладилник МРА3... Китай се плодят, Индия - два пъти повече. Африка ви е бедно въображението, там са на конвейр. В САЩ - black lives matter хубаво се плодят.Де факто единствените с намаляващо население са ЕС+Русия. 400+150 милиона. Нищо на фона на заливащите ни през границата ... даже на 200+75мил да спаднем...
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако БАН не измислят начини за клониране, загиваме. Секса не върши работа защото младите се изнасят в чужбина и раждат там
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Няма да останат бели жени.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СпецаПроблема е че бг етноса намалява и се изнася най-бързо а другите се увеличават.
25
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако целия свят стане като Африка и Индия докъде ще я докараме ?
24
8
 
10
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
Това са глупости на такарлета !Населениетао нв света преди 100 години е било в пъти по малко !България започва 20 век с 3 милиона барабар с ромите и турците!И какво от това , нима имаме демографска катастрофа? Нее , има движение , има застой , има преселение и т.н.
23
0
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
нещо...нещо не ми се връзва,да ви кажа....-Въз основа на какви факти и наблюдения е направена горната прогноза?..Фърляне на боб,или на карти Таро?..Защото според "Брояча на населението на Земята",което в момента е над 7.8 милиарда трупа,РАЖДАЕМОСТТА Е ТРИ ПЪТИ ПО-ВИСОКА от смъртността..При това най-вероятно тук не се отчитат данни от най-размножаващите се ..племена....та възниква въпроса:-Как ще "намалее" населението,при такива темпове на раждаемост?..може би разчитат на сем Гейтс?
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Населението намалява само в развитите страни и в България. В Африка се очаква населението да се взриви и това ще донесе много мъка на белия човек.

Спонсорирани публикации