Топлинен стрес – ще станат ли някои региони на Земята прекалено горещи за хората?

Милиони вече са изложени на опасните условия
17 юли 2020 10:36, Нели Христова
20
Топлинен стрес – ще станат ли някои региони на Земята прекалено горещи за хората?
Снимка: БГНЕС

Милиони хора по Земята са изложени на така наречения "топлинен стрес" - опасни нива на горещина, които могат да накарат органите в тялото ни да се изключат. Много от тях живеят в развиващите се страни и имат професии, които ги поставят в животозастрашаващи условия. Това включва фермите, болниците и строежите и дори вътре във фабриките.

Глобалното затопляне ще допринесе още повече за ситуацията, а летата ще се превърнат в "твърде горещи, за да ги понесе човешкия организъм".

Доктор Джими Лий работи в болница в Сингапур. Заради ситуацията с коронавируса той носи тежка защитна екипировка, а заради горещината очилата му са запотени, пот се стича по врата му. Климатиците в сградата са спрени, за да се предотврати разпространяването на COVID-19. Лий забелязва, че това прави колегите му прекалено изнервени.

"Щом стъпиш там осъзнаваш колко е некомфортно. Трудно е да се издържи цяла смяна от 8 часа. Играе си с морала ти", казва доктор Лий пред BBC.

Това, което го притеснява най-много е, че жегата забавя най-важната задача на един медик - да вземе решение във важна ситуация много бързо. Другият проблем е, че те често пренебрегват симптомите на "топлинния стрес" и продължават да работят... докато не припаднат.

Какво е "топлинен стрес"?

Топлинният стрес се получава, когато тялото не може да се охлади добре и температурата му започва да се покачва до опасни нива, които водят до спиране на органи. Най-често това се случва, когато въздухът е прекалено влажен и най-лесният начин за охлаждане, потенето, е невъзможен. В случая на доктор Лий, защитната екипировка също допринася - тя не позволява на потта да се изпари.

Според доктор Ребека Лукас от Университета в Бирмингам симптомите на "топлинен стрес" са разнообразни - те варират от припадъци до дезориентация, от крампи до бъбречна недостатъчност. "Ситуацията може да стане много сериозна, тъй като ти се загряваш по цялото тяло", обяснява тя.

Какви са условията за "топлинен стрес"?

Най-реалистично описание на ситуацията дава системата, позната като Температурата на мократа крушка. Чрез нея армията на САЩ е изработила ръководство през 50-те години, за да са в безопасност войниците. Ако температурата на мократа крушка е около 29 градуса, препоръката е да се прекратят тренировките на всеки, който не се е аклиматизирал добре. И все пак, това е нивото на горещина, което доктор Лий и колегите му понасят всеки ден.

На върха на скалата е температурата от 32 градуса, когато, според ръководството на американските войници, всякаква дейност трябва да спре. Но в някои болници в Индия е измерена именно такава температура. По-лошо е обаче положението на рудниците за добив на сол. Там жегата достига от 33 до 41,7 градуса, а работниците страдат от много заболявания.

Глобалното затопляне означава, че все повече хора по света ще са изложени на подобна опасна комбинация от жега и влага.  Що се отнася за местата, където това вече се случва, според професор Ричърд Бетс от метеорологичната служба на Великобритания, ще стане прекалено горещо, за да живеят човешки същесва там.

Според изследванията, "топлинният стрес" ще засегне 1,2 милиарда души по целия свят - 4 пъти повече, отколкото сега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
6
 
! Отговори
майтап преди 3 години
Когато температурата стане над 36 градуса, ще запаля камината, която топли панелката най много до 24 градуса.
19
2
 
6
 
! Отговори
ASD-Малко логика мол преди 3 години
Океаните и моретата заемат над 70% от сушата. С повишаване на температурата се повишава и тяхното ниво, в резултат на което се увеличава и тяхната повърхност. Увеличаването на температурата и увеличаването на повърхността ще увеличи и количествата на изпарена вода. Засилената облачност ще намали температурите в долните части на атмосферата.ИЗВОДЪТ: Повишените нива на СО2 ще повишат валежите, скоростта на ветровете и облачността.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пускайте фонатани и чешми през лятото,всичките сте ги спрели!
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЛИЗ БЛИЗ
16
4
 
2
 
! Отговори
Слънчасъл преди 3 години
За съжаление в България няма да ни огрее.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната екоталибанска глупост, цялата статия е абсурдна.
14
4
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТЕМАТА С ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ НЯМА ДА Е АКТУАЛНА В БЛИЗКИТЕ ГОДИНИ!!!ЗАРАДИ СПИРАНЕТО НА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА ВСИЧКИ ОЗОНОВИ ДУПКИ СЕ ЗАТВОРИ :DСЕГА ЩЕ СА НЕОБХОДИМИ ГОДИНИ ЗА ДА ПРЕЦАКАМЕ КЛИМАТА ОТНОВО :DТЪЙ, ЧЕ СЛЕД ГОДИНИ ПАК МОЖЕ ДА СИ ГОВОРИМ ЗА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕКОРОНА ВИРУСА Е ПРИЯТЕЛ НА ПЛАНЕТАТА!
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навън в момента е 21 градуса на обяд през юли. А е нормално да е 35 по това време на годината. И не е само днес. Цялото лято досега температурите не могат да преминат 30. Стоплям се единствено от някоя затоплистка статия в днесбг.
12
1
 
6
 
! Отговори
грешен код преди 3 години
По-стресиращо е нарастващата човешка деградация.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото говорим за конкретен ден в случая. А за прословутото глобално затопляне, винаги ми е било забавно когато свеждат статистика за примерно до 100 год назад. Преди това не е имало климатични аномалии? Иначе, безспорно верен факт е, че откъм замърсяване заслугата си е изцяло дължаща се на човешката "свинщина" , която не търпи промяна към по-малко, а точно обратното. Но природата си знае работата, и ще си прибере дължимото с лихвите !
10
5
 
4
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи аз не разбирам преди 10 години се говореше, или поне някои хора говореха, че климатични промени нямало! До преди година се говореше, че нямало покачване на температурата на земята! И сега изведднъж се говори за покаване! Е как така! Тия петролните омпании да не се усетиха, че вече няма как да излъжат и 2 годишната ми дъщеря!? Явно вече се усетиха, че и на тях им запари под опашките! И може яко да го отнесът! Бах го!
9
3
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
е как така за 18 години глобално затопляне от 2002 до сега по-топъл ден не е имало?!
8
4
 
6
 
! Отговори
До пенсионер преди 3 години
На вас пенсионерите, винаги ви е студено ;)
7
3
 
6
 
! Отговори
до пенсионерския преди 3 години
Всъщност, една проста справка от приложение за времето на операционната система, всеки ден редом с останалите стойности, има и "на този ден: най-ниска (темп) (година) , най-висока(темп.) (година). Конкретно за 17.07 , най-ниска за последните 30 год, температура е била 17 градуса, 2004 год. и само две години по-рано е била най-високата за тези 30 год - 2002 год - 32 градуса. Така че най-вероятно е най-студеното откакто НЕ ПОМНИТЕ. (нищо лично)
6
7
 
4
 
! Отговори
Каменов преди 3 години
Ако средствата и ентусиазмът, с които се борим срещу Covid, се насочат към борбата с глобалното затопляне, ще хванем правия път...и може да избутаме още няколко хиляди години :)
5
5
 
5
 
! Отговори
123 преди 3 години
Отново фалшиви новини спускани от световния елит от пcиxопати управляващи света задкулисно.
4
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
важното е да консумираме и да глобализираме!Това са нашите ценности!
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големи глупости ей. Какво ибщо има защитното облекло намефика с климата и горещината?!? Съвсем за *** ни взехте. Аман от глупостите ви! Няма пари! НЯМА! Нагляри!
2
7
 
11
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
най-студеното лято, откакто се помня - днес не знам дали и 20 градуса има, а е средата на Юли!!
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато продължават да жулят климатици като за последно , ще е така.

Спонсорирани публикации