Южна Корея: Не може да се изгради стаден имунитет срещу коронавирус

Усложненията след първата зараза могат да задълбочат протичането на втората
19 юли 2020 18:15, Анисия Иванова
328
Южна Корея: Не може да се изгради стаден имунитет срещу коронавирус
Снимка: БГНЕС

Концепцията за груповия имунитет може да се смята за провалена: изработването на стаден имунитет в обществото де факто е невъзможно, обявиха почти едновременно политици в Германия и Южна Корея. Изглежда в тези две страни, които до момента се справят много по-успешно от много други с коронавируса, е извършена преоценка на методите за борба с пандемията и на шансовете за успех.

Преболедувалите могат да се заразяват отново

И в Берлин, и в Сеул още от самото начало не се залагаше на бързото изработване на групов имунитет срещу коронавируса – заради големия брой заболели. Но и не се изключваше възможността за възникване на масова невъзприемчивост спрямо заразата. Междувременно науката вече знае много повече за новия вирус. Така например напоследък се увеличават признаците за това, че заразените не изработват траен имунитет. Тоест, те могат да се заразяват отново и отново, съобщи "Дойче Веле".

В резултат на четиримесечни наблюдения на над 90 пациенти, учени от лондонския "Кингс Колидж" са установили, че концентрацията на антитела в кръвта на заразените е достигала своя максимум три седмици след появата на първите симптоми, след което бързо е падала. По време на пика на заболяването около 60 процента показали силен клетъчен имунен отговор, а три месеца по-късно тази реакция е била открита само при 17 процента от пациентите.

По-висок риск след преболедуване

Именно това изследване стана причина германският депутат Карл Лаутербах, лекар по образование и експерт по медицинските въпроси на Социалдемократическата партия (ГСДП), да обяви фактическия край на концепцията за колективния имунитет. Според Лаутербах изводите на британските учени не означават, че след няколко месеца вече няма никакъв имунитет, а че той вероятно ще бъде по-скоро непълен.

Поради това съществува опасността от повторни заразявания, а усложненията след първата зараза могат да задълбочат протичането на втората. Респективно, който е преболедувал, попада в рисковата група, предупреждава експертът. А това е вече пълната противоположност на груповия имунитет.

Южна Корея официално отрече груповия имунитет

И ако засега в Германия само един политик, макар и авторитетен, да е отрекъл концепцията за груповия имунитет, то в Южна Корея това бе направено на официално правителствено равнище - министърът на здравеопазването съобщи, че в южнокорейското общество фактически не може да се изработи стаден имунитет.

Той се позова на изследване, в което са били включени 3 055 души, а антитела са били открити само при един от тях. Това дава основание на министъра да заключи, че е безсмислено да се разчита на появата на групов имунитет при подготовката на стратегия за борба с коронавируса. По-скоро би трябвало да се приеме, че пандемията ще продължи още година-две – до създаването на ефективна ваксина.

Периодически ваксинации?

Карл Лаутербах очаква появата на ефективна ваксина, но предполага, че нейното действие няма да е трайно. При това положение ще трябва периодически да се правят ваксинации. А докато няма ваксина, ключово значение придобиват мерките за предотвратяване на заразите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
6
 
3
 
! Отговори
Определение преди 3 години
"Ваксината е биологичен препарат, който създава активен придобит имунитет срещу определено инфекциозно заболяване."Айде сега си стойте у вас и излизайте навън само с маски докато приключи жалкото ви съществуване - гарантирано от германските и корейските политици.
240
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излизайте и си гледайте кефа.Всеки все някога умира това е.Така ще направя и аз и го правя да става каквото ще.
239
0
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
На какъв принцип ще работи тази ваксина ако имунитет не може да се изгради или е твърде краткотраен? Мерси.
238
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянинМанипулираш.През януари 2019 година в България са починали с 2000 и нещо повече хора в сравнение с януари 2020, т.е. преди вируса. После когато вируса се появи на разликата е вече само около 375 човека месечно. Я кажи защо не е 2000 и нещо, както преди да се появи вируса!
237
1
 
0
 
! Отговори
Смех преди 3 години
Проверих източника - няма такива данни. Значи лъжеш.
236
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Значи ваксината за корона ще помогне на 4% от заразените също като грипната - успех.
235
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами мерките дадоха ефект,докато не ги отпуснаха всички и всеки ден по 5 или 8 човека умират от коронавирус. А това че са починали по-малко от други заболявания е похвално, но няма връзка с този вирус.
234
4
 
4
 
! Отговори
славянин преди 3 години
За Швеция не знам, но за първите четири и половина месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата смъртността в България е с 6% по-ниска! В условията на ''ужасната епидемия/пандемия от коронавирус и керваните с трупове''!
233
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 250 от славянин Така е, и от твоите личи,че нямаш връзка с мозъчната ***. Благодаря за вниманието.
232
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако през годината са умряли по малко хора от други заболявания това не значи,че коронавирусът е безопасен.
231
3
 
0
 
! Отговори
до 250 от славянин преди 3 години
''Пия белина профилактично, но ти не ми отговори на въпроса.Защото нямаш връзка с мозъчната ***.''От постовете ти личи, че пиеш белина профилактично, въпросът ми беше риторичен!
230
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама и общата смъртност и там някой брои! Швеция е с най-много умряли от Коронавирус в Европа на глава от населението. Махни другото,ама главният им епидемиолог призна,че са сбъркали. И както се оказва колективен имунитет не се постига. Така че случаите няма как да изчезнат след като вируса е и в Швеция.
229
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
246, казах че в момента няма. Интензивните се очаква скоро да нямат нито един корона пациент - за кратко време тези случаи намаляха 10 пъти. Важна е общата смъртност за страната, а не кой как брои, това показва реално колко починали има спрямо предходните години.
228
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 240 от славянин Пия белина профилактично, но ти не ми отговори на въпроса.Защото нямаш връзка с мозъчната ***.
227
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През април Швеция са регистрирали най-висока смъртност от 30 години насам.
226
1
 
0
 
! Отговори
до 240 от славянин преди 3 години
''славянче, от грип създава ли се колективен имунитет ,че има ваксини?''Ами питай ваксинираните от грип, в моето тяло ваксина не е влизала от над 30 години! И пий редовно белина за дезинфекция!
225
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова ли в Швеция са с най-висока смъртност от Корона вирус по технои данни в цяла Европа на глава от населението, понеже коронавирус няма.
224
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е преди години са поочинали точно от грип! Никакви патологии, но сега видиш ли всичко е патологии,а не коронавирус! ***- Колко хора измряха по света и в България без никакви заболявания на по 50 или 45 години, да не говорим тия на по 60-65г. здрави без никакви заболявания. А другите масово поразени са хора с диабет, с който се живее и по 50 години.
223
2
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Е, как нали главния Мангър каза, че може? Един Звяр, който изповядва една човеконенавистна идеология! Сухите пръчки да горят!!!
222
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Друг интересен феномен - в Швеция пациентите в интензивно намаляха точно 10 пъти. Корона на практика няма, сега може всеки да се тества безплатно и затова хващат безсимптомни.

Спонсорирани публикации