Балканските държави - фабрики за „производство“ на медици на Запада

„Борбата за медицински персонал ще се изостри"
22 юли 2020 17:45, Елка Василева
92
Балканските държави - фабрики за „производство“ на медици на Запада
Снимка: архив, БГНЕС

Лекарите от Югоизточна Европа предпочитат да работят в по-богатите западни държави. Дефицитът на кадри е дългосрочен проблем в страни като България, Румъния и Сърбия. По време на пандемия той е още по-осезаем, пише Дойче веле.

От няколко седмици броят на новозаразените с коронавирус в страните от Югоизточна Европа расте. Австрия отправи предупреждение за избягване на пътуванията до България, Румъния и държавите от Западните Балкани. Полети се отменят, границите се контролират от полиция.

Въпреки това и в Австрия броят на заразените расте – в много случаи след контакти с Балканите. Франция затегна изискванията за носене на маски, Унгария върна двуседмичната карантина за пристигащите от Украйна и Югоизточна Европа.

Все повече лекари от Източна Европа заминават

В Румъния в петък новозаразените бяха 799 - четири пъти повече, отколкото в неделя в Германия. В Румъния живеят по-малко от 19 милиона души, в Германия - над 80 милиона. И в Сърбия случаите са почти два пъти повече, отколкото в Германия. Като навсякъде медицинските служители са сред най-застрашените групи. По данни на института "Роберт Кох" в Германия всеки девети заразен е лекар или санитар.

Още по темата

Във времената на пандемична криза за всяка държава е важно да разполага с достатъчно лекари и санитари, но възможностите на силно засегнатите държави от Югоизточна Европа в това отношение са ограничени - лекарите от тези страни предпочитат да работят в Северна и Западна Европа.

Германия, Швейцария, Норвегия или Великобритания ги привличат като магнит. По данни на Федералната лекарска камара в края на 2019-а в Германия най-много са били чуждестранните лекари от Румъния – 4785. Пристигналите от Сърбия, Косово и Северна Македония също не са малко. Най-голям ръст е регистриран при лекарите от Албания, пристигнали да работят в Германия – 765 през 2019-а, или 21 процента повече в сравнение с предходната година. Докато в самата Албания броят на лекари и санитари на глава от населението е най-нисък в цяла Европа. В началото на века 7% от албанските лекари са работили в чужбина, през 2019 година те вече са 18%.

Балканските държави са фабрики за медици на Запада

Същевременно Румъния, Хърватия, Словения, Сърбия и Словакия подготвят повече лекари и санитари на 100 000 души, отколкото е средното европейско ниво. Въпреки това разполагат с относително малко персонал - за разлика от богатите страни на Север и на Запад, по-бедните почти нямат шанс да запълнят недостига от лекари със специалисти от чужбина, защото медицинските служители са привлечени от заплащането и по-високия жизнен стандарт в богатите западноевропейски държави.

"Докато през 2019 година в Албания медицинските служители получават средно по 900 евро, в Германия средното ниво е към 2400 евро", посочва икономистката Изилда Мара. В Сърбия не е много по-различно – от 2010-а досега броят на лекарите, напуснали страната, се е удвоил. Всеки десети дипломиран медик заминава за чужбина. А изгледи за промяна на ситуацията няма, смята Мара.

Дефицитът на кадри ще продължи да расте

В Румъния например през 2019 година заплатите на лекарите бяха повишени, а покрай коронавируса бяха изплатени премии на работещите в здравеопазването. Но търсенето на квалифициран медицински персонал в богатите държави от ЕС през следващите години ще продължи да се увеличава заради нарастващата продължителност на живота. "Борбата за медицински персонал ще се изостри", казва Мара.

Междувременно в Германия всеки осми лекар е чужденец – без чуждестранните лекари някои региони от страната биха останали почти без медицинско обслужване. По информация на Федералната лекарска камара най-голямата част от лекарите-чужденци са от държавите в Източна и Югоизточна Европа – Полша, Унгария и Украйна, България, Гърция и други балкански страни. Почти всеки десети от пристигналите в Германия лекари е от Румъния. Друга голяма група лекари от чужбина са специалистите от Сирия, Египет, Либия или Иран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ето какво казал един професор от александровска болница на един мой приятел,който искал да си плати лечението на пазарни цени само и само да се подобри състоянието му:теб парите няма да ти решат проблема!защо?
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега чета,че малтретираното дете от Перник,на оная религиозна фанатичка ,щели да го дават на бащата.Не виждате ли,че и двамата родители не стават,бащата пет пари не дава за това дете и ще го съсипе,той е имал и 15 годишно дете,което също е било изоставено от него.Не виждата ли,че и двамата не стават за родители?!
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Куба продължава да предлага стотици стипендии всяка година на чуждестранни студенти включително и на такива от САЩ, какъвто е случат на Рич Уорнър. Това е обикновено възможност за студенти от семейства с ниски доходи, които не могат да си позволят да следват медицина в своите страни. Школата "Escuela Latinoamericana de Medicina" (Латиноамериканско училище по медицина) е едно от най-големите медицински училища в Западното полукълбо, с хиляди студенти от повече от 100 различни страни.
45
2
 
10
 
! Отговори
лекар преди 3 години
До ХммДа,колегите които познавам и работят в чужбина взимат сериозни заплати но пак са почти наполовина от това което взимат местните лекари на същата длъжност!Пример-колежка кардиохирург във Виена 10 500 евро месечно,колегата и австриец-18 500!!!Е това е обидното и се надявам и вие да го разберете!!!Като се добави и съвсем различния манталитет,начин на живот и носталгията по Родината нещата не са чак толкова розови!!!
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да заминават. Никой не може да бъде спрян. Това е основно правило и при футболистите, които вземат космияески заплати сега.Много се съмнявам, че повече от 30% от тях успяват да работят като лекари, да не говорим за личното щастие.А тук някакви хаховци, които ми пишат за "големите" заплати на запад - ами пишете и за големите разходи.Прав им път!
43
1
 
3
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Добре платените лекари са предимно хирурзи, и те не са чак толкова много.
42
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
41 те първо ще излязат от еврото като върнат лирата. А смятат да постигнат дъжд като предлагат малки дялове вид държавни облигации на малкият и средният бизнес. Има материали в нета чети ако ти е интересно
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България - нах-бедната страна с премиер кеш милионер. Повече не се чудете къде е проблемът.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама чудесно. Искам да видя Италекзит и какво ще е в Италия пет години след това. Дали ще ги полее дъжд от рубли и как ще върви икономиката им.
39
6
 
2
 
! Отговори
Ст@м@т преди 3 години
Няма да опустеят, спокойно. Нямат пари да ходят да учат на запад. Така че ще си учат тук и ще лекуват тук.
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма да оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ!колкото и брутално да звучи това е самата истина.аз не мисля все пак,че америка и запада като цяло са перфектната среда за медицинска кариера и за печелене на пари.да парите са важни!но не най-важните!тогава я ми кажете защо лекарите се оказаха безсилни и не можаха да спасят милиардера стив джоб?
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стамате, ако го въведат това изискване, медицинските ни университети тотално ще опустеят.
36
6
 
3
 
! Отговори
Ст@м@т преди 3 години
Като искат на запад, защо не отидат там да учат медицина, нали много са напред и е много хубаво там? Питам и аз за един приятел. Тука който завърши медецина трябва да го задължат да работи поне 5 години в България, иначе да връща парите които е дала държавата за обучението му.
35
1
 
3
 
! Отговори
МЕРОЗАКОННО преди 3 години
До ЗАКОНОМЕРНОМалък брой от тамошните отиват в Америка, Каната и Австралия. По-скоро в западна европа не е престижно да си обикновен лекар и там не произвеждат голям брой такива. Защо да учиш и работиш толкова трудна професия, като един фризьор изкарва почти същите пари? Затова и там лекарите масово са индийци, пакистанци и източно европейци.
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
34 здравната система на Куба е по-добра от тази на САЩ. Има редица документални филми за това.
33
5
 
8
 
! Отговори
ЗАКОНОМЕРНО преди 3 години
Нашите лекари отиват в западна Европа а тамошните в Америка , Канада и Австралия . Всяка държава се грижи за по-богатата и по-уредена държава . Социализма и комунизма и този начин на мислене ни докараха до това благосъстояние плюс първенство в света по смъртност .
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
едно е ясно-лекарите и лекарската професия трябва да бъдат уважавани!все пак това е най-хуманната професия.но трябва също да се отбележи,че има и доста медици,които тотално я дискредитират.в крайна сметка основната задача на лекарят е да удължава човешкият живот доколкото е възможно това.за съжаление много лекари обезсмислят професията,която имат!
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
29 и те са за. Вече има партия Италекзит. Ама сега ще почнеш наобратно, да ревеш да остават и да обиждаш тях мен кой ли не. Да те светна че италианската икономика е една от големите, въпреки дълговете им.
30
5
 
2
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
В момента българските млади лекари са завършили предимно в Румъния. Изкарват година-две тук и духват.Обучението им е по-слабо от нашето, затова трябва да минат и през българската практическа школа и не ги взимат веднага като тези, завършили в България.Освен това, нормално е да е проба-грешка. Една диета не влияе еднакво на всички, ти искаш лечение да влияе....
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците пратиха на Италия няколко камиона със знамена и белина.Като уж са толкова щедри, да бяха искали италианците пари от тях, а не от Брюксел. Аз съм за.

Спонсорирани публикации