Беларус е уморен – идва ли краят на Александър Лукашенко?

Народът на страната става свидетел на най-бруталната репресия случвала се някога
23 юли 2020 23:05, Нели Христова
97
Беларус е уморен – идва ли краят на Александър Лукашенко?
Снимка: БГНЕС

Беларус е управляван от един мъж вече 26 години. Ала до този момент властта му никога не се е клатила толкова много. Изборите са само след месец, а стотици журналисти и активисти вече са арестувани. Според местните, това е най-бруталната репресия, която някога са виждали.

"Ако видиш колите на военните, трябва да бягаш. Нищо повече - само да бягаш."

Беларус е наричан "Последната диктатура в Европа". Ала коронавирусът разклати позициите на "последния диктатор"  - Александър Лукашенко. През последните години опозицията срещу него расте и може би за първи път от 26 години лидерът не е сигурен дали ще успее да спечели и тези "формални избори". За това той прави всичко възможно за да се отърве от противниците си.

"Аз бях просто съпруга и майка. Бях щастлива. Сега ще разбера дали ще бъда регистрирана като кандидат за президент на тази страна", казва Светлана Тикановская. Тя е необичаен кандидат за лидер на страната. Досега всички членове на опозицията, които посягат към "трона" на Лукашенко са били дисквалифицирани и дори арестувани. Сред тях е и съпругът на Светлана. Сега тя се кандидатира за президент на негово място.

Крехката Светлана ще се изправи срещу Александър Лукашенко - първият и единствен президент на Беларус досега.

"Имаме диктатор за лидер на нашата държава. За това ние не можем да кажем и дума срещу него", споделя Тикановская пред BBC. Запитана дали се страхува, тя отговаря категорично: "Да."

"Те могат да направят всичко - да откарат децата ми в сиропиталище или нещо такова", казва Светлана, когато полицията се задава. "Може би си мислят, че имаме нелегална среща. Всъщност, тук е забранено да правим всичко, навсякъде. Просто свикваме с това", обяснява тя. Но хората на Беларус са уморени от диктатурата. През последните дни те организират протести в подкрепа на политическите затворници.

"Чувстваш се така, все едно правителството ти те лъже всеки ден, но вече не е възможо да живеем така. Ние сме заплаха за властта дори просто стоейки на улицата", казва една от протестиращите. Несъгласие, когато изборите са толкова близо, изобщо не е приветствано от правителството на Лукашенко. Затова полицията започва да арестува случайни хора на улицата, без да има причина. През последния месец стотици хора са били арестувани по този начин.

Опозицията срещу Лукашенко се увеличава. Начинът, по който той се справя, или по-скоро не се справя с пандемията, докара народа на Беларус до ръба. Президентът нарече коронавируса "психоза" и се пошегува, че водката може да го излекува. През всичките тези години, големи общности все пак подкрепят Лукашенко. Ала дори и сред тях вече е останала прекалено малко вяра в лидера.

"Когато дойде коронавирусът, той излизаше по телевизията и казваше, че всичко е наред", казва възрастна жена.

"Аз се разболях от COVID-19. Похарчих цялата си пенсия за лекарства. Хора, които ми бяха близки, починаха, но медиците не записаха коронавируса като причина за смъртта, а други болести. Колко още ще лъжат народа? Не мога да преценя кой управлява тази държава - хора или глупави идиоти", споделя съседката й, Олга.

За всички тези 26 години нито едни избори в Беларус не са били честни или свободни. Много малко хора вярват, че този път ситуацията ще е по-различна.

Един от най-добре познатите активисти в Беларус е Вола. Преди дни тя бе арестувана от КГБ докато просто стои на автобусна спирка. Случаят е документиран на видео. Месец по-късно тя излиза от затвора. "Не съм спала от 30 дни. Не те оставят да спиш. Като мъчение е. Истинско мъчение. Прекарах 21 или 22 дни под строг тъмничен затвор. В нормалната килия имаш течаща вода, макар и студена. Но в строгата тъмница няма нищо. Не ме отведоха да се изкъпя цели 30 дни. Това е част от репресията", разказва Вола.

Вераника Мишенко, опозиционен блогър, също е била в затвора 30 дни. Сега тя се крие. Всяка вечер сменя локацията си. "Винаги нося със себе си тази чанта. Целият затвор я знае. Не ми позволиха да я взема, когато бях под строг тъмничен затвор", казва тя.

А обратно на улицата, полицаите крият лицата си. Те имат една цел - да изчистят улицата от протестиращите. Кадрите от арестите са брутални. Операторът на BBC също е арестуван, а останалата част от записите му - изтрити. Още 14 журналисти също са вкарани в черните ванове.

"В нашата страна има свобода на словото. В подобни ситуации в Европа се използват сълзотворен газ и водни оръдия. По мое мнение, реакцията срещу този нелегален протест не е била прекалено груба", казва Владимир Караник, министър на здвравеопазването в Беларус.

Народът на Беларус е уморен да се страхува и е готов да се бори за свободата си. Дори и ако шансовете са срещу тях.

"Мислиш ли, че ще спечелиш?"

"Не вярваме в честните избори. Но все още вярваме, че нашият президент ще осъзнае, че краят му е дошъл. Хората вече не го искат", казва Светлана. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДрОгаре горите като ланските сФещи.вансеремос!!!
24
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу ръцете от Беларус, хората си живеят супер там, минимална заплата 129 евро няма от какво да се оплакват.
23
13
 
23
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Много ви се иска да дойде краят на този велик държавник !!! Ще има да почакате !!!!! Един от малцината опълчили се на ш......я еврейски вирус !!!!!!!!
22
10
 
28
 
! Отговори
Пен преди 3 години
Преди 10 години минах през Минск. Бях там около 1 час.Ако сравним "диктатурата" там със свободата в България........ по-добре да е диктатура. :) Като слезнах на централната гара в Минск , все едно влезнах в мола на ,бул. "Черни връх" в София, а тука като слезна на централна гара София ми се иска да се върна там от където съм дошъл ..... ама няма как.
21
2
 
13
 
! Отговори
_ преди 3 години
"Уморен", "управляван"?***, дори от самото име на държавата е очевиден родът... Бела-Рус. Бела. Бяла.Кога най-после ще си назначите редактор?
20
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още един диктатор си заминава
19
10
 
23
 
! Отговори
другарят Димов преди 3 години
Не мога да ги разбера срещу какво се бунтуват?! При тях е социализъм, както беше тук преди 30 години (по златните времена на другарят Живков, вечна му памет) - спокоен живот, нормални хора, истинско здравеопазване. А после какво стана?! Дойде тая скапана демокрация и съсипа всичко! И продължаваме с бодра крачка към дъното.
18
5
 
14
 
! Отговори
Атилла преди 3 години
20, ти като не ви ходил на места където не е пълно с арабели, черни и турци, не означава, че хората не пътуват и не правят бизнес с Беларус. Пусни си един youtube от Минск и лягай да спиш.
17
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До AtillaЗАЩО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ХОДИ ТАМ?
16
13
 
28
 
! Отговори
Atilla преди 3 години
Много хора, посещавали Беларус, са ми казвали, че това е една от най-уредените държави, че животът е спокоен, че инфраструктурата и големите им градове са под конец (това може да се види и през youtube). В момента пропагандата върви със страшна сила и не се знае кое е истина и кое е лъжа...
15
21
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горките белоруси !То ние едвам удържаме русофилската напаст, а те как ще удържат надвисналата империя на злото над Беларус, като мечка стръвница, готова да ги окупира при най-малкия шевинк за нула време. Боже спаси България от русофилите и предателите на Татковината ни !
14
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я, имало и по-*** народ от българите. Българите държаха диктатора Тиквошенко само 11 години на власт, а в Беларус са държали цели 26 години Лукушенко. Много прости народи, ей! Все избират да ги управляват разни тикви, зелки, лукуве, все едно държавата им е плод и зеленчука.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всичко си има начало и край, само суджука има два края
12
4
 
28
 
! Отговори
българин преди 3 години
Верно ли бе 10?! -:) Та той краят му го чака Целият Американски империализъм и ШОВИНИЗЪМ както Тато каВШе на времетоАма ние се спотайвахме.Къв ли е пък това Американски Шовинизъм се чудехме тогава.Е вече го разбрахме! 30 г под Американско ботуш! Америка като цяло е голямо ЗЛО за Европа!
11
4
 
22
 
! Отговори
българин преди 3 години
Дори и да падне друг ще го смени!+:) Не се напъвайте толкова д-р " демократчета"!-:)
10
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на Путин, и на Путин бате, и на Путин идва края, руснаците с 80 евро заплати протестират срещу Путин, искат като българите да живеят като евроапейци, и да правят гей паради!
9
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали го даваха нашите разбирачи като модел за борба с вируса а то какво стана? - собствените му опитни мишки нещо не са доволни май от резултатите...
8
6
 
7
 
! Отговори
Лука Шенко преди 3 години
Ама това тука да не ви е България бе ей, че да правите каквото си искате.. !
7
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1, Бацко си направи тънката сметка, че като се скара с Путин и започне да купува пиндостански шистов нефт, хегемонът ще се смили над него и ще го остави още поне 10 години на трона на Белорусия - хем синчето Коля да набере опит, за да наследи Бацко.
6
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да се преборят да станат следващата Украйна и да ходят на просия в МВФ.

Спонсорирани публикации