След 86 години: Мюсюлмани в "Света София" на петъчна молитва

Ердоган с традиционно бяло кепе прочете откъс от Корана
24 юли 2020 16:16, Елка Василева
137

 

Минути преди 13.30 ч. днес от "Света София" в Истанбул прозвуча първият призив за петъчната молитва - езан, с което храмът бе отворен отново за мюсюлмански богослужения след 86 години, в които служи като музей, съобщава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Преди петъчния намаз откъс от Корана в храма прочете президентът Реджеп Ердоган, който бе поставил на главата си традиционно бяло кепе.

Огромно множество хора се е струпало в района на храма, за да присъства на първото богослужение след отварянето му като джамия. Поради мерките срещу COVID-19 вътре обаче са допуснати само ограничен брой хора.

Няколко часа преди молитвата валията на Истанбул Али Йерликая съобщи, че е изпълнен капацитетът и на заградените пространства за намаза около храма и няма да могат да влизат повече вярващи, за да се попречи на разпространението на коронавируса.

През профила си в Twitter здравният министър Фахреттин Коджа отправи отново днес призив за предпазливост на фона на епидемията: "На първо място мерките, после молитвите", написа той.

След 86 години до Деня на Страшния съд "Св. София" отново се открива за молитви, заяви в проповедта си главата на Дирекцията по религиозните дела в Турция Али Ербаш. По-рано той отслужи петъчна молитва, на която присъства и турският президент в наново открития за мюсюлманско богослужение храм.

Откриването протича при огромен интерес от турските и чужди медии и строги мерки за сигурност. Около 17 000 служители на силите за сигурност се грижат за обществения ред около храма, предаде БНР.

Вътре в храма за обедната петъчна молитва бяха допуснати висши официални лица, включително и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, вицепрезидентът Фуад Октай, председателят на Меджлиса Мустафа Шентоп, членове на кабинета.

Още по темата

В храма са поставени пана със стихове от Корана, както и завеси, които прикриват някои от мозайките и фреските. Има опасения, че превръщането на музея в действащ храм ще снижи степента на защита на историческия паметник.

"Св. София" е била посетена от над 3,5 млн. туристи през 2019 г.

По случай откриването на храма за молитви Централната банка на Турция отсече специална серия от три вида монети. По-рано турските пощи също пуснаха в обращение пощенска марка по повода. Община Ъспарта, където се отглеждат рози, достави розова вода и розов локум за церемонията днес.

Двама халваджии от Одрин, който е родният град на султан Мехмед II Завоевателя, произведоха 1453 кг халва в чест на годината на завладяване на Константинопол от османците.

На 10 юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за превръщане на „Св. София“ в джамия, след кат по-рано същия ден върховната турска административна съдебна инстанция обяви, че решението на Министерския съвет за превръщане на “Св. София” от 1934 г. в музей е невалидно.

Снимка: БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
6
 
5
 
! Отговори
Albanian, Plovdiv преди 3 години
Стига сте се пенили, някой забранява ли на християните да се молят в Селимие джамия в Одрин например?Мислите, че Ататюрт ей така за нищо е обявил Агия София за музей. Вижте кои години е било това, огромен външен натиск над Турция, била е буквално пред изчезване. Ползвайте ги тия кратуни не само за пиене на бира. Молитвените домове са място за пречистване, възраждане и даване на сили за живота. Уважавайте религиите.
86
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 62и до Gio 66Вие не разбрахте ли, че става въпрос за етнически евреин, това представлява Ердоган. Какво има да се коментира още? Религията не променя генома. Ердо е верен най-напред на шестолъчната давидова звезда, после на каквото и да е друго.Да настроят християни срещу мюсюлмани - това е една от основните задачи на синовете Израилеви.
85
1
 
6
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Все пак някои от тях са паметници на културата. Не сме ди..ва..ци да ги събаряме, за разлика от някои други, дето освен крепостните стени в Търново, не са оставили нито един замък, крепост или мраморна църква по земите ни и сега пишат тук глупости, че не сме имали капацитет да градим монументални строежи.Написа му се на един тук, че дори историята на Османската империя не знае и не разбира защо през 15-и век е имало толкова много българи в Мала Азияи дори най-добрият им архитект е от тях.
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 87Ами прав си, но те са измислени от хората за да вярват в нещо добро, както и да се контролират.Все пак се надявам да има някаква по висша сила от нас, друг е въпроса как я интерпретираме :) Религиите също са измислени за да има вяра, че има живот след смърта, дали има, не е доказано все още :)
83
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Света София"е построена през пети век,Костантинопол е превзет от турците през 1453г.Близо 1000 г.разлика.Другата разлика е, че исляма е религия нетърпяща други вероизповедания. А трета разлика е,че въпреки силната си вяра,не са могли да построят собствен храм,достоен за религията им. Обсебването на чуждото ще донесе мъка на узурпатора, Бог не забравя!
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36Сигурен ли си, че сме ги нарязали всичките?Ние дори едно-единствено знаме не предадохме, когато ни бяха задължили да си ги дадем всичките като победена страна след Първата световна война, та ще се оставим без ракети, щото някой бил наредил.Не забравяй и язовир "Кърджали". Във всеки един момент оттам може да тръгне вълна, висока 39 метра и онези го знаят.
81
0
 
16
 
! Отговори
Добре,като сте рекли преди 3 години
Щом е толкова зор да се д/пите пред лицето на Бога в храм, считан за майката на всички християнски църкви, ние какво да ви правим?Реши ли да накаже някого, Господ най-напред му взима акъла. С безумен спори ли се?
80
0
 
0
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Тъй както Света София в Инстанбул се превърна от цирква на джамия, така и джамиите в България трябва да се превърнат в православни църкви. Тогава няма да му стане приятно на Ердоган, ще пусне бежанци в България и ще иска да си върне българска територия от османската империя.
79
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светът би бил чудесно място ако нямаше религии. Водят само до напразни надежди и конфликти!
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 79Мечтай си.Символиката на цветовете е известна от древни времена и няма нищо общо с исляма, който е млада религия и с Турция, която е една изкуствено създадена държава.Все гледате да се закачите някъде и си създавате измислени реалности, които само вие си знаете.И църквата "Света София" е по-древна от религията ви. Кланяйте се на Дева Мария и на Исус, които ви гледат от фреските, макар и закрити. Няма лошо, все пак в Корана има сура за Мириям и Иса, не са ви съвсем непознати.
77
0
 
14
 
! Отговори
Втрещен преди 3 години
Отчаян опит на Ердо да си сплоти неграмотния и агресивен електорат. Който се провали икономически започва да разчита на религиозното стадо за подкрепа. Путин прави същото в Русия. Лозето неще молитва, а иска мотика ! Аллах пари не дава ! Този ход на грузинският евреин Ердо ще има негативни последствия за страната, както социални, така и икономически. Върпос на време е да се случи. Жал ми е за светски настроените граждани в Турция. Дано тяхното търпение не е като нашето...
76
0
 
0
 
! Отговори
До ербапите преди 3 години
Ами папата що не обяви кръстоносен поход,ами само пеят псалми!А нашите не смеят да шукнат!
75
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС - през крив макарон.
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РЕЗИЛ !
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИСТОРИЯне източна румелия,а цяла българия бойко борисов подари на ердоган с прегръдките и целувките,които раздаваше в анкара!европа затова спря милиардите за българия,защото знае,че тези пари отиват в ръцете на дпс и олигарсите около тях...с други думи в турски ръце!
72
7
 
7
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 3 години
Ами сега ако приемника на Османската империя си поиска източна румелия ? Язък ви за милиардите дето ги натъпкахте в пловдивско. Да сте мислили.
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Interesno e za bulgarskoto znsme. Znaem he zelwniqt I beliqt cvqt e cvetat na islama. A chwrveniqt. Cvetat na turcite.
70
0
 
7
 
! Отговори
Византиеца преди 3 години
До АнонименРуското знаме пък е ФРЕНСКОТО обърнато по ГЕРМАНСКИИСТИНСКОТО БЪЛГАРСКО ЗНАМЕ е ЕДНОЦВЕТНО ЗЕЛЕНО със ЗЛАТЕН ЛЪВ ПОСРЕДАТАТРИКОЛьОРИТЕ са ГЛОБАЛНА ЧУЖДИЦА и българското бяло-зелено-червено е внесено отвън от българи чуждопоклонници и е без традиции във БългарияПочти ВСИЧКИ Африкански чернокожи държави имат трикольор за знаме защото покрай Франция и Русия ТРИКОЛьОРА за символизиращ КОМУНИЗМАЗнамето на БРЦК е изцяло ЗЕЛЕНО със ЗЛАТЕН ЛЪВ в средата
69
3
 
7
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Джамията в центъра на София да стане църква. От минарето да висят камбани, не високоговорители.
68
2
 
10
 
! Отговори
насилени преди 3 години
Означава ли че турците не признават най- голямата "Синята дджамия" и се кланят в Църква на метри отстояние.

Спонсорирани публикации