След 86 години: Мюсюлмани в "Света София" на петъчна молитва

Ердоган с традиционно бяло кепе прочете откъс от Корана
24 юли 2020 16:16, Елка Василева
137

 

Минути преди 13.30 ч. днес от "Света София" в Истанбул прозвуча първият призив за петъчната молитва - езан, с което храмът бе отворен отново за мюсюлмански богослужения след 86 години, в които служи като музей, съобщава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Преди петъчния намаз откъс от Корана в храма прочете президентът Реджеп Ердоган, който бе поставил на главата си традиционно бяло кепе.

Огромно множество хора се е струпало в района на храма, за да присъства на първото богослужение след отварянето му като джамия. Поради мерките срещу COVID-19 вътре обаче са допуснати само ограничен брой хора.

Няколко часа преди молитвата валията на Истанбул Али Йерликая съобщи, че е изпълнен капацитетът и на заградените пространства за намаза около храма и няма да могат да влизат повече вярващи, за да се попречи на разпространението на коронавируса.

През профила си в Twitter здравният министър Фахреттин Коджа отправи отново днес призив за предпазливост на фона на епидемията: "На първо място мерките, после молитвите", написа той.

След 86 години до Деня на Страшния съд "Св. София" отново се открива за молитви, заяви в проповедта си главата на Дирекцията по религиозните дела в Турция Али Ербаш. По-рано той отслужи петъчна молитва, на която присъства и турският президент в наново открития за мюсюлманско богослужение храм.

Откриването протича при огромен интерес от турските и чужди медии и строги мерки за сигурност. Около 17 000 служители на силите за сигурност се грижат за обществения ред около храма, предаде БНР.

Вътре в храма за обедната петъчна молитва бяха допуснати висши официални лица, включително и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, вицепрезидентът Фуад Октай, председателят на Меджлиса Мустафа Шентоп, членове на кабинета.

Още по темата

В храма са поставени пана със стихове от Корана, както и завеси, които прикриват някои от мозайките и фреските. Има опасения, че превръщането на музея в действащ храм ще снижи степента на защита на историческия паметник.

"Св. София" е била посетена от над 3,5 млн. туристи през 2019 г.

По случай откриването на храма за молитви Централната банка на Турция отсече специална серия от три вида монети. По-рано турските пощи също пуснаха в обращение пощенска марка по повода. Община Ъспарта, където се отглеждат рози, достави розова вода и розов локум за церемонията днес.

Двама халваджии от Одрин, който е родният град на султан Мехмед II Завоевателя, произведоха 1453 кг халва в чест на годината на завладяване на Константинопол от османците.

На 10 юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за превръщане на „Св. София“ в джамия, след кат по-рано същия ден върховната турска административна съдебна инстанция обяви, че решението на Министерския съвет за превръщане на “Св. София” от 1934 г. в музей е невалидно.

Снимка: БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така така - само не забравайте да кихате и кашляте редовно и ще се срещнете с Алах и девиците по скоро...
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубава работа ама
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А варненските мyтри там ли са за петъчната "молитва"
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джамията в центъра на София трабва да стане дом на Пеевски и себеподобните му.
23
5
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Тия са забравили как сме ги били като МЕЧЕ ДЕРЕК за тая църква.
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички минарета в космоса.
21
5
 
3
 
! Отговори
FES преди 3 години
BAKALAM
20
1
 
20
 
! Отговори
Масква преди 3 години
Само Москва реагира на скандала, като обяви траурна церемония в църквата.*** от Западна Джендерландия не ги е еня, че Турция премахва световен символ на християнството.
19
9
 
8
 
! Отговори
Дон Ефенди преди 3 години
Сигурно и за това ви е виновен Бойко Борисов?
18
6
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
От тая снимка се носи смрад! Представям си там какво е.....
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Костов посече България 1999 като влезе в джамия.Оттогава България я няма.
16
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички джамии да станат църкви или музеи, това е вътрешна работа на България.
15
3
 
12
 
! Отговори
анатема преди 3 години
АНАТЕМА
14
11
 
5
 
! Отговори
ПичБалканси преди 3 години
Султана мноооо одъртял. Няма да го бъде още дълго.Време е, барабар с Боко тивката и Путинягата да ги зариват
13
5
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ух ваща т..ска вяра ...
12
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БГ трябва да престроят всички джамии на църкви и да се забрани турския за молитви.
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Край нямат провокациите на поганците.
10
1
 
7
 
! Отговори
И кво? преди 3 години
Да не би сега всички проблеми на Турция да се решат с пряката намеса на "въображаемия приятел", Ердоган да се освести и да стане държавник, а стадото от Анадолука да поумнее и да се образова, за да си избира по-загрижени за страната управници? Сградата си е тяхна от векове, да я правят каквото искат - непременно ще накривят на някого кепето с това. Цирк с дресирани маймунки.
9
3
 
33
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Ето такива неуравновесени индивиди като Ердоган разпалват световни конфликти...Джамии ли им липсват..имат повече отколкото е нужно.Няма нормално обяснение...луд за връзване...
8
7
 
25
 
! Отговори
1878 преди 3 години
Ей, значи! Малко им трябваше на руснаците , от Сан Стефано до Истамбул да стигнат през 1878... Винаги са искали да си върнат Константинопол като втори Йерусалим, ама гадните англичани тогава се застъпиха за мамелюка.... За малко Турция да я няма на Балканския полуостров... Я едни хубави санкции- християни да не им стъпят в курортите и веднага им е фалирала анадолската държава!!!!

Спонсорирани публикации