Учени: Пренаселването на Земята се отлага

След 50 години ще има много повече стари хора от сега
26 юли 2020 16:46,
97
Учени: Пренаселването на Земята се отлага
Снимка: БГНЕС

През следващите 50 г. населението на планетата ще намалее, смятат американски учени. Към края на века половината от представителите на човечеството ще бъдат старци.

Още по темата

В средата на ХХ на Земята живееха около 3 милиарда души. През 1987 г. те станаха 5, а през 2011 г. достигнаха 7 милиарда. На базата на тези данни Фондът на ООН по за населението (UNFPA) направи прогноза, че до 2100 г. населението на планетата ще надхвърли 10 милиарда, а ако има ръст на раждаемостта, може да достигне и до 15 милиарда души.

Основавайки се на твърдението, че човечеството, като цяло, живее по-добре и по-продължително, учените прогнозираха ръст на раждаемостта. Според ООН, човешката популация ще продължи да се увеличава, дори и по-голяма част от държавите да въведе политиката „едно семейство – едно дете”.

Предвиждаше се на броя на населението да не се отразят дори глобални военни конфликти, при които смъртността би могла да е колкото общото количество загинали по време на двете световни войни.

Учените предупреждаваха, че това ще доведе до глобален недостиг на вода и хранителни ресурси, както и до сериозни изменения в климата.

Сега обаче учените вече не са толкова категорични. Нещо повече, те вече започнаха да говорят за намаляване броя на населението на Земята през следващото столетие.

Според прогнози на американски експерти, ръст на населението се очаква до 2064 г., след което заради масовия достъп до висше образование и контрацептиви, то ще започне да намалява.

Очаква се до 2100 г. на Земята да живеят около 8,8 милиарда жители, т.е. с 1 милиард повече от сега. Делът на хората на възраст над 80 години ще се увеличи шест пъти.

Според учените, към края на века в 183 от държавите по света ще има по-малко деца, отколкото е необходимо за възпроизводство.

Най-големи ще бъдат загубите в Япония, Италия, Испания, Тайланд и Южна Корея, където се предвижда населението да намалее два пъти. Очаква се с проблеми да се сблъска и Китай, в който до 2100 г. ще останат едва 732 милиона души. Предвижда се спад на раждаемостта в Африка. В Нигерия в момента на една жена се падат средно по 7 деца, докато към края на този век този показател ще падне до 1,8.

Ако тези прогнози се сбъднат, от само себе си ще отпаднат проблемите с недостига на питейна вода и храна. В същото време големият дял на възрастно население вероятно ще изисква промяна в съществуващата политическа и икономическа система.

Едно от възможните решения, според експертите, е открита миграционна политика на развитите държави. За пример може да се ползва моделът на Китай и Швеция, които привличат основно добре образовани мигранти и такива, които са в трудоспособна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
6
 
7
 
! Отговори
Takdiriilahi преди 3 години
Пренаселването може, но шериатът наближава. Скоро в Европа мюсюлманите ще преобладават. Според хадисите, ще има две мюсюлмански армии, които ще се срещнат към края на света. Едната ще тръгне от запад (Англия и Германия), другата от Мала Азия и Балканите. Дано краят ни е добър и успеем да изречем шахадата преди да затворим очи.
54
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен прокажени народи като нас просто ще изчезнатза сметка на живи като чернокожи, араби и азиятци.Белите по принцип също ще изчезнат.
53
0
 
6
 
! Отговори
Продавам Голф 2000лв преди 3 години
Пренаселването на протеста пък НЕ се отлага.
52
2
 
17
 
! Отговори
Ива преди 3 години
забравих да напиша, че Коефициента на Интелиг на Китайците и Японците е от най-високите на света... средниат на европейците е под техният среден... сега вижте къде стоят арабите и негроидите... китайците не са християни и няма да се хванат на такава глупост като "християни, трябва да помагаме" както в западна европа..
51
1
 
17
 
! Отговори
Ива преди 3 години
Гледайте какви времена идат в САЩ, Великобритания и Франция...Дали навлеците от Араби и Африка ще им спасят икономиката или ще им разрушат държавата... няма да е дълго има няма 6-8 години... тогава Бейби-Бумърите ще са в пенсия и няма да изхранват повече тези навлеци.. да видим тогава от де ще идат парите за социалните им помощи..
50
2
 
29
 
! Отговори
Ива преди 3 години
"За пример може да се ползва моделът на Китай и Швеция"- Китай е 99,98% хомогенна страна - китайски етнос...- Швеция импортира основно Негроиди и Араби (Афганистан) като никои от тях не може да се нарече "добре образовани мигранти" ... живеят от социални помощи... същата гледка и във Франция, Белгия, Холандия, Германия, Великобритания, Норвегия...Средният КОеф на Интелигент при тези групи е под 85... 85 границата за неспособен да се учи..Който импортира третият свят, сам става третият свят..
49
0
 
15
 
! Отговори
Не знам дали някой е преди 3 години
Не знам дали някой е гледал но в България работят офицялно 2 500 000 души. Не знам колно е населе ието в пред и следтрудоспособна възраст това е от НАП.
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно Бил Гейтс се е погрижил за всичко..
47
0
 
17
 
! Отговори
Извод преди 3 години
Короната надмина очакванията на създателите и. Пренаселването..се отлагало :)).
46
0
 
11
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
До АнонименДп 2070 Индия, Турция и Китай ще заселят и Марс и Луната.От къв зор топна тая Турция? Може би защото си чаалма и ходжата ти е предрекъл звездно бъдеще за турската нация . хахаха . Пошегувал се е, да знаеш . Сигурно още се смее там в стаичката си в джамията .
45
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дп 2070 Индия, Турция и Китай ще заселят и Марс и Луната.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпроса е да не идват тука да ми пият от моята вода.Вал съм ги и у шмекерите.
43
2
 
9
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 3 години
Населението на Земята ще намалее. Гаранция.
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи вече ще пускат новия вирус, тоя се оказа едно недоносче, като демокрастията и социализъма.
41
10
 
1
 
! Отговори
Короната и Мангъров преди 3 години
Още познат като доцент Мухъл харесват това, ние сме мухъл на земята, а старците са сухи съчки пукат пукат и горят.
40
1
 
10
 
! Отговори
Хани преди 3 години
Много лъжат статистиките. Манипулация за публиката. Има цели области по държави в които населението е супер малко на брой, но статистиката казва че са милиони. Показват на публиката кадри от най гъстонаселените градове и така манипулират общественото мнение.
39
2
 
5
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
ЗЕМЯТА ЩЕ Е ВЕЧНА
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 37Според теб мюсюлманите в Индия са неработещи, така ли? В Индия има множество религии и да изтъкваш мюсюлманите там е тенденциозно.Аман от патриотари по формите, на които им плащат за пост, съдържащ определени думи!
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова ли създават вируси и рекламират *** идеологията,трябва да се намалява населението на земята?
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До35. Така е водат се че живеят. Но в действителност нормално си живеят 1.5 мил. Около 1.5 мил са пенсионери с ограничини възможности. И още толкова малки потенциални хора без възможности

Спонсорирани публикации