Учени: Пренаселването на Земята се отлага

След 50 години ще има много повече стари хора от сега
26 юли 2020 16:46,
97
Учени: Пренаселването на Земята се отлага
Снимка: БГНЕС

През следващите 50 г. населението на планетата ще намалее, смятат американски учени. Към края на века половината от представителите на човечеството ще бъдат старци.

Още по темата

В средата на ХХ на Земята живееха около 3 милиарда души. През 1987 г. те станаха 5, а през 2011 г. достигнаха 7 милиарда. На базата на тези данни Фондът на ООН по за населението (UNFPA) направи прогноза, че до 2100 г. населението на планетата ще надхвърли 10 милиарда, а ако има ръст на раждаемостта, може да достигне и до 15 милиарда души.

Основавайки се на твърдението, че човечеството, като цяло, живее по-добре и по-продължително, учените прогнозираха ръст на раждаемостта. Според ООН, човешката популация ще продължи да се увеличава, дори и по-голяма част от държавите да въведе политиката „едно семейство – едно дете”.

Предвиждаше се на броя на населението да не се отразят дори глобални военни конфликти, при които смъртността би могла да е колкото общото количество загинали по време на двете световни войни.

Учените предупреждаваха, че това ще доведе до глобален недостиг на вода и хранителни ресурси, както и до сериозни изменения в климата.

Сега обаче учените вече не са толкова категорични. Нещо повече, те вече започнаха да говорят за намаляване броя на населението на Земята през следващото столетие.

Според прогнози на американски експерти, ръст на населението се очаква до 2064 г., след което заради масовия достъп до висше образование и контрацептиви, то ще започне да намалява.

Очаква се до 2100 г. на Земята да живеят около 8,8 милиарда жители, т.е. с 1 милиард повече от сега. Делът на хората на възраст над 80 години ще се увеличи шест пъти.

Според учените, към края на века в 183 от държавите по света ще има по-малко деца, отколкото е необходимо за възпроизводство.

Най-големи ще бъдат загубите в Япония, Италия, Испания, Тайланд и Южна Корея, където се предвижда населението да намалее два пъти. Очаква се с проблеми да се сблъска и Китай, в който до 2100 г. ще останат едва 732 милиона души. Предвижда се спад на раждаемостта в Африка. В Нигерия в момента на една жена се падат средно по 7 деца, докато към края на този век този показател ще падне до 1,8.

Ако тези прогнози се сбъднат, от само себе си ще отпаднат проблемите с недостига на питейна вода и храна. В същото време големият дял на възрастно население вероятно ще изисква промяна в съществуващата политическа и икономическа система.

Едно от възможните решения, според експертите, е открита миграционна политика на развитите държави. За пример може да се ползва моделът на Китай и Швеция, които привличат основно добре образовани мигранти и такива, които са в трудоспособна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По убаво от разходка по Витошка неа.Шан-з-Елизе ли?Не молим ви се.
14
2
 
16
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Вселената си има начини за редуциране на населението. Стихийни бедствия, земетресения, наводнения, болести.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учените казват че рано или късно земляните ще влязат в открита война с извънземни нашественици,ето за това е добре да сме с така да се каже разширен боен личен състав,трябва да има повече матрял както казваше за народа един от ония.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой реши, че 10 милиарда е пренаселване и то през далечната 2100?
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Франция и Велика Британия са най-активни в товаренето на гемии и пренасянето на Афропитекантропи в Европа.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В по-предните векове когато популацията се е увеличавала и животът е ставал по-труден,се е стигало до война.Но сега живеем в по-напреднали времена и войните могат да бъдат избегвани като средство за редуциране на населението и популацията.А това с въвеждането на ограничения относно раждаемоста,това вече не е хуманно и е срам за човеците и техният биологичен вид.Човек е надарен свише с интелект и разум,благодарение на което няма такова алчно,лошо и жестоко същество измежду всички био видове.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Африка ще дойдат мигранти с атипични за Европа вируси и ще ни утепат.Потапяйте им гумените лодки с шило.
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Земята отдавна е пренаселена.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1По-скоро около 4. 4 от 8
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, краварите са се погрижили.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е важно обаче да не се поддаваме на внос на мигранти защото ще ни залеят - особено от африка!!!
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трибунал в Нюрнберг срещу нациста Гейтс и компания които искат да морят хората като хлeбapки с вируси.
3
19
 
15
 
! Отговори
Добре преди 3 години
А терора в София от 500-600 безработни кога ще се отложи? Чувам, че същите ще се разпръснат из София в сряда и ще тероризират данъкоплатците пресичайки и стоейки на незаконни за това места?Къде е полицията? Къде е демокрацията? Защо ми отнемат правото на свободно придвижване? Защо ми ограничават правото на труд? Защо ми отнемат от личното време? Ако тези пак бъдат оставени да безчинстват, явно народа трябва да вземе властта в свои ръце! Очевидно полицията не се справя!
2
0
 
21
 
! Отговори
Ninja преди 3 години
Не само се отлага, а няма да се случи. Колкото по развито е едно общество толкова по-малко деца се раждат. Вижте колко деца са се правили в Бангладеш преди и колко сега. Развитите държави крепят положителен прираст с емиграция, но това е до време.
1
4
 
23
 
! Отговори
Нормално преди 3 години
Да сти виждали човек постоянно да расте? Иначе щяхме да бъдем по 8 метра. Това е естествен цикъл. Колкото повече са им задоволени нуждите на хората и детската смъртност е по-ниска, толкова по-малко деца ще се раждат. Всъщност тази тенденция започва след втората световна война, нормалното семейство от 8 спада на 2 деца. Все пак да не забравяме, че в началото на 20 век от 8 деца, накрая до възпроизвеждане са стигали едва 2 или 3.

Спонсорирани публикации