Защо севернокорейски кораби с мъртви тела изплуват по бреговете на Япония?

Зад проблема стои риболовната флота на Китай
26 юли 2020 22:14, Нели Христова
64
Защо севернокорейски кораби с мъртви тела изплуват по бреговете на Япония?
Снимка: Flickr

Телата на мъртвите продължиха да изплуват през 2017 г.

В продължение на няколко години северното крайбрежие на Япония е сцена на страховит феномен - от морето изплуват рибарски лодки, носейки телата на мъртви севернокорейци на 1000 км от родината им. Но броят на тези така наречени "призрачни кораби" през 2017 година бе безпрецедентен. Близо 100 лодки се появиха на брега, носейки 35 трупа. През изминалата година броят на плавателните съдове е 66. Така и никой не успява да обясни защо толкова много "призрачни кораби" се появяват в Япония през онази година.

Според японската брегова охрана, причината може да е проста, като лошото време например. Други спекулират, че вината може да е в застаряващия рибарски флот на Северна Корея.

През следващите години още от тези страховити лодки продължиха да изплуват по северния бряг на Япония, макар и броят на телата на борда им да бе значително по-малък. Мистерията около това от къде са се появили тормози властите от години, но в сряда нестопанската организация Global Fishing Watch публикува доклад, който хвърля светлина около случващото се. Те обвиняват "тъмните риболовни флоти" на Китай.

Авторите на доклада използват сателитни изображения, за да проследят морския трафик в североизточна Азия през 2017 и 2018 г. Те установяват, че стотици китайски риболовни кораби плават в близост до Северна Корея, изтласквайки нейния личен рибарски флот, който е зле оборудван, за да пътува на далечни разстояния. Китайските кораби са там незаконно.

Да ловуваш риба във водите на Северна Корея или да търгуваш с нея е нарушение на международното законодателство.

Бизнесът с риба на Пхенян, който струваше 300 млн. долара годишно, бе санкциониран през 2017 г. от ООН в опит да бъде наказан режимът на Ким Чен Ун за тестването на балистични ракети. Но това не е възпряло близо 900 китайски кораба през 2017 г. и 700 през 2018 г. да ловуват там, твърди докладът на Global Fishing Watch. Според нестопанската организация те са уловили повече от 160 000 метрични тона тихоокеански летящи калмари, един от най-ценните морски дарове в региона, който им е донесъл печалба от 440 млн. долара.

Не е ясно дали Северна Корея би могла да изкара толкова много пари от улов в собствените си води, но със сигурност е успяла да възстанови част от загубите си, продавайки правата за риболов на други страни и в частност - Китай. Според доклад на ООН от тях Пхенян е спечелил 120 млн. долара през 2018 г.

Китайските кораби представляват близо една трета от целия далечен флот на Китай.

"Това е най-големият известен случай на незаконен риболов, извършван от кораби, произхождащи от една страна, опериращи във води на друга държава", каза проф. Джаеун Парк, старши учен на  Global Fishing Watch, пред CNN.

"С толкова много кораби в близост до севернокорейското крайбрежие, собственият риболовен флот на Северна Корея е принуден да отплава по-далеч от брега, за да намери улов, а последствията са се оказали смъртоносни", твърди Джунгсам Лий, друг от авторите на доклада. Той обяснява, че за корейците е твърде опасно да ловуват в същите води като китайските траулери. Заради това те тръгват към японските и руските води, а това обяснява защо повредените кораби се появяват именно по японското крайбрежие.

Global Fishing Watch успява да засече корабите с уреди, които не е притежавала преди. Според доклада, корабите се намират там, за да обслужват интересите на Китай. Но голяма част от плавателните съдове нямат нужната регистрация и документи, което прави проследяването им много трудно.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Китайските кораби представляват близо една трета от целия далечен флот на Китай."Как китайските кораби ще са само една трета от флота на Китай?
54
0
 
2
 
! Отговори
ОХХХ преди 3 години
Ами щото искат като Кубинците да минат морето и да идат в друга страна. И понеже се следи да не идат на Юг дават на изток и стигат до Япония, ама предо това им свършват горивото, водата, храната и прочие и идват мъртви. Толкоз ли е трудно да се сетите?
53
1
 
0
 
! Отговори
грух преди 3 години
ами защото Западът даголапа.Затова.
52
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно е, че предатели севернокорейци са бягали от комунистическия рай и светлото бъдеще.
51
1
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 3 години
Вопиюща глупост
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовХоландски депутат е видял как лично Путин е бутал лодките в моретома много си оригинален бе, сигурно си некъф началник на червените тpoлове.
49
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да са бегълци от комунистическият "рай" на Ким, но да не са стигнали...Какато навремето в ГДР бягаха през, под, над... Стената.
48
6
 
17
 
! Отговори
Ляв+ преди 3 години
незаконен риболов - а да морят хората от глад с империалистически санкции е много законно, нали? Сиромах човек - жив дявол!
47
2
 
12
 
! Отговори
Jchvhchc преди 3 години
Голяма шльокавица, пумпали!
46
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Госпожо *** Христова! Явно не ви се удава да пишете . Но поне се опитвайте да пишете правилно и разбрано. От обяснението ви излиза ,че тези лодки "изплуват"......за подводници ли става въпрос? Искате да кажете,че Северна Корея има стотици подводници? ..!
45
6
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/47"Това ще да е работа само на Бил Гейтс !" - фалшива новина!Холандски депутат е видял как лично Путин е бутал лодките в морето, след като изпивал кръвта на жертвите!
44
1
 
48
 
! Отговори
Цоко преди 3 години
Отново къртите плочките: ..."Китайските кораби представляват близо една трета от целия далечен флот на Китай"...Ако беше част от сложно-съставно изречение щеше да има смисъл, но така като отделен абзац...Наемете си най-накрая някой грамотен да чете творбите ви преди публикуване. Една пенсионирана учителка по български ще ви свърши чудесна работа.
43
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунизмът е дал повече жертви от трите световни бича- чумата,холерата и войната !
42
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази снимка ли е доказателството?
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ще да е работа само на Бил Гейтс !
40
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има няколко хипотези:1.Режимът на Ким чен Ун ги е убил!2.Радиацията от Фукушима ги е убила!.....................може от нещо друго да е!!
39
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България чакаме чувалите и хладилните камиони.Туй в корея е нищу
38
3
 
8
 
! Отговори
8 преди 3 години
До АнонимеНА товаренето на корабите не се следи отсателити !?Прочете ли що за глупост си написал ?
37
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз нищо не разбрах от тази статия, какво общо има Китай, ООН и санкциите на САЩ с лодките с умрели корейци в Япония.
36
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е очаквал да ходят в блатная?

Спонсорирани публикации