Защо севернокорейски кораби с мъртви тела изплуват по бреговете на Япония?

Зад проблема стои риболовната флота на Китай
26 юли 2020 22:14, Нели Христова
64
Защо севернокорейски кораби с мъртви тела изплуват по бреговете на Япония?
Снимка: Flickr

Телата на мъртвите продължиха да изплуват през 2017 г.

В продължение на няколко години северното крайбрежие на Япония е сцена на страховит феномен - от морето изплуват рибарски лодки, носейки телата на мъртви севернокорейци на 1000 км от родината им. Но броят на тези така наречени "призрачни кораби" през 2017 година бе безпрецедентен. Близо 100 лодки се появиха на брега, носейки 35 трупа. През изминалата година броят на плавателните съдове е 66. Така и никой не успява да обясни защо толкова много "призрачни кораби" се появяват в Япония през онази година.

Според японската брегова охрана, причината може да е проста, като лошото време например. Други спекулират, че вината може да е в застаряващия рибарски флот на Северна Корея.

През следващите години още от тези страховити лодки продължиха да изплуват по северния бряг на Япония, макар и броят на телата на борда им да бе значително по-малък. Мистерията около това от къде са се появили тормози властите от години, но в сряда нестопанската организация Global Fishing Watch публикува доклад, който хвърля светлина около случващото се. Те обвиняват "тъмните риболовни флоти" на Китай.

Авторите на доклада използват сателитни изображения, за да проследят морския трафик в североизточна Азия през 2017 и 2018 г. Те установяват, че стотици китайски риболовни кораби плават в близост до Северна Корея, изтласквайки нейния личен рибарски флот, който е зле оборудван, за да пътува на далечни разстояния. Китайските кораби са там незаконно.

Да ловуваш риба във водите на Северна Корея или да търгуваш с нея е нарушение на международното законодателство.

Бизнесът с риба на Пхенян, който струваше 300 млн. долара годишно, бе санкциониран през 2017 г. от ООН в опит да бъде наказан режимът на Ким Чен Ун за тестването на балистични ракети. Но това не е възпряло близо 900 китайски кораба през 2017 г. и 700 през 2018 г. да ловуват там, твърди докладът на Global Fishing Watch. Според нестопанската организация те са уловили повече от 160 000 метрични тона тихоокеански летящи калмари, един от най-ценните морски дарове в региона, който им е донесъл печалба от 440 млн. долара.

Не е ясно дали Северна Корея би могла да изкара толкова много пари от улов в собствените си води, но със сигурност е успяла да възстанови част от загубите си, продавайки правата за риболов на други страни и в частност - Китай. Според доклад на ООН от тях Пхенян е спечелил 120 млн. долара през 2018 г.

Китайските кораби представляват близо една трета от целия далечен флот на Китай.

"Това е най-големият известен случай на незаконен риболов, извършван от кораби, произхождащи от една страна, опериращи във води на друга държава", каза проф. Джаеун Парк, старши учен на  Global Fishing Watch, пред CNN.

"С толкова много кораби в близост до севернокорейското крайбрежие, собственият риболовен флот на Северна Корея е принуден да отплава по-далеч от брега, за да намери улов, а последствията са се оказали смъртоносни", твърди Джунгсам Лий, друг от авторите на доклада. Той обяснява, че за корейците е твърде опасно да ловуват в същите води като китайските траулери. Заради това те тръгват към японските и руските води, а това обяснява защо повредените кораби се появяват именно по японското крайбрежие.

Global Fishing Watch успява да засече корабите с уреди, които не е притежавала преди. Според доклада, корабите се намират там, за да обслужват интересите на Китай. Но голяма част от плавателните съдове нямат нужната регистрация и документи, което прави проследяването им много трудно.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
12
 
41
 
! Отговори
Шок преди 3 години
Шокиран съм не от новината, а от стойността на статията, съответно на автора. Направо нямам думи, сигурно трябва да направим заключение, че Китай и Северна Корея незабавно трябва да се подчинят на САЩ и някои от най-близките им съюзници. Ако Америка ловува в тези води, вероятно ще е законно и демократично и всички международни правила ще са спазени.
34
1
 
15
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Просто там ги отнася течението !
33
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статия кът из от джънгърлистика
32
6
 
28
 
! Отговори
Преводачът в Симитли преди 3 години
Заглавието : . . . Кораби с мъртви тела ИЗПЛУВАТ по японските брегове . . . В дописката: . . . 100 лодки докарали тая година 35 мъртви тела . . .Ко излиза? 65 от лодките които са кораби не са докарали нищо а па зъфнало по японските брегове?мое ли малко по-билогически логично да лепите кривото си преводачество
31
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Японски и САЩ пирати им обират рибатам бензина и телефоните, завличат ги навътре в морето и без вода умират за 1-2 дни.
30
2
 
26
 
! Отговори
Дума да няма преди 3 години
Много силна статия!!!
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новина на две години до колкото разбирам :D
28
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е, че краварите страхливо подвиха опашки пред малка С. Корея ! А тук дежурните сороски клакьори се дереха , че със Северна Корея е свършено !
27
2
 
32
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Както винаги *** просто разцепва с шашкъниите, които пуска.
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рибоците свършват а азиатските гърла са много и гладни.Пазете България че...
25
7
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НЯМА НИЩО ПО ЛОШО ОТ ТОВА ДА СИ БОЛЕН ОТ КОРОНА ВИРУС И ДА СИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СЕВЕРНА КОРЕЯ!!!ВСИЧКИ ЗАРАЗЕНИ С КОРОНА ВИРУС В СЕВЕРНА КОРЕЯ БИВАТ МОМЕНТАЛНО ДЕЗИНФЕКЦИРАНИ С КУРШУМ В ГЛАВАТА!
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно така и ги пращат на японците да ги лекуват.
23
5
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТЪЙ КАТО СТРАНАТА СЕ СЛЕДИ СЪС САТЕЛИТИ НЯМА КАК ДА ГИ ЗАКОПАЯТ В ОБЩИ ГРОБОВЕ И ЗАТОВА СЛЕД КАТО УБИЯТ ЗАРАЗЕНИТЕ С КОРОНА ВИРУС ГИ ТОВАРЯТ НА КОРАБИ
22
3
 
6
 
! Отговори
Диверсанть преди 3 години
Защото ги атакуват с трупове..Стара войнишка тактика.
21
3
 
21
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 3 години
"Китайските кораби представляват близо една трета от целия далечен флот на Китай."Сигурно останалите две трети от далечния флот на Китай са руски и американски. Дано поне корабите от близкия флот на Китай да са изцяло китайски.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Японцит ги обгазяват с радиация за да им приберат лодките.
19
10
 
9
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
СПЕТЕ БРЕ ТОЛУПИ!СПЕТЕ БРЕ ***! СПЕТЕ ,ЧЕ УТРЕ ЩЕ СТАНЕТЕ КАМБУР(гърбави) ОТ РАБОТА БРЕ.ТО ОТ МНОГО ФИЛОСОФИЯ СТИГНАХТЕ ДА СТЕ НАЙ БЕДНАТА И НЕЩАСТНА СТРАНА В ЕВРОПАТА.
18
2
 
9
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
До Анонимен 2 Велик си братле :)Китайците от Китай, Японците от Япония, Сърбите от Сърбия и Щатите от Америка!Забрави само да споменеш България на три планети! и УстаФка .. на който и да е!Абе пусна мнение, заслужи си паричките, вече е късно, но сутринта може да си купиш биричка да се надъхаш още!Мога да то дам козеве ... Македония е...?П.С. Не съм партиен, просто ми е смешно!
17
1
 
3
 
! Отговори
Глей бе човек! преди 3 години
Гледай колко е просто - седя си аз тука и си гледам работата!И на никой, на никой нищо не правя!Че наблюдавам какви глупости вършат е ясно, че им го казвам,че са...и е ясно, но физически, ама на никой нищо и това е откакто се помня,а откакто се помня беше преди пет години и кусур,когато се събудих в Пирогов.И некви хора се опитват нещо да ми правят и да ме изкарат не знам си какъв, обаче понеже нищо от техните предположения не е вярно си чупят главите някак и им се случват инциденти!
16
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Феномен !!!В руския Гулаг пък падат от прозореца, независимо дали са рибари, лекари или журналисти !

Спонсорирани публикации