САЩ преобразуват бивша съветска база в Румъния, за да сдържат Русия

Това ще бъде крепост на НАТО в Черноморския регион, алармира Китай
31 юли 2020 00:15,
189
САЩ преобразуват бивша съветска база в Румъния, за да сдържат Русия
Снимка: БГНЕС

Според информация на американския вестник Stars and Stripes, Военновъздушните сили на САЩ наскоро са поискали от Конгреса повече от 130 милиона долара за модернизация на бивша съветска военна база в Централна Румъния. Базата може да се превърне във военен център за ВВС на САЩ в Югоизточна Европа и крепост на НАТО в Черноморския регион. Това допълнително ще засили военното сдържане на Русия в Източна Европа, пише китайският официозен ежедневник „Женмин жибао“ (China Daily), информира „Фокус“.

Още по темата

Отделяне на пари за възстановяването на бивша съветска база

Според съобщението Съединените щати очакват да осигурят близо 3,8 милиарда долара по Закона за разход на средства за отбрана 2021 г. в рамките на Европейската инициатива за сдържане, включително сума от близо 130,5 милиона доларза модернизиране на въздушната база Кимпия-Турзий в Централна Румъния. Ако бъде приет, този бюджетен проект ще бъде най-големият проект за военно строителство в чужбина, който Министерството на отбраната на САЩ ще реализира след старта на Европейската инициатива за сдържане през 2014 г.
Военновъздушните сили на САЩ заявиха в бюджета си, подаден в Конгреса, че „военновъздушната база Кимпия-Турзи е основният способ за европейското командване на САЩ да отговори на непрекъснато променящата се среда на европейска сигурност“. Миналата година европейското командване на военновъздушните сили на САЩ изпрати няколко дрона MQ-9 Reaper, разположени в Полша, в базата за кратък период от време, за да засилят мониторинга и контрола в Черноморския регион. Освен това американските военни многократно са изпращали в базата свои изтребители за дежурства.

Тази поредица от действия показва, че САЩ и техните съюзници искат да продължат да разширяват военните си действия в Източна Европа. Въпреки че Министерството на отбраната на САЩ непрекъснато увеличава инвестициите си в базата през последните години, в момента няма зона за кацане на големи военни самолети, така че категориите оръжия, които ВВС на САЩ могат да изпращат в базата, са ограничени, а възможността за изпълнение на мисии е намалена значително. В своята бюджетна декларация американските ВВС поискаха редица основни ремонти и модернизации на базата, включително промяна на защитните съоръжения за кацане на опасни товари, изграждане на повече зони за стоянки на самолетите, петролни депа и складове за осигуряване на вътрешна логистика в базата.

През 2019 г. ВВС на САЩ изразходва около 40 милиона долара за модернизиране на 71-а румънска военновъздушна база Кимпия-Турзи. Базата е построена от румънските ВВС през 2002 г. и се счита за най-добрата въздушна база в Румъния. След анексирането на Крим към Русия през 2014 г. Румъния получи граница с Руската федерация по море, така че за Румъния активната интеграция в НАТО, както и сдържането на Русия, допринасят за осигуряването на собствена стратегическа сигурност.

Множество сигнали за „завръщане в Източна Европа“

От юни САЩ и техните съюзници по НАТО последователно провеждат съвместни военни учения в Източна Европа. Американските ракетни разрушители влязоха в Черно море за трети път за годината, за да демонстрират своята мощ. След „изненадващото посещение“ на министъра на отбраната на САЩ Марк Еспер в НАТО на 15 юни, президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви значително намаляване на броя на американските войски, разположени в Германия. Външният свят вярва, че тази част от американските войски, изтеглени от Германия, ще бъде постоянно разположена в Полша. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че много европейски страни, включително Полша, балтийските държави и Черноморския регион, са увеличили американското военно присъствие.

Русия реагира много остро на тези събития. В руския Западен военен окръг отбраната в посока към Балтийско море беше засилена, а в Южния военен окръг бяха организирани въоръжени сили за цялостно наблюдение на движението на корабите на НАТО и навременна реакция на евентуални аварийни ситуации във водите на Черно море. Руският Балтийски, Черноморски и Северен флот също ще провеждат военни учения.

Игрите на САЩ и Русия стават норма

В бъдеще, като подкрепят разширяването на НАТО на изток, Съединените щати ще поставят по-голям акцент върху създаването на гранични сили за противовъздушна и противоракетна отбрана в съседните на Русия страни като Румъния, Полша и Украйна. Те също така ще засилят действителната бойна подготовка на НАТО и ще помогнат за изграждането на способности за съвместни бойни операции с цел всестранно и многостранно търсене на стратегическа блокада и военен натиск върху Русия.

Със сериозната липса на взаимно стратегическо доверие и все по-силна военна конфронтация между двете страни, Русия може да използва вътрешните конфликти в НАТО за укрепване на стратегическите ядрени сили и придвижване на военното разполагане, както и за укрепване на стратегическото превъзходство, за да получи изгодно положение във военната конфронтация.

В бъдеще стратегическите игри между САЩ и Русия в Източна Европа могат да покажат тенденция към дългосрочни и усложнения. Следователно рискът от „неволна стрелба“ все още ще съществува заради принудителните военни демонстрации от двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 154Надъхан си, да не кажа, че си се надишал ....
138
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАаайййде бе!?Да оставим на страна, че няма никакво краварско робство, разликата е от земята до небето.Ааайййде бе!? Нали ? Щото "ДъндиПрешъс Метал" не ни изнасят необезпокоявано златото . А търговските вериги дето се насадиха у нас Метро, Лидл, Била, Кауфланд ... не си изнасят печалбите в чужбина . И не ни изнудиха да купим на завишени цени смешните стари Г16 .Платени изцяло и обещани за доставка след 2028г. И банките дето сега са в БГ няма нито една изцяло българска дори и БНБ...
137
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Басси УдобнутУРуско или краварско робство .Няма разлика .Ааайййде бе!?Да оставим на страна, че няма никакво краварско робство, разликата е от земята до небето.
136
0
 
6
 
! Отговори
Аноним преди 3 години
До НФСБМалки изолирани конфликти , да , но война няма да има . Щото това означава унищожаване на промишлени ресурси а в тоя гладен за пари свят , това е недопустимо . Тези демонстрации на военна мощ и протестите служат добре и на двете страни . Както руски олигарси така и американски милиардери държащи бизнеса с приозводство на оръжие печелят от такива "заплашителни" действия милиарди допълнителни финансирания от държавата които "засекретено" потъват в джобовете им.
135
10
 
2
 
! Отговори
НФСБ преди 3 години
Ако има конфликт сега или до няколко месеца примерно, той ще е САЩ- китай, много малко вероятно е русия да се реши на война с Америка. Руснаците често са изпитвали на гърба си мощта на Запада и добре знаят че " победите" им се дължат единствено на " коалиции" едни западни държави, срещу други! Така че путин ще мрънка и риска за тази щатска база, може да разрови конфликта в ДОНБАС, но това ще им е " реакцията" в общи линии.
134
2
 
8
 
! Отговори
Басси УдобнутУ преди 3 години
До АнонименСтраните от бившия *** блок ще си останат там където са си били и когато са били в него . . На дъното . Никой от "великия САЩ" и "Свободната Западна Европа" не смята вече цели 30 години да прави нещо по различно от Съвецка Раша освен да им граби ресурсите . Е, сега поне ги грабят "демократично" и *** като теб за 2 цента на коментар ги уверяват че всичко е ОК . Руско или краварско робство .Няма разлика . Освен за теб, че преди са ти плащали с копейки а сега в центове.
133
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 142Това ще бъде още един плацдарм за бъдещо нахлуване в РусияЩе има само овладяване на стратегическите обекти с ядрено оръжие.Останалата част от Колхозия ще бъде оставена да се превърне в декор от Живите мъртви само с икономически похвати и санкции.
132
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Басси УдобнутУАлооо Пинко!?Виждаш ли до къде стигнаха страните от бившия *** съюз и какъв им стана стандарта на живот в ЕС?Да не мислиш, че някой ще се остави току така отново да падне под руско робство?Не до Румъния, скапаната Русия ще бъде убита още в Полша!Убита!Разбираш ли какво ти пиша?
131
4
 
5
 
! Отговори
Басси УдобнутУ преди 3 години
... за да може като започне война Путин и армията му пияни мужици да не бъхтят толкова път чаак до Америка а да нападат страните около тях имащи на територията си американски бази . Хем и са от бившия варшавски договор , така че Раша има всичко необходимо - топографски карти и разположението на бившите си бази сега използвани от янките...Краварчетата винаги могат да кажат че е станало грешка след като Раша отвърне на атаката и напълни бившите си "съюзници" с бомби кат' гергьовски агнета.
130
9
 
5
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Русоробии, дръпна ли ви се ла*ното?
129
1
 
5
 
! Отговори
до 146 преди 3 години
До АнонименДокато Рундьо Борисов, фигуранта премиер-министър е в МС и продължава да се учи да шофира на джипа на НСО, в България нищо полезно не може да с случи. Защото със смешния Рундьо Борисов от Банкя, приличащ на бивол, когато е в спалнята си, цяла Европа ни се смее. Но иначе има малко повече акъл от бивол - сетил се е да събира пачките с по ? 500 само в собственото си чекмедже.
128
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам, че пушофилите рано са се размечтали за велика Рассия.
127
4
 
7
 
! Отговори
Кой печели? преди 3 години
Кой печели от трупането на оръжия по границите на Русия? Очевидно САЩ. А европейците печелят ли нещо? Доста съмнително. Мамалигарите си предлагат задните части, като мислят, че нещо ше получат.
126
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като изгоним резудента руми и у нас ще има американска база
125
1
 
9
 
! Отговори
Невен преди 3 години
Ние купихме 6 Ф16 за 2 милиарда или Ф16 за 350 милиона примерно. Те решили да инвестират 130 милиона и голямата работа. Пишете така: САЩ ще инвестират 1/3 Ф16 в Румъния, само толкова могат да си позволят.
124
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 143Това не нов плацдарм, а е територия за многократно "освобождиние" от два три века за руския Гулаг.
123
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ще бъде още един плацдарм за бъдещо нахлуване в Русия -,, ... многостранно търсене на стратегическа блокада и военен натиск върху Русия.''
122
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Щатите - на зло куче, чепата тояга !
121
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да руснаците-злодеи! Земи прочети малко за американските чакали, да видиш как работят пък те!
120
3
 
4
 
! Отговори
селянин преди 3 години
Преобразувайте ,преобразувайте после да няма" каквото покикало това се обадило"!

Спонсорирани публикации