Посланикът на България в Бейрут: Гръмнали са цистерни с амониев нитрат

Материалните поражения в целия град са огромни, каза Боян Белев
Обновена: 5 авг 2020 09:26 | 5 авг 2020 09:23, Анисия Иванова
25

Тридневен траур в Ливан, след като столицата Бейрут беше разтърсена от две последователни експлозии. 78 са загиналите до този момент, а ранените са хиляди.

"Засега няма нови версии за експлозията. Последната версия е за взрив на складирането на пристанището контейнери с амониев нитрат. За атака на чужда държава засега не се говори. Това, което медиите в Ливан съобщават, е, че подобни взривове е имало и на други места по света  2013 година в Тексас за завод за торове, 2001 в Тулуза, Франция. В първи случай са загинали 15 човека, а при втората атака - 31", обясни посланикът ни в Ливан Боян Белев за "България сутрин"

Още по темата

Той допълни, че подобно вещество е използвано при терористична атака в Оклахома сити през 1995 г.

"Това вещество е с двойна употреба. Не съм химик, не мога да дам достатъчно добри разяснения, но очаквам в близките 24 часа властите да дадат обяснение какво и защо се е случило. След това ще бъде проведено сериозно разследване по съответните правила, за да бъдат наказани виновните, както съобщи министър-председателят. Това, което виждаме в репортажите е истината", допълни Белев пред Bulgaria ON AIR.

Българският посланик сподели, че не е бил в центъра на събитията в Бейрут, но подчерта, че има много разрушени сгради.

"Почти всички сгради в града са пострадали, а прозорците са разбити, включително и на българското посолство, което се намира доста далеч от мястото на взрива. Снощи направихме първоначален оглед, но днес ще направим по-обстоен такъв на сградата на посолството и на другите български имоти. Донякъде това ще бъде затруднено от факта, че някои са в отпуск в България в момента, но ще направим каквото трябва, за да инвентаризираме всички щети и докладваме на МВнР", посочи Боян Белев.

Той още веднъж потвърди, че няма информация за бедстващи българи.

"Става въпрос за извънредно положение, а не военно. Има предложение за сигурността на гражданите на Бейрут да се грижи армията. За колко време това ще бъде обявено - не е ясно, но и това не е нещо ново за Ливан", коментира посланикът ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации