Как "плаващата бомба" MV Rhosus се озова в Бейрут и 6 г. по-късно го взриви

Руският кораб трябвало да стигне в Мозамбик, но това така и не се случва
6 авг 2020 23:00, Нели Христова
87
Как "плаващата бомба" MV Rhosus се озова в Бейрут и 6 г. по-късно го взриви
Снимка: БГНЕС

През 2013 година корабът MV Rhosus акостира в Бейрут. На борда му има 2750 тона амониев нитрат. В следващите няколко години той, заедно с товара му от селскостопански торове, остава на пристанището без никакви предпазни мерки и въпреки многобройните сигнали, които властите подават. Според документи, получени от CNN, руският кораб MV Rhosus е трябвало да стигне в Мозамбик, но спира в Бейрут заради финансови затруднения на собственика. Той никога повече не напуска пристанището въпреки многократните предупреждения от директора на митническата служба на Ливан Бадри Дахер, че това е "плаваща бомба".

"Заради изключителната опасност, която представлява съхраняването на тези вещества при неподходящи климатични условия, отново отправяме искането към пристанищните власти незабавно да реекспортираме стоките, за да поддържаме безопасността на пристанището и работещите в него", пише в писмо от 2016 г. предшественикът на Дехер Чафик Мерхи.

Засега властите в Ливан не са определили MV Rhosus като източник на взрива, въпреки че съвпаденията са много. По думите на премиера на страната експлозията е причинена от 2750 тона амониев нитрат, съхраняван неправилно на пристанището от 6 години. Главният ръководител на отдела за сигурност в Ливан също заяви, че "силно експлозивен материал" е бил конфискуван години по-рано и съхраняван в склад, който е само на няколко минути пеша от улица, изпълнена с много търговски обекти и нощни клубове.

Плаващата бомба

Според записките на капитана Борис Прокошев през 2013 г. MV Rhosus отплава от Батуми, Грузия и се отправя към Мозамбик. На борда си той превозва 2750 тона амониев нитрат - индустриален химикал, който се използва по цял свят като тор, но и за изработката на експлозиви. Корабът плава под молдовски флаг и спира в Гърция, за да зареди. Тогава собственикът се свързва с екипажа, главно от руснаци и украинци, и им казва, че е пред фалит, за това те трябва да вземат допълнителен товар и чрез него да покрият разходите. Това ги отвежда в Бейрут.

Корабът е собственост на компанията Teto Shipping, а членовете на екипажа потвърждават, че тя се управлява от Игор Гречушкин, хабаровски бизнесмен, пребиваващ в Кипър.

В Бейрут MV Rhosus е задържан от местните власти заради "груби нарушения при експлоатацията на плавателен съд". Той не бил платил нужните пристанищни такси, а екипажът му бил подал множество жалби, гласи информация от Съюза на моряците в Русия представена на CNN. Корабът така и не възобновява пътешествието си към Мозамбик.

Екипажът му също остава блокиран на кораба в продължение на 11 месеца с изключително малко хранителни запаси.

"Пишех на Путин всеки ден. В един момент трябваше да продадем горивото и да използваме парите, за да наемем адвокат, защото никой не ни помагаше. Собственикът на кораба дори не ни осигуряваше храна и вода", разказва капитанът Борис Прокошев в радио интервю за "Ехо Москва".

В крайна сметка моряците зарязват кораба. "Според нашата информация руският екип по-късно се прибира у дома. Моряците не са получили заплатите си. По това време на борда на кораба е имало опасни вещества, които властите в Бейрут не са позволили да се разтоварят или да се натоварят на друг кораб", казват от Съюза.

През 2014 г. Михаил Войтенко, който ръководи онлайн издание, проследяващо морската активност, определя кораба като "плаваща бомба".

CNN мнокогратно се опитва да се свърже с Игор Гречушкин на кипърския му номер. Така и не успяват.

Предупреждения, които никой не чува

Според имейли, разменени между Прокошев и адвокатът от Бейрут Чарбел Дагер, който представлява екипажа в Ливан, амониевият нитрат е бил разтоварен на пристанището в Бейрут през ноември 2014 г. От тогава се съхранява в хангар, въпреки многократните предупреждения от директора на ливанската митница Бадри Дахер за "крайна опасност", която представлявал товарът.

Публичните съдебни документи, получени чрез известния ливански правозащитник Вадих Ал-Асмар, разкриват, че Дахер и неговият предшественик Мерхи са се обърнали към съда в Бейрут няколко пъти от 2014 година насам.

"В нашите жалби 19320/2014 от 5/12/2014 и 5/6/2015 [...] поискахме ваша чест да нареди на отговорните пристанищни власти да реекспортират амониев нитрат, който е свален от кораба на Рос и поставен в Митнически хангар номер 12 в пристанище Бейрут “, пише Дахер през 2017 година.

Той дори предлага товарът да се продаде на военните в Ливан. Но според съдебните документи, дори това не дава резултат. Пред CNN Дахер потвърждава, че е изпращал общо шест писма, но властите не отговарят на нито едно от тях.

"Пристанищната администрация не трябваше да разрешава на кораба да разтоварва химикалите в пристанището", каза той. "Първоначално те са отивали в Мозамбик, а не в Ливан."

В сряда генералният директор на пристанището в Бейрут Хасан Крайтем заяви пред телевизия OTV, че е съхранил материалите в хамбар номер 12 "според съдебните разпореждания".

наехме, че това са опасни материали, но не подозирахме, че са толкова опасни", допълва той и потвърждава, че искането за премахването им е бил поставен дори пред Държавна сигурност, но "въпросът така и не бил решен". По думите му в деня на взрива е била проведена поддръжка на вратата на склада. Тя е поправена до обяд. Какво се случва в часовете след това Крайтем не може да си обясни.


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз викам да построим АЕЦ БелеНЕ със съветски реактори, модел 1980?
58
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съветските бомби гърмят най-яко на света!
57
21
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
До 60

Ами ако другарят съветски собственик си плащаше редовно заплатите на моряците, пристанищните такси и всичко му беше Ок с бизнеса, като в останалият НОРМАЛЕН свят, кораба щеше да си пристигне където му е предназначението и амониевата силитра да е вече използвана като тор, а не като бомба. Ама мозък трябва, мозък, а не русофилска каша в тиkвата
56
21
 
10
 
! Отговори
Господин Господинов преди 3 месеца
Смърдат ли нещата, винаги има някои путинвги замесени
55
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ква е тая плаваща бомба след като кораба е бил разтоварен ? Освен това какво да кажем за корабите превозващи втечнен газ ? Те какво са ?
54
2
 
28
 
! Отговори
До 59 преди 3 месеца
Ама си много умен бе. Де ги видео тия ботуши на цивилни моряци и кво да ти виновни руските моряци че ливанците не спазват мерки за безопасност
53
30
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Където стъпи съветски ботуш, очаквай само трагедии. Втората Световна САЩ и Англия трябваше да се намесят на страната на Хитлер и да затрият веднъж завинаги тази гнyсна клoakа. Сега колхозниците щяха да са немска територия и да сглобяват БМВ-та и Мерцедеси. Бомбите над Хирошима и Нагасаки трябваше да са над Москва и Ленинград
52
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи на обяд някой ходил да "поправя" вратата на склада?!? Това е интересна информация. След поправката склада експлоадира. Случайно? хммм
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някакви опити за калпава пропаганда, обезмаслена в самия текст. Кораба може да е кирибатски, екипажа марсиански, товара от Катманду, но виновни са ливанците. Също не разбрах как са били блокирани моряците след като спокойно са зарязали кораба.
50
5
 
15
 
! Отговори
SS преди 3 месеца
До анонимен 51.Понятието бомба е твърде общо понятие.Бомба за професионалистите не е никак трудно да бъде направена.Достатъчно е само да посетиш кварталната аптека.Толкова инфо.Повече не е необходимо да знаете.Но да се взриви половин или цял град,просто се иска много познания и организация.Пак повтарям,ако това се окаже атентат,просто става твърде опасно да се живее в големите градове.
49
6
 
5
 
! Отговори
SS преди 3 месеца
До анонимен 51.Понятието бомба е твърде общо понятие.Бомба за професионалистите не е никак трудно да бъде направена.Достатъчно е само да посетиш кварталната аптека.Толкова инфо.Повече не е необходимо да знаете.Но да се взриви половин или цял град,просто се иска много познания и организация.Пак повтарям,ако това се окаже атентат,просто става твърде опасно да се живее в големите градове.
48
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само да припомня.

"Руската плаваща атомна електроцентрала "Академик Ломоносов" скоро...". Ей там ще е големия фън, това са само пиратки. Плаващия Чернобил да не се доближава на 2000км. от ЕС пажалуста!
47
3
 
3
 
! Отговори
Ако... преди 3 месеца
Сложиш атомна бом* в кафе машина на центъра в някой град - дали въобще някой ще разбере?
46
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе стига сте лъгали,дори Тръмп и американски военни казаха,че това е било бомба,а не торове!
То се вижда и на записа ,че е бомба и взривовете са няколко,складовете с тор,храна, оръжие и пристанището са просто между другото унищожени,вижда се и по изчезналите сгради,че това не е обикновена бомба.
45
4
 
10
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Си е направил кафето с повече захар, или бензин и така... Само амониева селитра..няма шанс.
44
3
 
11
 
! Отговори
Бейрут преди 3 месеца
Сега разбирам откъде произлиза думата барут.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ти няма с какво да се сетиш. За да се сетиш, трябва да има и с какво да се сетиш.
А с тези изтрити дрънканици за крви и прочие ще накривите на капата на сивите извънземни.
Бегай в любимата америка и ще имаш голям успех на улицата под черните пимпове с бибитките на тираджии.
Капиш?
42
0
 
4
 
! Отговори
Тошето преди 3 месеца
До SS

Прав си, а иначе много качествени димки стават от нея!
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Сандански

...Демек - някой ги е взривил...

...Както много пъти дотогава, работниците във фабриката използвали експлозиви, за да раздробят спечения амониев нитрат...

Питаш и сам си отговаряш .. Добре ли си с акъла ?

Ако все още се чудиш след написаното от самия теб -- САМОВЗРИВИЛИ СА СЕ... Не някой - те самите са се взривили.
Демек - самопомогнали са си .

Дано и аз ти помогнах да разрешиш тая загадка в коментара ти .
40
0
 
9
 
! Отговори
SS преди 3 месеца
Помнете,че 2020 год ще остане като знакова в историята.Тя че и началото към фундаментални промени в живота на хората,естественно не към по добро а към по лошо.Ще попитате съвсем логично защо бе SS мислиш така?Ще има голямо редуциране на населението и начина му на живот.Погледнете и си направете извода,ЗАЩО БОГАТИТЕ СИ СТРОЯТ БУНКЕРИ ЗА МИЛИОНИ?ЕИ ТАКА ОТ КУРТОАЗИЯ ЛИ?

Спонсорирани публикации