"Чернобилското дете" Светлана, която изправи косата на Александър Лукашенко

През 90-те тя често пътува до Ирландия
Обновена: 11 авг 2020 22:00 | 11 авг 2020 21:45, Нели Христова
82
"Чернобилското дете" Светлана, която изправи косата на Александър Лукашенко
Тихановская в Ирландия / Снимка: Хенри Дийн

Светлана Тихановская отказва да повярва, че Александър Лукашенко отново е спечелил изборите в Беларус. Отказва да повярва и народа на страната, който за втора поредна вечер излезе по улиците, без страх от палките, оръжията и юмруците на полицаите.

За "последния диктатор в Европа" Тихановская бе неочакван противник, в непредвидимо време. Кризата, причинена от COVID-19 вече бе подкопала напълно доверието в него, а младата майка, която зае мястото на арестувания си съпруг, го изненада в гръб. Колкото и да бе подготвен за недоволство, Лукашенко едва ли си е представял опашките от гласуващи, отговорили на призива на Тихановская или кръвта, която се проля след поредните избори.

Но намек за силата и устойчивостта на тази жена, която смело се изправи срещу диктатора, има още когато тя е на 12 години.

Тихановская е едно от "децата на Чернобил". Нейното здраве е пряко или косвено засегнато от взрива в атомната електроцентрала през 1986 година. За да им помогнат да се възстановят, семейства в Ирландия приемат част от тези деца в домовете си. Така Светлана, тогава позната като Свиета, попада в къщата на Хенри Дийн и съпругата му.

"През тази година пристигнаха две деца. Свиета бе близо до възрастта на дъщеря ми Мери и пасна веднага на семейството ми. Беше ясно, че тя е интелигентна. Знаеше повече английски от другите за това влезе в ролята на техен преводач и говорител", разказва вече 72-годишният мъж пред The Guardian.

Но Дийн е категоричен, че не би и могъл да си представи пътят, по който ще тръгне животът на "това малко момиче", както я нарече Лукашенко.

"Някои деца бяха травматизирани от обстановката в Беларус, не само заради радиацията от Чернобил, но и заради влошаващата се икономика. Ситуацията бе много трудна", разказва Хенри. Той посещава Микашевичи, родният град на Тихановская, след като основава благотворителна организация за Чернобил. Селището е само на 40 км от границата с Украйна и е силно засегнато от последиците от инцидента.

"По това време болниците в Беларус бяха пълни с деца, които имаха най-различни проблеми. Учителят на Светлана ни беше преводач. Няколко пъти посетихме и училището. Така се запознахме с нея и я поканихме в Ирландия", спомня си Дийн. В родния му град Роскреа децата редовно били преглеждани от лекари. Проблемите със слуха и очите били често срещани.

Децата също така били водени на пикници в парка, по магазините и на кино. "Те обичаха да пазаруват в най-евтиния магазин Penneys и бяха шокирани от големината на къщите ни", казва Хенри. Само за дни децата се променили пред очите му. Според него хубавата храна помогнала. "В Беларус нямаше храна в изобилие за тях. Най-много обичаха бананите и бобът. Това забавляваше нашите деца", споделя мъжът.

Повечето деца посетили Ирландия само за едно лято, най-много за две. Но Светлана се сближила със семейството и продължила да се връща отново и отново. Няколко лета тя дори работи в местната фабрика за да спечели малко пари. Всяко лято тя е и преводач на децата, пострадали след Чернобил.

"Светлана беше много смирена и скромна", категоричен е Дийн. Но имаше ли намек за ранен политически идеализъм?

"По това време децата не говореха открито за политиката в Беларус, тъй като се страхуваха, че някой ще разбере, че семействата им критикуват властта. Но Светлана беше открита и говореше с голямо вълнение. Казваше, че хората са обезверени и знаят, че гласуването е подправено", споделя Хенри. Но той е изненадан, когато я вижда като един от кандидатите срещу Лукашенко. По думите му, Светлана няма никаква политическа амбиция, но се е поставила в тази ситуация от загриженост за хората в Беларус.

"Първото й дете беше глухо. Тя спря да работи за да се грижи за него и премести семейството си в Минск, за да му направят нужната операция. Даде целия си живот за да се грижи за сина и дъщеря си. Светлана е всеотдайна майка. Тя просто искаше хората да гласуват за нея, за да освободи политическите затворници, нещо, което е благородно за нея", казва Хенри. Освен едно окуражително писмо, той не е разговарял със Светлана скоро.

"Беше прекрасно момиче. Всичките ми деца и внуци имат много добри спомени от Свиета ... Тя беше просто едно хубаво, истинско, искрено и честно дете", категоричен е той.  


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Do 31
По - добре би ти паднал ника “ православен иди..т”!
Къде се раждат и къде се възпитават такива оли..фре..ни ?
Комунизма е по -опасен от радиацията.
28
9
 
18
 
! Отговори
каква е тая? преди 2 месеца
Лукашенко спечели с близо 80%!
27
16
 
34
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Често е пътувала до Ирландия?Явно там е била на подготовка, за бъдещи действия против родината си.
26
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами, че той Тръмп е един от най-големите поддръжници на юдеите,както всеки един сащ-ски президент досега,ти знаеш ли, че Израел получава от америка по 40 милиарда долара в пари и военна техника,за да окупират все повече и повече земи,притежание на други държави.отделно всички технологични компании американски,начело на които стоят евреи работят за ционистката идея.Това е истината за юдео-масоните.Агресивни ционисти,готови да съсипят света с цветни революции и войни
25
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

Стига лъга хората,нека се знае историческата истина,Чернобил е взривен от запада,а спящи клетки,убийци и шпиони срещу СССР и източна Европа е имало няколко години след ВСВ,около Людмила Живкова дейците и хората в култирата също са били такива,но в цялата страна е имало такива шпиони и шпионска мрежа работеща срещу държавата.
24
8
 
4
 
! Отговори
Винцеремос, дрОгаре! преди 2 месеца
До Тръмп като спечели

Днес не сме 1-ви април, с какво си се напушил?
23
8
 
19
 
! Отговори
Тръмп като спечели преди 2 месеца
наесен и него ще го обявят за диктатор !

за жалките юдо-масонски глобалисти диктатор е всеки който не им играе по сввирката

Лукашенко има огромна подкрепа - поне 4/3 от хората са за него
22
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен
хахах света е различен в очите на всеки човек, сигурно е много удобно за някои да вярват че взрива е бил заради атентат извършен от големия лош запад. но истината е че, пияните русначета са си кипнали чайника без ничия помощ само със собствената си глупост, като преди това са пропуснали да инсталират един куп защити, без които една нормална западна държава никога нямаше да сертифицира като безопасен един аец и затова замалко да изтровят целия континент:)))
21
10
 
25
 
! Отговори
Хахахахах... преди 2 месеца
Винаги във всяка такава история има нещо гнило и скрито покрито.
Не знам, за толкова години, не съм чул и един такъв случай, западняци да са осиновили деца още повече пък от СССР.
И ако е така наистина, няма начин да не е била обработвана през годините от западните точно за такава мисия като сегашната.
С такива скрити, спящи клетки (както казват и за терористите) сега е пълно на запад,
готови на всяка цена ($$$) да помогнат на своите мили родини, като докарат онези вълци от Запад.
20
15
 
7
 
! Отговори
Калеко Акеко преди 2 месеца
Лукашенко е като Бойко - печели всички избори. За това ме кефи.
19
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Хахахах...

Няма загадка,гледах изказванията на очевидци, просто като умира Брежнев,започват да избиват руски важни лица и да се правят атентати срещу СССР и СССР се предават на запада,вместо да водят война,имало е и много чужди шпиони в СССР,служещи на запада.
18
5
 
32
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 месеца
Дежурната нескопосана пропаганда. Как не се спряхте поне един ден?
17
16
 
11
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 2 месеца
До Христо Христов
Най- бедни, защото сте най-пр0сти. Това сте българите, не всички. Има и нормални. Но еб аните национални предатели, р00софи листиците и герб ерастите, сте най-д0лното племе, заради което българите са най-бедни.
16
4
 
23
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До Героi не вмiрают/10

Както любимката на ес тимошенко заяви, снайперистите бяха свързани с генералите на порошенко... е, след това и изказване престана да бъде фаворитка на брюксел.
Както холандкият демократ рюте заяви: да лъжеш в политиката не е грях.
15
6
 
24
 
! Отговори
Хахахах... преди 2 месеца
" … Тихановская е едно от "децата на Чернобил". Нейното здраве е пряко или косвено засегнато от взрива в атомната електроцентрала през 1986 година. За да им помогнат да се възстановят, семейства в Ирландия приемат част от тези деца в домовете си. Така Светлана, тогава позната като Свиета, попада в къщата на Хенри Дийн и съпругата му..."
А по време на соца, колко ирландски семейства или други от Запад са имали възможност да осиновяват деца ?
Тук има голяма загадка !
Това е нещо изопачено !
14
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди време гледах документален филм,централата в Чернобил е умишлено взривена ,бил е извършен атентат от запада срещу СССР и показоха истинската трагедия на хората преживяли или умрели в тази трагедия и ужас,така,че да не ми пробутват тука пропагандаторските си истории как се били загрижили за тях,айде!
13
10
 
29
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Поредното психично болно протеже на брюксел.
12
4
 
30
 
! Отговори
Хемус преди 2 месеца
Започна се!'Злият' Лукашенко виновен за чернобилската авария!Брей този тоталитарен строй,как отищли до Ирландия за едно лято,а българите в него период,мечтаеха да отидат свободно до Млако Търново или Петрич!
11
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Героинята" от Минския Майдан взе кинтите и избяга. Реално ако имаше някакви избиратели,или ако майдановци бяха някакъв фактор в Беларус нямаше да и се налага да бяга.
10
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Г-жа Христова,джурналисткатЪ,"писала" тая статия:Вземи си я натъпчи тая пропаганда да не казвам къде!Едни полско-руски евреи с петролни интереси си наеха протестиращи за да направят майдан и там.Е, не им мина номера,беларуският народ е по-умен от нас.Батка постъпи напълно адекватно да му е честита победата!Няма да има гражданска война,колкото и да драпаха някои за това.А от вашата медия ми се драйфа, щото сте други еврейски натегачи,ма ся им викат "еврпипейци".Ходи да миеш ***,не да пишеш!

Спонсорирани публикации