"Чернобилското дете" Светлана, която изправи косата на Александър Лукашенко

През 90-те тя често пътува до Ирландия
Обновена: 11 авг 2020 22:00 | 11 авг 2020 21:45, Нели Христова
82
"Чернобилското дете" Светлана, която изправи косата на Александър Лукашенко
Тихановская в Ирландия / Снимка: Хенри Дийн

Светлана Тихановская отказва да повярва, че Александър Лукашенко отново е спечелил изборите в Беларус. Отказва да повярва и народа на страната, който за втора поредна вечер излезе по улиците, без страх от палките, оръжията и юмруците на полицаите.

За "последния диктатор в Европа" Тихановская бе неочакван противник, в непредвидимо време. Кризата, причинена от COVID-19 вече бе подкопала напълно доверието в него, а младата майка, която зае мястото на арестувания си съпруг, го изненада в гръб. Колкото и да бе подготвен за недоволство, Лукашенко едва ли си е представял опашките от гласуващи, отговорили на призива на Тихановская или кръвта, която се проля след поредните избори.

Но намек за силата и устойчивостта на тази жена, която смело се изправи срещу диктатора, има още когато тя е на 12 години.

Тихановская е едно от "децата на Чернобил". Нейното здраве е пряко или косвено засегнато от взрива в атомната електроцентрала през 1986 година. За да им помогнат да се възстановят, семейства в Ирландия приемат част от тези деца в домовете си. Така Светлана, тогава позната като Свиета, попада в къщата на Хенри Дийн и съпругата му.

"През тази година пристигнаха две деца. Свиета бе близо до възрастта на дъщеря ми Мери и пасна веднага на семейството ми. Беше ясно, че тя е интелигентна. Знаеше повече английски от другите за това влезе в ролята на техен преводач и говорител", разказва вече 72-годишният мъж пред The Guardian.

Но Дийн е категоричен, че не би и могъл да си представи пътят, по който ще тръгне животът на "това малко момиче", както я нарече Лукашенко.

"Някои деца бяха травматизирани от обстановката в Беларус, не само заради радиацията от Чернобил, но и заради влошаващата се икономика. Ситуацията бе много трудна", разказва Хенри. Той посещава Микашевичи, родният град на Тихановская, след като основава благотворителна организация за Чернобил. Селището е само на 40 км от границата с Украйна и е силно засегнато от последиците от инцидента.

"По това време болниците в Беларус бяха пълни с деца, които имаха най-различни проблеми. Учителят на Светлана ни беше преводач. Няколко пъти посетихме и училището. Така се запознахме с нея и я поканихме в Ирландия", спомня си Дийн. В родния му град Роскреа децата редовно били преглеждани от лекари. Проблемите със слуха и очите били често срещани.

Децата също така били водени на пикници в парка, по магазините и на кино. "Те обичаха да пазаруват в най-евтиния магазин Penneys и бяха шокирани от големината на къщите ни", казва Хенри. Само за дни децата се променили пред очите му. Според него хубавата храна помогнала. "В Беларус нямаше храна в изобилие за тях. Най-много обичаха бананите и бобът. Това забавляваше нашите деца", споделя мъжът.

Повечето деца посетили Ирландия само за едно лято, най-много за две. Но Светлана се сближила със семейството и продължила да се връща отново и отново. Няколко лета тя дори работи в местната фабрика за да спечели малко пари. Всяко лято тя е и преводач на децата, пострадали след Чернобил.

"Светлана беше много смирена и скромна", категоричен е Дийн. Но имаше ли намек за ранен политически идеализъм?

"По това време децата не говореха открито за политиката в Беларус, тъй като се страхуваха, че някой ще разбере, че семействата им критикуват властта. Но Светлана беше открита и говореше с голямо вълнение. Казваше, че хората са обезверени и знаят, че гласуването е подправено", споделя Хенри. Но той е изненадан, когато я вижда като един от кандидатите срещу Лукашенко. По думите му, Светлана няма никаква политическа амбиция, но се е поставила в тази ситуация от загриженост за хората в Беларус.

"Първото й дете беше глухо. Тя спря да работи за да се грижи за него и премести семейството си в Минск, за да му направят нужната операция. Даде целия си живот за да се грижи за сина и дъщеря си. Светлана е всеотдайна майка. Тя просто искаше хората да гласуват за нея, за да освободи политическите затворници, нещо, което е благородно за нея", казва Хенри. Освен едно окуражително писмо, той не е разговарял със Светлана скоро.

"Беше прекрасно момиче. Всичките ми деца и внуци имат много добри спомени от Свиета ... Тя беше просто едно хубаво, истинско, искрено и честно дете", категоричен е той.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
4
 
! Отговори
Винцеремос, дрОгаре! преди 3 години
До Тръмп като спечелиДнес не сме 1-ви април, с какво си се напушил?
23
8
 
19
 
! Отговори
Тръмп като спечели преди 3 години
наесен и него ще го обявят за диктатор !за жалките юдо-масонски глобалисти диктатор е всеки който не им играе по сввиркатаЛукашенко има огромна подкрепа - поне 4/3 от хората са за него
22
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименхахах света е различен в очите на всеки човек, сигурно е много удобно за някои да вярват че взрива е бил заради атентат извършен от големия лош запад. но истината е че, пияните русначета са си кипнали чайника без ничия помощ само със собствената си глупост, като преди това са пропуснали да инсталират един куп защити, без които една нормална западна държава никога нямаше да сертифицира като безопасен един аец и затова замалко да изтровят целия континент:)))
21
10
 
25
 
! Отговори
Хахахахах... преди 3 години
Винаги във всяка такава история има нещо гнило и скрито покрито. Не знам, за толкова години, не съм чул и един такъв случай, западняци да са осиновили деца още повече пък от СССР. И ако е така наистина, няма начин да не е била обработвана през годините от западните точно за такава мисия като сегашната. С такива скрити, спящи клетки (както казват и за терористите) сега е пълно на запад, готови на всяка цена ($$$) да помогнат на своите мили родини, като докарат онези вълци от Запад.
20
15
 
7
 
! Отговори
Калеко Акеко преди 3 години
Лукашенко е като Бойко - печели всички избори. За това ме кефи.
19
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хахахах...Няма загадка,гледах изказванията на очевидци, просто като умира Брежнев,започват да избиват руски важни лица и да се правят атентати срещу СССР и СССР се предават на запада,вместо да водят война,имало е и много чужди шпиони в СССР,служещи на запада.
18
5
 
32
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Дежурната нескопосана пропаганда. Как не се спряхте поне един ден?
17
16
 
11
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 3 години
До Христо ХристовНай- бедни, защото сте най-пр0сти. Това сте българите, не всички. Има и нормални. Но еб аните национални предатели, р00софи листиците и герб ерастите, сте най-д0лното племе, заради което българите са най-бедни.
16
4
 
23
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Героi не вмiрают/10Както любимката на ес тимошенко заяви, снайперистите бяха свързани с генералите на порошенко... е, след това и изказване престана да бъде фаворитка на брюксел.Както холандкият демократ рюте заяви: да лъжеш в политиката не е грях.
15
6
 
24
 
! Отговори
Хахахах... преди 3 години
" Тихановская е едно от "децата на Чернобил". Нейното здраве е пряко или косвено засегнато от взрива в атомната електроцентрала през 1986 година. За да им помогнат да се възстановят, семейства в Ирландия приемат част от тези деца в домовете си. Така Светлана, тогава позната като Свиета, попада в къщата на Хенри Дийн и съпругата му..." А по време на соца, колко ирландски семейства или други от Запад са имали възможност да осиновяват деца ? Тук има голяма загадка ! Това е нещо изопачено !
14
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди време гледах документален филм,централата в Чернобил е умишлено взривена ,бил е извършен атентат от запада срещу СССР и показоха истинската трагедия на хората преживяли или умрели в тази трагедия и ужас,така,че да не ми пробутват тука пропагандаторските си истории как се били загрижили за тях,айде!
13
10
 
29
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Поредното психично болно протеже на брюксел.
12
4
 
30
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Започна се!'Злият' Лукашенко виновен за чернобилската авария!Брей този тоталитарен строй,как отищли до Ирландия за едно лято,а българите в него период,мечтаеха да отидат свободно до Млако Търново или Петрич!
11
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Героинята" от Минския Майдан взе кинтите и избяга. Реално ако имаше някакви избиратели,или ако майдановци бяха някакъв фактор в Беларус нямаше да и се налага да бяга.
10
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Г-жа Христова,джурналисткатЪ,"писала" тая статия:Вземи си я натъпчи тая пропаганда да не казвам къде!Едни полско-руски евреи с петролни интереси си наеха протестиращи за да направят майдан и там.Е, не им мина номера,беларуският народ е по-умен от нас.Батка постъпи напълно адекватно да му е честита победата!Няма да има гражданска война,колкото и да драпаха някои за това.А от вашата медия ми се драйфа, щото сте други еврейски натегачи,*** ся им викат "еврпипейци".Ходи да миеш ***,не да пишеш!
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как ще изправи нещо на Лудкашенко, като той е плешив
8
23
 
6
 
! Отговори
Героi не вмiрают! преди 3 години
До АнонименКличко никъде не е изчезвал, беше денонощно сред протестиращите от Небесната сотня и стърчеше като върлина сред дима от запалените гуми, струите ледена вода (минус 14 градуса беше на Майдана) и куршумите на (все още) лоялните сили на Янукович.
7
20
 
13
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
Не е зле и да покажат колко деца е избило КГБто още от времето на СССР.А пък за голодомора в Украйна вече цифрата се знае - 10 милиона.Едните от глад, а другите СА РАЗСТРЕЛЯНИ докато се опитват нощно време да допълзят до купчините с ТЯХНОТО СИ ЖИТО.Н да комунисти това си е нещо нормално - за тях човешкият живот няма никаква цена.
6
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая трътла изпълни същата функция,която изпълни и оня малоумния боксьор Кличко,който предизвика майдана в Украйна и след това изчезна,абсолютно същия сценарий за разсипване на още една държава.Само че дедо Альо не е *** и бъзлив като украинския си колега.Американци и европейци тоя път удариха на камък...язък за парите американски
5
4
 
35
 
! Отговори
ЕU, are you BLIND? преди 3 години
И у нас хората не искаха да повярват в ранното утро на 11 юни 1990 г., че комунистите са спечелили изборите...Помним десетките хиляди посърнали млади хора, блокирането на Орлов мост и НДК...А после дойде Голямата Лъжа!Комунистите станаха "капиталисти" за една нощ, под мъдрото ръководство на Партията и ДС...Помня думите на другарката Крачунова:"Абе вие искате демокрация и капитализъм, ама хубаво запомнете - НИЕ ЩЕ СМЕ КАПИТАЛИСТИТЕ!"

Спонсорирани публикации