Отношенията в семейство Ердоган - далеч от съвършените

Силен е конфликтът вътре в него за Истанбулската конвенция
11 авг 2020 22:30, Елка Василева
100
Отношенията в семейство Ердоган - далеч от съвършените
Дъщерята на Ердоган Сюмейе на сватбата си. Снимка: архив, БГНЕС

Ядове в семейство Ердоган. Турският президент иска да отмени Истанбулската конвенция, но малката му дъщеря Сюмейе е против. Отношенията в семейство Ердоган далеч не са съвършени.

Турция беше първата страна, ратифицирала през 2012 година Истанбулската конвенция за защита на жените от домашно насилие. Много от мерките в нея обаче така и не бяха изпълнени. А сега президентът Реджеп Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) смятат да се откажат напълно от конвенцията.

Не всички в Турция обаче са съгласни с това, включително и най-малката дъщеря на Ердоган - Сюмейе, която официално се бори за правата на жените, пише Дойче веле.

Семейство Ердоган далеч не е съвършено

Близък до Ердоган човек, пожелал анонимност, твърди пред вестник "Ди Велт", че конфликтът между членовете на президентското семейство е твърде силен тъкмо по този въпрос. Сюмейе, която се ангажира с дейности в правозащитната организация "Кадем", на практика удря шамар в лицето на собственото си семейство, възмути се наскоро Юсуф Каплан, журналист от ислямско-консервативния и проправителствен вестник "Йени Шафак" в Туитър.

Разломът по въпроса за Истанбулската конвенция преминава през цялото семейство Ердоган. И третото дете на президента - синът му Билял, зае категорична позиция срещу конвенцията. Близкият познат на семейството, когото цитира "Ди Велт" твърди, че пред света семейство Ердоган се опитва да се покаже като единно и съвършено. В действителност обаче балансът във взаимоотношенията бил твърде крехък. Включително и поради множеството прикрити скандали на членове от семейството.

Още по темата

Например обстоятелствата около една катастрофа с убит човек, причинена от сина на Ердоган Бурак, така и не бяха изяснени. Потулени остават и множеството похождения на зетя на Ердоган Берат Албайрак, който е и финансов министър. Той е женен за най-голямата дъщеря на президента - Есра. Вместо да се разведе, тя играе пред обществеността ролята на щастлива съпруга, докато цялата страна е наясно с аферите на съпруга ѝ.

Малката дъщеря на Ердоган е различна

Сюмейе също едва ли отговаря изцяло на строгите консервативно-ислямски представи на своя баща. "Ди Велт" припомня наличието на множество слухове, че тя си падала повече по жените, отколкото по мъжете. "Сюмейе е омъжена и има деца, но това не означава почти нищо в една страна, чието правителство се пази от хомосексуалността като дявол от тамян", коментира изданието.

Ангажиментът на Сюмейе в защита на женските права е искрен, твърдят хора, които я познават. След създаването на модерна Турция на жените бяха дадени същите права, както на мъжете. Това обаче си остава само на хартия, отбелязва "Ди Цайт". Полигамията бе официално отменена и жените получиха избирателни права, но обществото продължи да ги дискриминира. Мъжът се смята за глава на семейството и притежава правото да се разпорежда по своя воля с децата.

И през последните години насилието срещу жените в Турция си остава проблем, макар да отпаднаха някои текстове от наказателния кодекс, допускащи това насилие.

Все още извършителите на убийства и други насилия спрямо жени често остават ненаказани. В случаите на сексуално насилие турското законодателство все още предвижда смекчаващи вината обстоятелства за извършителя, само защото жертвата "е носила къса пола или имала начервени устни".

А броят на убийствата на жени нарасна отново. Особено възмущение през тази година предизвика бруталното убийство на студентката Пънар Гюлтекин, което беше осъдено и лично от президента Ердоган. Според активистите от движението "Да спрем убийствата на жени" Пънар Гюлтекин е 146-ата жена в Турция през тази година, убита заради пола си. През 2019 година са извършени 474 подобни престъпления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Omar до женаОмаре, познавам българки от турски произход, те са свободомислещи. Не им е проблем да си отидат в Турция, но не искат, тук се чувстват по добре :) Това със семействата и раждаемоста...проблема го има и там, просто ние сме по инатливи, мисля че си го разбрал:))
35
61
 
25
 
! Отговори
Omar до жена преди 3 години
Съжаляваш мюсюлманките, а не виждаш вашия хал. С какво сте по-свободни? Освен бесният ви феминизъм, които ви пречи да задържите дори бащите на децата ви до вас, страдате от хиляда други неща. Главите ви се пълна каша, да работите ли, да раждате ли, да пътувате ли? Пътувате да бягате от реалността, която ви ужасява. Така че, не мисли мюсюлманите. Там всеки си знае мястото. Затова има семейства, затова има деца, затова има народ!
34
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние че сме зле, зле сме, ама тез съвсем по роднински я карат :) Зетя бил финансов министър, голямото синче на бай Ердо преди години търгуваше с петрол от Сирия, май имаше и нещо с оръжия :) Нашия да се учи от комшиите :)
33
6
 
72
 
! Отговори
жена преди 3 години
Горките жени!!! Като ги гледам така омотани просто ми се плаче за тях. Приличат на ходещи мумии. А за свободата от която са лишени какво да кажа!!!! Диващина.
32
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото наистина важно нещо е опитите да не спират!Размножаването на тюрбаните е много важно!
31
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кво ни интересува мнеето на русофилите
30
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Празна манерка е тоя Ердоган и както на всички диктатори, скоро кратуната му ще се търкаля на някой площад
29
8
 
4
 
! Отговори
Dank Meme преди 3 години
Бойко от Евро-тролерастия:- Протестират, нека не леем кръв какато ми се случи първия мандат, да ги галим и нежно да им го забием по-късноЕрдоган Ефенди от Туркийе:- Рейп йоур мадър, фак йоър дог
28
12
 
46
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
Просто трябва да приемем едно. Ние на Балканите сме си едни бoклyци. Не ставаме за нищо. Стокхолмския синдром е вроден при нас. Ние никога няма да имаме премиер или президент отиваш на работа с велосипед и живещ в гарсониера. Ние се прехласваме по бръснати глави с ЖИПКИ, говорещи вулгарен език. Защото сме *** с *** манталитет.
27
3
 
45
 
! Отговори
Хм.. преди 3 години
Слави се е изпокарал с всички с ,който някога е работил освен това не е завъртял и семейство какъв държавник ще е ..мислят си ,че като му гледат смешките от години и го познават НЕ !не го познавате надали е веселяк като не е пред камера!Айде стига спасители от ръжта вече!
26
22
 
15
 
! Отговори
Слави Премиер преди 3 години
БТВ: Изборната активност скача ДВОЙНО от 38% на 75%Аз: ЧЕСТИТО НА СЛАВИ ТРИФОНОВ!
25
10
 
6
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
Ако поискам мога да си нацвъкам 200+ за 20 минути. Просто няма смисъл.
24
3
 
31
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
Слави е добър певец. Колко чужди езици владее? Аз лично не му вярвам. Той също се вози с ЖИПКА и гaвази да го охраняват. Всъщност не е добър певец. Куку бенд са добри. Той не може да пее.
23
15
 
18
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е ЗА ИЗБОРИ! преди 3 години
- СЛАВИ ТРИФОНОВ/ДБ - ПАЛЕЦ НАГОРЕ- ГЕРБ/ДПС/БСП/ВМРО/АТАКА/НФСБ/ДОСТ/АБВ/ЛУКОЙЛ/ДЕЛТА ГАРД/ВИС/СИК - ПАЛЕЦ НАДОЛУГЛАСУВАЙТЕ СЕГА! ДА СЕ ПРЕБРОИМ! ВРЕМЕ Е!
22
2
 
3
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
Това е заради измислените им закони понеже старите коли втора ръка правели повече пушек и замърсявали.
21
1
 
6
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Не забравяйте че султана е с разбит Заход. Преди пет години беше подложен на сложна операция, и докторите се смаяли от изтърбушването му. След като видял че нищо не може са се скрие, признал си всичко, - Станишефф, този *** ме разчекна. Но беше страшен, а и аз бях млад!
20
2
 
7
 
! Отговори
българин® преди 3 години
Не разбирам като турците толкова не го харесват Ердоган ,защо го избират. А иначе тоя кмета на Истанбул сякаш е пич.
19
0
 
14
 
! Отговори
Aliosman преди 3 години
Така е, тези мегаломански проекти са с пари от Катар, които уж ще се връщат. Албайрак е все едно както тук, финансист на здравето, но и по-зле. Турската икономика винаги е страдала от свръхинфлацията, която по всички книги се бори с лихва. Трябват специалисти. Но Ердо е ислямист и те не обичат даже думата. Каквото и да стане, един ден ще си хване шапката и някъде, където го подкрепят в арабският свят с милионите. Народът да му мисли, но сами си го искаха. Никой не им е виновен.
18
1
 
8
 
! Отговори
ОПА преди 3 години
Ердоган , Турция , Араби , Ислям и черешката на Тортата - DW .
17
7
 
17
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
Айде в Турция както и да е ама това което става в България е направо гнус. Красен Кралев министър на спорта нарича протестиращи ***...дали във Фейсбук. Някаква си Калинка Андролова нарича Празидента пpocт ***. *** на управляващите питат защо Президента получавал 11 хил. заплата а не питат защо Борисов има пачки от по 500 Евро в чекмеджето и има пистолет. Светът се е побъркал.

Спонсорирани публикации