Героите от Взвод 5 – първите, които експлозията в Бейрут погуби

Те не са били предупредени, че в склада има взривоопасни вещества
Обновена: 18 авг 2020 09:41 | 17 авг 2020 22:15, Нели Христова
18
Героите от Взвод 5 – първите, които експлозията в Бейрут погуби

Когато пожар избухва на пристанището в Бейрут деветима пожарникари и парамедикът Сахар Фарес веднага се отправят към мястото на инцидента. Екипът обаче не знае, че зад вратите на Склад 12 има близо 3000 тона амониев нитрат.

Взвод 5 няма никакъв шанс за оцеляване.

Шарбел Карам е главният пожарникар във Взвод 5. Заедно с двама негови братовчеди, той е част от спешния екип на Бейрут. Тримата мъже работят по 24 часа на ден заедно, за да гасят пожарите из целия град.

"Казвах на съпруга си да внимава повече. Да не рискува живота си, защото има деца. Той казваше, че колкото по-близо е до огъня, толкова по-бързо ще спаси хората. Веднага щом получеха обаждане за пожар, те тръгваха заедно. Обожаваха да работят един с друг. Спасиха толкова много хора", разказва съпругата на Шарбел Карлен Карам.

В 17:54 часа на 4 август Взвод 5 получава обаждане за пожар на пристанището в Бейрут. Те тръгват веднага с една пожарна и линейка. Пътят им отнема едва няколко минути, но за това кратко време огънят се е разраснал. Видео, заснето от парамедика Сахар, показва групата пожарникари на метри от Склад 12. Колегите й Джо и Рами се чудят какво да правят. Те са бързали толкова много, че дори не е имало време да сложат каските си.

След взрива първо е намерено тялото на красивата Сахар Фарес. До самият край тя разговаряла с годеника си по телефона. Двамата е трябвало да се оженят следващата година.

"Напълно съм вцепенен. Как искате да се чувствам? Как може да видиш тази роза, това момиче, силно колкото стотици мъже, да бъде убито по този начин? Искам някой да ми обясни това", казва годеникът й пред BBC.

Рами Каки е баща на 4-годишно момиченце. Съпругата му Сафа очаква второто им дете. "Те не им казаха. Не ги предупредиха. Казаха им, че има някакъв пожар, но не и че има експлозиви. Можете ли да си представите? Не им казаха...", казва през сълзи тя. Снимка от последните минути преди взрива показва как Рами се опитва да отвори вратата на Склад 12.

А в селото на Шарбел Карам оплакват не един, а трима млади мъже. Съпругата му Карлен губи не само съпруга си, но й брат си. "Шарбел се обади на дъщеря ни и каза: "Ние сме пожарникари, сега ще изгасим един пожар." Той беше в линейката, а брат ми управляваше пожарната кола пред нея. Шарбел каза: "Виждаш ли го колко е бърз? Като ракета! Трябва да ти затворя, за да го настигна." Това е последното, което чух от него", разказва Карлен.

"Те отиваха на работа заедно и умряха заедно. Винаги ще бъдат заедно", добавя тя. Всички в селото са в шок.

"Синът ми беше света за мен. Нищо няма да замени синовете, които изгубихме. Всеки един от тях има място в сърцето му", казва Рита Хити, майка на пожарникара Наджиб Хити. Но тъгата тук бързо се превръща в гняв.

"Бяха ги изпратили да се справят с фойерверки. А сега ни се подиграват. Искате да ни кажете, че те не са знаели какво има там? Не са знаели!", възмущава се Рита.

"Как е възможно да не са им казали, че има експлозиви вътре? Кой да обвиним? Кой ще поеме отговорност?", пита годеникът на Сахар. А сега вече е ясно, че множество хора в правителството на Ливан са знаели за опасния товар. Но още преди прахта от взрива да се е вдигнала, те се опитаха да отрекат вината си.

"Не ни казаха, че има експлозиви. Ако знаехме, нямаше да изпратим тях. Щяхме да се обадим на армията, която да евакуира хората. Много по-малко хора щяха да загинат", категоричен е Набил Кханкари - ръководител на пожарната в Бейрут.

За хората на Ливан Взвод 5 се превърна както в символ на геройството и саможертвата, така и в доказателство за корупцията от страна на властите. За тях всяка пожарна кола вече е монумент. Но за семействата им те не са символи, а бащи, синове, партньори.

"Толкова ли е евтин животът? Животът на пожарникарите, на военните! Дъщеря ми е сираче сега. Кой ще се грижи за нас? Кой стои зад всичко това?", пита Сафа.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
Сори, но не разбрах дали красивата Сахар Фарес е гасила пожар или е говорила по телефона.
12
0
 
3
 
! Отговори
ikar преди 4 седмици
До Анонимен
Сахар е ПАРАМЕДИК! Четете и текста, не само заглавието!
11
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 4 седмици
не навсякъде , само в диктатурите- БГ, Русия, Сев.Корея-вече ядат кучета, Венецуела и подктюрепяните от Русия режими - Сирия, част от Африка, Беларус
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Навсякъде по света управляващите са едни и същи- за тях хората са пионки, взаимно заменими
9
0
 
6
 
! Отговори
? преди 1 месец
Странно защото амониевият нитрат не се пали . За да се взриви му е нужно детонатор .Значи не е било само амониев нитрат а и други взривни матерали, които са предизвикали трагедията.
8
4
 
3
 
! Отговори
АнатемаНаСулЮПаситто преди 1 месец
Тези вайна са забъркани от МОСАТ,СеРеУ-то и Ми-6, но никога няма да се разбере.След 30-40г.някой психопад от тези служби ще пропише,както по принцип става,но времето ще е изтрило всички доказателства,а писмените - унищожени.
7
7
 
4
 
! Отговори
milk преди 1 месец
До гост
красивата Сахар Фарес, не че шлема ще и помогне, като вгледах взрива, ама дали е красива или грозна също няма.
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не е много ясно.
5
2
 
21
 
! Отговори
гост преди 1 месец
Те са били съхранявани с години. не мога да си представя как се съхраняват взривни вещества без да знае пожарната. И не ако стане пожар някой да им каже чак тогава, а да се знае предварително. Тук за една будка за семки съгласуваш с пожарната, а за склад за взривни вещества не знам как е
4
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както абсолютно винаги, и сега пишете някакви безсмислици. Красивата Сахар отишла да гаси пожар, толкова спешно, че си забравили шлемовете даже, и междувремено, до "самият край тя разговаряла с годеника си по телефона". Не се е преработила с гасенето, изглежда. Без неуважение към хората, те наистина са загинали по време на изпълняване на опасната си и важна работа, ама това е някакъв парадокс? От жажда за драма, това ли снесохте?
3
7
 
19
 
! Отговори
Жыве Беларусь преди 1 месец
Героi не вмiрают!

Поклон
2
47
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мързеливи амуджи. Кой ги знае къде са пиели кафе в това време.
1
43
 
9
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Е сега кво да направим ние?!

Спонсорирани публикации