60 ядрени бомби и 5000 тона химически оръжия – запасът на Северна Корея

Тя се надява, че страхът от ядрена война ще държи противниците на режима далеч
21 авг 2020 21:03, Нели Христова
104
60 ядрени бомби и 5000 тона химически оръжия – запасът на Северна Корея
Снимка: БГНЕС

60 ядрени бомби и над 5000 тона химически оръжия крие Северна Корея в арсенала си, става ясно от доклад на американската армия, наречен "Тактиките на Северна Корея". Според него Ким Чен Ун няма ни най-малко намерение някога да се откаже от този запас, тъй като чрез него възпира страните, които иначе ще направят всичко възможно да променят режима.

"Северна Корея има между 20 и 60 бомби, като е способна да произвежда по 6 нови на година", гласи докладът. Някои експерти обаче твърдят, че до края на 2020 година КНДР вече може да има близо 100 ядрени бойни глави.

"Страната продължава да ги произвежда, защото лидерите й смятат, че ядрената заплаха ще възпре останалите държави, които искат да променят режима", допълват авторите.

Според американската армия Северна Корея има третият най-голям запас от химически оръжия - между 2500 и 5000 тона. Военните вярват, че в ситуация на конфликт, КНДР най-вероятно ще използва химически артилерийски снаряди, съобщи агенция Yonhap News.

В САЩ също така са притеснени, че армията на Ким Чен Ун може да притежава антракс или едра шарка. Според експертите, ако бъде прикрепрен към ракета, изстреляна към Сеул, само 1 кг антракс може да убие 50 хил. души.

Северна Корея също така развива способностите си за кибервойна, като е наела близо 6000 хакера, повечето от които са базирани в чужбина.

Според изтеклия доклад на ООН, Северна Корея може да създаде достатъчно малки ядрени глави, за да се поберат в  балистичните й ракети. В началото на август няколко държави предупредиха, че Кралството на отшелниците може да е преодоляло техническото препятствие за изстрелване на ядрена ракета с голям обсег. Те също така предупреждават, че КНДР продължава да извършва ядрените тестове, въпреки че тяхното прекратяване бе договорено между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп.

КНДР не е тествала ядрено оръжие или ракета с голям обсег от 2017 г., когато Ким Чен Ун обяви, че страната му е финиширала в състезанието за създаване на "Бомбата", въпреки международния скептицизъм. През същата година лидерът на Северна Корея наблюдаваше изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета Hwasong-15, която е в състояние да достигне САЩ.

Експертите предполагат, че страната е тествала термоядрена бомба в подземната си площадка, която е била толкова мощна, че е причинила частично срутване в планината.

Експертите предупредиха - по това време от учените, работещи за Ким, се е изисквало да направят ядрената бомба възможно най-малка, за да може тя да бъде прикрепена към балистичната ракета. След това те трябвало да разработят технология, която да я приземи точно на целта. Така КНДР щяла да има оръжие, способно да заплаши САЩ.

Доклад, публикуван от "Ройтерс", бе представен на 15-членния комитет за санкции на Съвета за сигурност на Северна Корея.

"Корейската народнодемократична република продължава своята ядрена програма, включително производството на високообогатен уран и изграждането на експериментален реактор за лека вода. Корейската народнодемократична република продължава производството на ядрени оръжия", гласи доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закрити 1200 училища в годините на демокрацията.
30
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава господар ни беше Москва.И нямахме право даже като теб да кажем, че не я харесваме.Всички, които се опитваха да се отърват от СССР и тиранията му биваха окупирани.ГДР-1953та годинаУнгария-1956та годинаЧехия 1968ма годинаПолша 1980та година.Ние си бяхме мушмараци и наведени до земята та не ни окупираха.Бяхме си роби и такива се чувствахме.Тези които се осмеляваха да кажат нещо заминаваха в Белене и повечето не се връщаха.
29
2
 
5
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Тези по цял ден обикалят от паметник на паметник и слагат цветя и венци. Кога успяха да направят 60/бомби. От поклони по паметниците нямат време да си мислят за ядене, камо ли за нещо друго.
28
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е, че сега имате банани целогодишно и можете свободно да смените западния си господар - днес да бачкате за хер Клаус, утре за мосю Франсоа.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снимали са се след оргия с кучешко.
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тези дето тогава бяхма "много добре"се редяхме на километрични опашки за всяка стока.За някои стоки пращахме бабите да се редят от сутринта.За коли и апартаменти чакахме по 10-15 години.Не можехме да пътуваме по света /на това имаха право сам висши партийци/Мласдите, които искаха да видят свят бягаха през границата и там ги стреляха.За всяко застреляно на границата момче граничарят получаваше парична награда и отпуск.Ходехме задължително на манифестации .
25
3
 
7
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Айде пак да помислим за средната класа, че от 2.5 милиона работещи 200 000 са с доход над 9000лв. месечно.--------------Ко каза, ко? Я пак си помисли? И я не ми чети легенди от сайтове, писани и преписани от неграмотни драскачи.В сайта на Народното събрание е публикувана справка с отговорите на финансовия министър. С месечни доходи над 9000 лв са около 8000 души.За твое съжаление желанията и пожеланията не са факти.
24
5
 
8
 
! Отговори
Слънчарски преди 3 години
До ДръпнахмеВиждам, че ти пишеш в интернет, от което следва, че имаш компютър или поне телефон. По-богат си от 90% от нселението на Сев. Корея.Музеите ни буквално никога не са били по-пълни с вещи от тракийско или римско време.7 мил. в страната. Още 2 милиона и нагоре из чужбина. Ако преди 40 години са можели да напускат хора, щяха да останат само към холяда човека от БКП.Пенсионерите никога не са имали високи пенсии. През 1980-та пенсията е била 60 лв. Но са живели на село от животни.
23
7
 
10
 
! Отговори
до 25 преди 3 години
Айде пак да помислим за средната класа, че от 2.5 милиона работещи 200 000 са с доход над 9000лв. месечно. Вземи се скрий с празното си мрънкане. Това, че ти си беден, не значи, че няма средна класа. Има и още как. Ама там не е за роби и мишки, които не смеят да си поискат увеличение на заплатата, ама иначе из интернет и пред блока са големите революционери.
22
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименУкраинците нямат икономика а България унищожи своята и населението си и армията си за да влезе в НАТО и ЕС.
21
4
 
12
 
! Отговори
до 23 преди 3 години
Ясен си. Хора, които харесват комунистическия модел, са ясни. Не ги интересува друго, освен софрата. Иначе казано- слугинаж. Беден слугинаж. Е, хубаво де, ама има и друг тип хора, които изкарват доста повече пари от това да мислят само за плюскане и ги интересуват социални дейности, свобода на словото, свободно пътуване, бизнес. Ясно, че тебе не те интересува това- дай там винцето и ракийката и дотам. Радваш се на руска бракма и робство и после говориш колко добре било. За тебе да. За нас- не.
20
7
 
12
 
! Отговори
Дръпнахме преди 3 години
До 24Всички, които се отървахме от комунизма дръпнахме, даже и ние.------------Дръпнахме яко, да! С 2% богати, 98% бедни и никаква средна класа.Дръпнахме с окрадено национално богатство от една шляйка бандюги.Дръпнахме демографски назад - от 9 милиона население днес сме под 7.Дръпнахме с пенсионери дето ровят в кофите, защото не им стига пенсията.Дръпнахме като черноработници на Запада.Дръпнахме и в сферата на здравеопазването и образованието.
19
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички, които се отървахме от комунизма дръпнахме, даже и ние.Да не говорим, че вече свободно пътуваме по Европа и света.Но има и друго - няма да намерите нито един коментар в украинския интернет, където някой да съжалява, че са се махнали от Русия.Изчел съм стотици коментари на украинци - всички се радват, че са се отървали.
18
7
 
9
 
! Отговори
до 21 преди 3 години
Верно? Чехия, Словакия, Словения, Полша. Айде пак се замисли. Колкото по-рано една държава се е откъснала от комунизма, толкова по-напреднала е тя. Малоумщините си ги плямпай някъде другаде.
17
1
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 3 години
А какъв е твоят запас, шкембако? БМВ Е60, панелка и сланинка. Друго май нямаме. Нeщacтен бедняк.
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5 милиона гейове, 1 милион трансексуални и *** - запасът на САЩ
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех, да беше Хилъри на власт, щеше да е КНДР да е обединена с юга и хората там да спрат да мизерстват. Жалко, много жалко. В КНДР съм бил 2 пъти на ски- от чисто любопитство. Караха ни из уж витрини на магазини, които са измислени. В автосалон, в който винаги има едни и същи подставени лица. Абе, трагедия... Коли- няма. Храна- няма. Само за партийците и чужденците. В youtube е пълно с клипове, потвърждаващи казаното. В Куба дори е по-добре (там съм бил 3 пъти). И
14
2
 
16
 
! Отговори
Слънчарски преди 3 години
Не знам. Същите неща ги писаха и говориха за Ирак. Колко хиляти бомби за масово поразяване имал, ама и какви химически лаборатории и т.н. И накрая влязоха, утрепаха го и се оказа кьор фишек цялата работа. Нищо не намериха. Опустошиха страната, с което създадоха и Ислямска държава, които преебаха и Сирия. Заради ламтежа им за иракски петрол и лъжите им да го докопат, сега и в Европа има милиони араби, някои от които фанатици. Та затова съм и скептичен за тия доклади относно Северна Корея...
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За каква аудитория пишат тези глупости?От кога в реални военни действия 5000т. хим оръжие е някакво предимство. Освен за канцеларски плъхове, по световните институции и външнополитически форуми, където си играят на хуманизъм, за пред публика, тези тонове нищо не значат. Даже по скоро са вътрешен проблем, ако се опитат да ги неотрализират с атака от въздуха например, могат да направят беля за популацията в периметъра на поражение.Стават може би за терористична употреба, но СК са интроверти.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13Могат,могат тя си съществува просто производвството и е ама много скъпо и сложно.Както и съхраняването.

Спонсорирани публикации