Малко преди 15 септември: Търсят се над 1300 учители

Най-голям недостиг на учители има в големите градове
Обновена: 8 сеп 2020 09:09 | 27 авг 2020 08:18, Ния Христова
47
Малко преди 15 септември: Търсят се над 1300 учители
Снимка: БГНЕС

Още 1354 учители се търсят да бъдят наети само 3 седмици преди старта на новата учебна година, показа справка на МОН. Свободните места са значително по-малко спрямо същото време предходната година, обясниха още от ведомството, цитирани от "Монитор".

Най-голям недостиг на учители има в големите градове. В Пловдив са необходими още 256, за да стартира нормално учебната година. Търсят се математици, географи и начални учители, както и други. В столицата недостигат 250 педагози. Най-търсените преподаватели са за предмети като английски език, математика, химия, история, музика. В Стара Загора се търсят още 134 учители, а във Варна- 95. В Пазарджик също недостигат преподаватели. Там са обявени 80 позиции. Под 10 педагози недостигат в Ловеч, Разград, Сливен и Търговище. Хасково и Кърджали са успяли да запълнят липсите преди началото на септември. 
 
"Възможно да се насрочат нови интервюта, ако не е избран кандидат. Реалната картина на свободните работни места ще бъде ясна към 11 септември, като назначенията трябва да приключат до 14 септември.", обясниха от образователното министерство.
 
Недостигът на учители се очертава да е по предметите от общообразователната подготовка - математика, физика и астрономия и чужди езици. Нужда от учители се очертава и по предмета предприемачество, чийто недостиг ще се запълни с допълнителната квалификация, която ще придобият по Национална програма "Мотивирани учители", допълват от образователното министерство. Тези учители ще получават допълнително месечно възнаграждение в размер на 500 лв. За да може да бъде осигурена честата дезинфекция в училищата, голяма част от тях търсят да наемат и хигиенистки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
7
 
! Отговори
-^- преди 3 години
Търсят за да има резерви. Текущите като се изпонатръшкант някой трябва да ги замести.
37
1
 
7
 
! Отговори
Ковид преди 3 години
После ще се търсят още. Като тези сега се разболеят... Но на министър Вълчев не му пука, пуска обявата предварително.
36
2
 
3
 
! Отговори
Баце преди 3 години
Не разраах ква е далаверата?Или трева да се бачка действително?А друуто под масата на кой! Зимане даване как?Кво требва да се праи? Изкам да снам!
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как няма се търсет, те станаха кметове и министри
34
1
 
14
 
! Отговори
Ванина преди 3 години
Има места, но повечето са за непълен норматив или в села, където младите не искат да работят.
33
2
 
2
 
! Отговори
LOL преди 3 години
Мухахахахахаха..... Няма какво друго да се каже на тази новина.
32
1
 
9
 
! Отговори
Forrest Gump преди 3 години
А мутри или хора в администрацията случайно да се търсят?
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има дефицит в затънтените места , там успешно се въвдворява ,познайте кой и тези райони се обезбългаряват - никаква ангажираност от страна на МОН така е още от Бай Тошово лъгаха ни младите учители за Странджа - Сакар ,за Стражица-с малки деца , външна тоалетна , храна - в близкия град , иначе ако искаш ,докато се "подготвяш" с уроци за другия ден- си гледаш животни , сееш си ясно е какво време ти остава за качествена подготовка това трябваше да се реши още преди 50-години
30
2
 
1
 
! Отговори
МХМ преди 3 години
До Анонимен. И на нас ни плащаха!!!!!! Не знам на училището какво са плащали, но ние също получавахме някакви суми
29
0
 
10
 
! Отговори
Shark преди 3 години
До училище - мъчилище. И сега като не се прави това какво? Имаме няколко полуграмотни, безотговорни и невъзпитани поколения. Всъщност като се замисля доста преувеличаваш. Никога не са ми писали предварително слаба бележка, родителите ми не са ме биели,наказание да, но бой не. Учителите ни наричах там с някакви епитети, и че хора от нас няма да стане, ама никой не ги взимаше на сериозно и в крайна сметка станахме хора. Да видим от сегашните поколения какви хора ще излезнат.
28
5
 
11
 
! Отговори
123 преди 3 години
Няма вече образование. Какви учители търсят. Боко унищожи държавата.
27
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не са пенсионерите, не знам от къде ще намерят кадри :)) Когато аз бях ученик, през 90-те, имаше доста млади учители и учителки :)) Проблема е, че на никой не му се занимава с деца, които навлизат в пубертета, иначе има желаещи за от 1 до 3 клас :)
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До училище - мъчилищеДетския труд и бригадите на полето се заплащаха на училищата
25
9
 
2
 
! Отговори
училище - мъчилище преди 3 години
До през царско времеЛоши спомени в края на лятото - първи учебен денПредваррително ти пишат слаби оценки да те стегнат през срока да ги поправиш.У дома всяка слаба оценка се наказваше най-малко с побой и лишеия от игри и забави!Учителите биеха с дървени показалки по черепите ни, крадяха ни за училищетоНаричаха ни гамени,хулигани,невъзпитани,от тебе човек няма да стане,търтеи и пр.Най-щастливия ден беше края на учебната година опорочен с задължително четене.Ходеха по домовете и конфискува
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителите са с годишен норматив. Езиците , в това число и БЕЛ, са с норматив 648 часа. Другите предмети са с различен. Не ги знам точно ,но май към 720 и повече.Щом е музика 54 часа,това значи -1ви срок -1 час седмично, 2ри срок -2. Тоест човекът си е направил норматива, а това е останало.Този ,който ще ги вземе,трябва да ходи на още 2-3 места, или ако не му стигат, да идва тук и да ги взема. Не е приятно.
23
3
 
8
 
! Отговори
през царско време преди 3 години
До НемогаВсеки завършил средно образование ставаше даскал.
22
1
 
7
 
! Отговори
Ба преди 3 години
Не ни интересува.Образуванието не ние е приоритет.Пишете повече за Ковид-19,Бойко и Ердоган!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Барни е свободен вече
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2754 Х 12 СА 1 УЧИТЕЛ И ТО С МАЛКО ЗАПЛАЩАНЕА НЕ СА 12 УЧИТЕЛСКИ МЕСТА!!!!
19
2
 
20
 
! Отговори
Кумка преди 3 години
Унгарски лъжи и алибализми. Затова и децата си ще са същите - мръсноплъти пъжци, некадърници, близачи. Всяка година по това време имали нужда от около 1000. Имате нужда от 1000 ***, които да ви работят без договор, или с договор от 9 мед и всеки момент готовност за изхвърляне (а парите за заплати присвоени). Имате нужда от СВОИ хора, Еми създайте си ги, *** такива.

Спонсорирани публикации