Проф. Ангелов: Ваксината за коронавирус ще бъде безплатна

Тя ще се слага доброволно, заяви здравният министър
28 авг 2020 16:23, Нели Христова
127
Проф. Ангелов: Ваксината за коронавирус ще бъде безплатна
Снимка: БГНЕС

Ваксината за COVID-19 ще бъде безплатна за българските граждани. Тя ще бъде доброволна, съобщи в Стара Загора министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той е в града, за да се запознае на място с дейността на държавния здравен контрол и създадената от болниците в региона организация за работа в условията на пандемия от коронавирус. Проф. Ангелов посочи, че от началото на епидемията в областта са установени 422 положителни случая, от които активни са 165, а починалите са 18.

Към днешна дата 17 са хоспитализираните пациенти, като всички те са настанени в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". В областната болница има създадена готовност за разкриване на допълнително 143 легла, а при по-голям натиск върху системата и още 40 легла.

Още по темата
Здравният министър обясни, че освен УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" има още две лечебни заведения на територията на областта, които са определени да провеждат лечението на пациенти с COVID-19 – МБАЛ Казанлък и МБАЛ Тракия.

България ще получи 2 300 000 броя ваксини срещу COVID-19. Те са произведени от фармацевтичния гигант "Астра Зенека", с който Европейският съюз подписа договор.

"Тогава, когато бъде създадена такава ваксина, тя ще бъде абсолютно безопасна за българските граждани. Тя няма да бъде задължителна. Тази ваксина ще се поставя абсолютно доброволно, по желание на всеки български гражданин. Тя ще бъде безплатна за всички, които пожелаят да си сложат тази ваксина", заяви проф. Ангелов.

Все още не е ясно кога ваксината ще бъде доставена в България. Това ще стане в момента, в който тя издържи всички тестове и бъде регистрирана в Европейската агенция по лекарствата.

"Това, което ще бъде вкарано на българския пазар, ще е преминало всички изпитвания. В България не се изпитва ваксина, няма да се изпитва ваксина върху никакви хора", допълни още министърът на здравеопазването.

С предимство при поставянето на ваксината ще бъдат уязвимите групи от хора, които са най-застрашени от заразяване с коронавирусна инфекция.

"Това са хората над 65-годишна възраст, хората, които имат хронични заболявания, това са всички служители на първа линия. Тяхната цифра е малко над 2 милиона. Такива са и нашите квоти, които сме заявили за доставянето на тази ваксина", каза проф. Костадин Ангелов.

В края на следващата седмица предстои видеоконферентна връзка на всички здравни министри от страните членки в ЕС, на която ще бъдат обсъдени всички механизми за доставката на новата ваксина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съобщават ти, че след един зеленчук знае колко време, ваксината за COVID-19 ще бъде безплатна, но си премълчават, че просто вещество, което миналата година си купувал от аптека на магарешки за 0.8 лв., днес вече струва 1.48 лв. Същото просто вещество, същият грамаж.
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето как работи цялата работа. Българи поръчва 2 300 000 ваксини, на единична стойност, примерно, 89 евро. С търговската отстъпка за количество, идва на 50 евро бройката. Сумата от 115,000,000 иначе казано 115 милиона евро се изважда от бюджета, а бюджета има тези пари от вашите данъци. Но иначе, всичко е безплатно, не се притеснявайте.
43
0
 
19
 
! Отговори
Райчо преди 3 години
Безплатна, в смисъл, че ще ни я дарят ли? Или "безплатна" с пари от бюджета?
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чипове за Увцете..мен никой не може да ме задължи да се ваксинирам
41
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато лекар-печалбар,лъжец и измамник като тоя,ми каже,че ще ми даде някакво лекарство/ваксина/препарат БЕЗПЛАТНО, то нкъде дълбоко в цялата работа нещо генерално не е наред...Един Господ знае какво иам вътре, "ваксина" ли е това изобщо и за какво иде реч.Хем всички сме според ***"лош човешки материал", хем сега ще ни пазят, лекуват, че и безплатно...Хора, мислете до коги е време! Цялата тая работа смърди.
40
1
 
20
 
! Отговори
КНСБ преди 3 години
ВАКСИНАТА ЩЕ СЕ ПЛАТИ ОТ -РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ!!
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е БЕЗПЛАТНА. И пак ще я платят БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ. Само че, работещите и плащащите данъци. "БЕЗПЛАТНА" щяла да бъде.
38
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май сме на път да имаме чипове, като Кучетата и марки по ушите, като Говедата :)))))
37
1
 
364
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бирде Овци. Айде всички един по един и да ви ваксинират!
36
3
 
259
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕzНикой няма да те кара, просто няма да можеш да пътуваш, да работиш, да излизаш от домът и други такива екстри, после сам ще си сложиш ваксината, ама не е задължителна да знаеш.
35
1
 
278
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя Държавата се чуди как да ми свали Кожата, че ще ми дава нещ0 Безплатно :)))
34
0
 
305
 
! Отговори
СДС преди 3 години
--КОЙТО НЕ СЕ ВАКСИНИРА --Е ЧЕРВЕН!!!
33
1
 
325
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов и герберите трябва да са с предимство, после, ако няма странични ефекти може и да си сложа и аз.
32
3
 
305
 
! Отговори
Еz преди 3 години
Някой да ви кара насила да се ваксинирате?
31
2
 
336
 
! Отговори
Борис Бойков преди 3 години
От 2021 г всичко става безплатно!! Градски транспорт -телефони -по 200 000лв за новородено,,-безплатно Висше Образование-Като в Кувейт!! Никакви сини зони!! Пенсията скача на минимална 500лв -Заплатите минимална на 1200лв ! Само Гласувайте за МЕН!!
30
1
 
345
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя бизнес с ваксините е супер можеш само да спечелиш.
29
2
 
396
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нищо безплатно в този свят - първо доброволно после насилствено ще ни карат да се бодем, в противен случей ще ни изолират от имунизираното общество !!!
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските Платени , а Ваксината Безплатна :)))) на Брашното евтини на Триците скъпи :))))
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Ако закупите тест, получавате безплатна ваксина!"А рептилите, илюминатите, Световното правителство, Сорос, Бил Гейтс, евреите и останалата конспирационна сбирщина само на тестовете ли ще я карат? А където и тестовете са безплатни, ще я карат на планински въздух.
26
0
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
До KiroАБЕ-ТЯ Държавата се чуди как да ти открадне Маската - А ти искаш ТЯ да ти даде маски безплатно ---хахахахаах Идеалист)))

Спонсорирани публикации