Кораб на графити майстора Банкси спасява мигранти в Средиземно море

Той и екипът му държали плавателния съд в пълна тайна
29 авг 2020 21:27, Нели Христова
112
Кораб на графити майстора Банкси спасява мигранти в Средиземно море
Снимка: Ruben Neugebauer/Sea-Watch

На 18 август тайно от пристанището Буриана, близо до Валенсия, отплава кораб с розови графити. Той носи името "Луиз Мишел" - кръстен е на френска феминистка, част от анархисткото движение. Плавателният съд е финансиран от мистериозния графити майстор Бански, а целта му е да спасява бедстващи лодки с бежанци от Северна Африка.

Плавателният съд вече е спасил 89 души, като сред тях е имало 14 жени и 4 деца. Сега той търси безопасно пристанище, на което да ги остави или начин да ги прехвърли на европейски кораб на бреговата охрана. Екипажът на "Луиз Мишел" има дълъг опит в издирванията и спасителните мисии и вече е участвал в две други операции, които са спасили живота на още 105 души. Сега те са на борда на друг кораб - Sea-Watch 4.

"Луиз Мишел" е оцветена в ярко розово, а на стените й е нарисувано малко момиче, подобно на "Момичето с балон", което обаче е облечено в спасителна жилетка и посяга да хване спасителен пояс във формата на сърце. Корабът плава под немски флаг. 31-метровата моторна яхта е била собственост на френските митнически власти. Тя е по-малка от останалите спасителни кораби на NGO, но пък е много по-бърза от тях.

Желанието на Банкси да се включи в спасителните мисии започва още през септември 2019 година, когато той се свързва с Пиа Клемп - бивш капитан на корабите на NGO, спасила хиляди хора от бурното море.

"Здравей, Пиа. Прочетох историята ти във вестниците. Изглеждаш ми като готин човек. Аз съм артист от Великобритания. Създал съм няколко творби, които са свързани с мигрантската криза, но очевидно, не мога да задържа парите от тях. Ще можеш ли да ги използваш за да купиш нова лодка или нещо такова? Пиши ми, ако имаш възможност", пише Банкси на Клемп.

Първоначално тя си мисли, че това е някаква шега, но сега е убедена, че Банкси е избарл нея не само заради опита й, но и заради политическите й възгледи: "Аз не виждам спасяването на хора в морето като хуманитарна мисия, а като борба срещу фашистките политики", казва тя пред The Guardian. А подкрепата на Банкси е само финансова: "Той не се преструва, че знае по-добре от нас как се управлява кораб, а ние не се преструваме, че сме артисти", допълва тя.

Розовият плавателен съд има максимална скорост от 27 възела, а Клемп се надява с тази бързина да успее да изпревари лодките на бреговата охрана на Либия, които връщат мигрантите обратно в страната и ги вкарват в наказателни лагери. Близо 7600 мигранти са били върнати в разкъсаната от война Либия, а данните за измъчвания и тормоз не спират.

Всеки от 10-членният екипаж  има различно минало, но всички те са против расизма и фашизма. А след като е феминистки проект - само жени имат правото да говорят от името на "Луиз Мишел".

От 2019 година насам проектът се предвижва в пълна тайна между Берлин, Лондон и Буриана, където корабът е акостирал за да бъде оборудван за спасяване. Всички участници в мисията се страхували, че дори и само една дума да бъде спомената в медиите, че Банкси финансира плавателен съд, който скоро ще отплава в Средиземно море за да спасява мигранти, европейските власти веднага ще се опитат да спрат проекта. За това всички се съгласили, че информация за "Луиз Мишел" ще бъде разпространена чак след първата й спасителна мисия.

Досега през 2020 г. повече от 500 бежанци и мигранти са загинали в Средиземно море, но според експертите реалният им брой е много по-голям. В сряда 45 души - включително пет деца - загинаха след като двигателят на лодката им избухна край Либия. Това бе най-смъртоносната корабокрушение в страната тази година, съобщават от ООН. Повече от 19 500 мигранти са оцелели в Средиземно море през централния морски път и са стигнали до Италия или Малта.

Клер Фаджианели, активистка, която подготвя "Луиз Мишел" за първата й мисия, вижда проекта като пробуждане за Европа. "Ние наистина искаме да се опитаме да събудим съзнанието на Европа и да кажем: "Вижте, викаме ви от години. Има нещо, което не бива да се случва на самите граници на Европа, а вие затваряте очите си за това. Събудете се!",  казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повдига ми се от подобни новини.Да им помогне като им подобри качеството на живот в държавите им, а не да влошат моя
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
brexit, brexit...:-)
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лесно е да спасяваш хора като ги тръснеш на чужд бряг, къща, друг да им обира негативите! Добричкият Банкси, дето дори не се показва от екстравагантност! Проблемите се решават на място, не с преселения. Това че Европа е слаба икономически и технологично, не е оправдание за подмяна на европейците. Изостанали морално и културно народи няма да я издигнат
58
2
 
8
 
! Отговори
ИСПАНИЯ МАТРИАРХАТ преди 3 години
ИСПАНИЯ С ТОЗИ ГНУССЕЕННН ФЕМЕНИЗЪМ И МАТРИАРХАТ ЩЕ НАПЪЛНИ СТРАНАТА СИ С ПАСМИНАА!
57
0
 
22
 
! Отговори
Спасители на плажа преди 3 години
Много интересни "спасявания" на клетите мигранти. "Спасяват" ги на 2 метра от либийския бряг , возят ги до някое пристанище в Италия ..... и започват да врънкат пристанищните власти и да обявяват по медиите как Италия не им съдействала ...Поселе бегом обратно към либийския бряг където в храстите папур ги чака следващата група млади и крайно мърззеливи "мигранти" предвидливо помъкнали с тях 5-6 жени и 2-3 деца за да предизвикват нужното съжаление сред балъците джендърро-европейци .
56
0
 
17
 
! Отговори
До Банкси и Клер преди 3 години
Вие нямате ли си друга работа ?Сами ги подстрекавате да се преселват : "Вижте викаме ви от години " !?!Ама ние не ги викаме . Като толкова неможете без тях си ги вземете в къщи . Или ги събирайте на изгнилият си кораб .
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да е бърза лодката, но да се оглеждат за дронове все пак!
54
1
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Интересно кой го интересуват тези клюки?Мигранти и всякакви твари заобикалят България.На всички е ясно, че това е проблем на други страни.Унгария Полша, Чехия, Хърватска и България са го решили.Другите да се оправят.
53
0
 
19
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Каква положителна статия за някакъв трафикант на хора.
52
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разпадането на ЕС ни оставя по бели *** неспособни да защитим суверенитета по никакъв начин и всичко това под вещото ръководство на ГРОБ!Ще се молим я на руснаците я на американците под условие да им станем васали.
51
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разпадането на ЕС ще въpне класиката Франция срещу Германия с подгряващото участие на Англия и Италия xD
50
2
 
3
 
! Отговори
Англичан преди 3 години
Винаги съм се чудел що няма граница между Франция и Италия.
49
1
 
13
 
! Отговори
Англичан преди 3 години
Ми англичаните казаха на французите затворете си границите не сме длъжни да ви приемаме мигрантите.
48
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като ги спаси, да си ги връща там от където са тръгнали!
47
0
 
16
 
! Отговори
Елена преди 3 години
Спасявя ги кораб под немски флаг, но ги оставят в Италия. Италия ги пропуска да винават свободно през грницаат с Франция, която е наводнена с мигранти под носа на Макрон. Но той е за глоблизация на света, освен това му пука, винаги живее в лукс и е пазен от охрана. Мигрантите, които са в добро здрве ги ползват за роби, работят по строежи и чистят градовете. Една част се опитва да мине в Англия, но Германия вече здраво е затворила границите си. Къде е справедливостта!
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както тайно е отплувал, така тайно да стане обект под водата за посещение от водолази, а емигрантите които няма да докара на континента няма да липсват на никой.
45
2
 
9
 
! Отговори
Митко Манафов преди 3 години
Най-лошо е да си турчин. Търпиш си гаври от татко ти и чичовците, мислиш го за нормално и се молиш на алла като пораснеш да имаш и ти син, та да му правиш същото.
44
0
 
9
 
! Отговори
ответен удар преди 3 години
А за да няма празни курсове ще превозва амониева селитра - за Бейрут примерно......опа! за Бейрут - не !!! Вече не . . .
43
0
 
12
 
! Отговори
до модерен преди 3 години
Абсолютно правилно, но нямаш право да мислиш така, това си пропуснал да го напишеш. Сега е забранено да говориш истината, това те прави крайно десен, популист и расист незачитащ човешките права.
42
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е целта му, цяла Африка да пренесе в Европа/EС ?Защо не ги отведе в Англия и там да ги издържа?

Спонсорирани публикации