По-силен имунитет през есента - кои билки да ползвате?

Хранете се и по-здравословно, съветват лекари
Обновена: 2 сеп 2020 18:59 | 2 сеп 2020 18:58, Дарена Найденова
2
По-силен имунитет през есента - кои билки да ползвате?
Pixabay

Независимо дали се подготвяте за сезона на настинката и грипа, или просто искате да се погрижите за здравето си, имунната ни система трябва да остане силна и непокътната. Тя е отговорна за предотвратяването и борбата с инфекциите и когато работи на пълни обороти има по-малък риск да се разболеете.

Важно е да се отбележи, че не може да разчитате единствено и само на билките, за да се предпазите от болести. За да имате силна имуннаа система трябва да се снабдите с определени витамини, да се храните здравословно, да спите добре и да спортувате. И, разбира се, най-добрият начин да намалите риска от заболяване, е като миете често ръцете си и избягвате контакти с болни хора.
 
Но освен тези препоръчителни практики, някои билки могат да донесат допълнителни ползи за имунната ви система. Много от тях са антагонистични на патогените, което означава, че те се борят активно с микроорганизми като вируси и бактерии. Д-р Дебора Белард препоръчва използването на различни билки и подправки при готвене за постигане на по-добро здраве. 
 
"Включването им в здравословна диета може сериозно да помогне на имунната ни система да се справи с инфекциите", казва тя пред Insider.
 
4 билки, които ще подсилят имунитета
 
Ехинацея
 
Ехинацеята е билка с много приложения. Според учените, тя има свойства, които могат да облекчат болката и да намалят възпалението. Освен това притежава и антивирусни и антиоксидантни свойства. Това я превръща в идеалната билка за поддържане на имунната система и засилване на нейната функция. 
 
Доклад от 2006 година установява, че приемането на ехинацея при симптоми на настинка, може да облекчи състоянието и да намали неговата продължителност. Освен това, друг доклад от 2020 годиан показва, че билката може да бъда от полза при остри респираторни инфекции. ако се приема в началото на заболяването. Това е така, защото тя може да намали нивата на провъзпалителни цитокини, които са свързани с възпаление и респираторни инфекции.
 
Още за билките, подсилващи имунитета през есента, четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Моите билки са между 45 и 50
1
2
 
4
 
! Отговори
ЛЪЖА преди 3 години
ЛЕКАРИТЕ НЕ ИЗПИСВАТ БИЛКИ И ХУБАВИ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ. ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ ИЗПИСВАТ САМО ХИМИКАЛИ ОТ ФАРМ-МАФИЯТА СЪС СИМТОМАТИЧНО ДЕЙСТВИЕ, НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА С РЕДИЦА СТРАНИЧНИ РЕАКЦИИ.

Спонсорирани публикации