Учител от 119 СУ: Предстои ни непредсказуема учебна година

Станислава Величкова: Ще се наложи да бъдем много гъвкави
8 сеп 2020 10:08, Мария Дуковска
27
 Учител от 119 СУ: Предстои ни непредсказуема учебна година
Снимка: личен архив
Проектът School is Cool представя мнения на родители на ученици за новата учебна година и предизвикателствата, свързани с нея
 
2020-а година подложи всички ни на изпитание, промени ежедневието и на малки, и на големи, а в образователната сфера се наложи за съвсем кратко време да се премине към дистанционно онлайн обучение. Именно това предизвикателство провокира нашия екип да потърси мнението на една от най-ангажираните страни в процеса - родителите.
 
В поредица от няколко интервюта ще ви срещнем с родители на ученици на различна възраст и посещаващи най-разнообразни училища, за да разберем как се подготвят те за новата учебна година, какви са техните страхове и надежди, и как с помощта на технологиите бихме могли по-лесно да преодолеем препятствията, които ни очакват. 
 
Az-jenata.bg стартира проектът School is Cool, посветен на новата учебна година и предизвикателствата, свързани с образованието днес и интензивното използване на технологиите.
 
Първата среща е със Станислава Величкова, учител в столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, родител на две деца - Яна (6 клас) и Калина (2 клас).
 
Как премина при вас дистанционната форма на обучение? Вие сте учител и родител, как успяхте да съчетаете професионалните задължения с родителските ангажименти и имате ли резервен план, ако се наложи отново да се премине в даден момент към дистанционно обучение?
 
Дистанционната форма на обучение свърши своята работа. Тази форма е напълно уместна в случаи на криза, но изморителна и неподходяща за постоянно обучение. В този смисъл като родител и учител прекарах много време пред компютъра. Но аз търся и позитивите, кризата е възможност да бъдем професионално по-добри и по-малко критични.
 
Сега се надявам да се върнем в училище, защото нищо не може да замени взаимодействието между учители и ученици в реална среда, и да организираме смесена форма на обучение, когато е необходимо. 
 
Достатъчно подготвени ли бяха българските учители и ученици, също и родителите, за дистанционното обучение?
 
За всички беше неочаквано. Всички учители превключиха много бързо и се справиха прекрасно. Учениците, с които работя, както и техните родители, също. Разбира се, не навсякъде е било така и това много зависи от организационните възможности на всяко училище.
 
В 119 СУ имахме предварително изградена система с училищни профили в Google G suite за образованието. Всеки ученик в училище има създаден акаунт, дори първокласниците, и по този начин бързо преминахме от училищната класна стая в Google classroom. Учителите също имахме добра подготовка. Училището осигурява и насърчава обучението в различни  курсове и тренинги. Една голяма част от колегите ми сме преминали и обучение за Google учители.
 
Предстои да поемете от тази година нов клас - първокласници. Какви са притесненията и надеждите ви за новата учебна година? 
 
Предстои ни непредсказуема учебна година, в която ще се наложи да бъдем много гъвкави, съпричастни и готови на промени. За всички тази ситуация е нова и непълно непозната. Трудно е да се използват конкретни решения, всичко трябва да бъде приспособено през спецификата на училището, затова трябва да се подходи с много разбиране.
 
Споделям и разбирам притесненията на родители и колеги, но се опитвам да бъда настроена положително и вярвам, че с добавянето на нови предложения към препоръките на МОН и вътрешните за всяко училище правила, ще се намерят решения. 
 
Надеждите ми са да се върнем към нормален учебен ритъм в присъствена форма, доколкото това е възможно, защото тази форма е по-ефективна за малките ученици. И ми се иска първокласниците, които с радост очаквам, да имат интересен и пъстър училищен живот. За тях ще се запази традицията за тържествено откриване на учебната година.
 
Преподавате на деца от 1 до 4 клас. Какви са наблюденията ви за децата и тяхното развитие? 
 
В децата е заложено доброто. Необходима им е само нашата подкрепа и разбиране. Днешните деца са открити, любопитни и инициативни. Споделят интересите си, заявяват себе си по интересен начин и затова е много важно да познаваме техните индивидуални особености и да се съобразяваме с тях.
 
От друга страна не бива да забравяме, че децата са много чувствителни и те също преживяват трудности и имат своите проблеми. Затова, изисквайки много от тях, трябва и много да ги подкрепяме.
 
Как е организиран начина на работа и какви мерки за безопасност са предприети в училището, в което преподавате?
 
Спазвайки препоръките на МОН, всяко училище ще има възможност да направи работещ и максимално гъвкав план. В едно голямо училище, каквото е 119 СУ, промените ще зависят от нашата организация и от организацията на ръководните екипи. Ще се разчита на комуникацията с родителите, защото е важно е да се вслушаме в тяхното мнение и също така да разчитаме на тяхната подкрепа.
 
От 15 септември ще има опити максимално много часове да бъдат изнесени извън класните стаи. Мисли се в посока как да се избегнат струпванията на учениците от различните етапи, затова се предвижда часовете да започват по различно време. Времето за столово хранене ще бъде разширено. Високи и непрекъснати мерки за дезинфекция. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изключителен професионалист, млад и образован педагог с подход към децата и иновативно мислене. Човек се оценява по действията му, а не по визията. Ниската самооценка води до негативни коментари.
15
0
 
5
 
! Отговори
Даниела Василева преди 3 години
Гледайки злобните коментари си представям в каква среда възпитавате децата си и се чудя дали искате те да приличат на вас. Моето дете учи в 119 СУ, в класа на г-жа Станислава Величкова и смея да твърдя, че е изключителен професионалист и педагог.И докато вие се криете зад мониторите анонимни, аз заставам с името си.
14
4
 
2
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Сколасахме го с такива учителки.После защо децата не знаят материала...
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това 119 училище не беше ли на Диян Стаматов? Първо трябваше него да гледаме и слушаме лятото да сипе акъл, а сега и люб.... му.
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12 Разните Николетки и Сузанитки поне нямат претенции да образоват. А това на снимката не го възприема насериозно дори 8-годишният ми син. Ако тая ще го учи - минаваме самостоятелна форма. Тая - баткото предпочитал да го учи. Аман от млади "образовани" учителки с дипломи от няколко години. То казаха, че и студентки ще викат да заместват учители, ако ритнат ...
11
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Снимали са я, щото е готина и образована, за да и направят реклама! Стига с тия Николетки, Сузанитки, разни певачки и плеймейтки!
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Готина учителка сте снимали! Кефи
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех, каква учителка! Да ти е кеф да те учи, че и "котето й е хубаво...
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какъв е този зор да се водят учебни занятия в разгара на коронакризата?Кое е по-важно-животът на хората или нещо което може да изчака няколко месеца?Синът ми е 9-ти клас.Не мисля че докато учеха дистанционно е научил по-малко отколкото когато ходеха реално на училище.Че то в повечето училища в София изобщо няма сапуни на чешмите в тоалетните,а тоалетните са в състояние като тези в Конго,без да искам да обиждам тази държава.Какви мерки,какви пет лева,всичко ще е проформа
7
3
 
17
 
! Отговори
Саксофонов преди 3 години
Ооо, аз защо нямах такива учителки?! Моите бяха едни динозаври. Е, имаше една-две симпатяги.
6
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
наистина много нелепа фотография.При интервю с учител по учебни въпроси тя следва да е в училище или поне на фона на такова.Не да ми показва безгрижни учители, без работа, щастливи от дистанцинното обучение, понеже то почти не им създава такава.
5
3
 
10
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Личи и , че е бая гъвкава момето
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снимката горе е нелепа, с оглед съдържанието и целите на статията.Какво показва тя?Родител на двама ученика, който е доволен от дистанционното обучение, тъй като работата му позволява да си стои вкъщи с не особено много ангажименти през деня.Истината ще я научите от родителите на деца, които са били през цялото време на работа. Не "хоум.офис", особено не учители, които, след като си пуснеха по един урок в някоя платформа имаха цял свободен ден на разположение.Моля ви, не се подигравайте!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предстои ни самоучение, а не в ръчичките на загрижената държава-мащеха!
2
1
 
19
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Ти моме, може да си родител и учител, и гледаш от твоята камбанария и каквото и да кажеш няма да обидиш вожда Калинка и твоя *** Директор. Аз само като родител, мога да ти кажа, че мерки никакви няма да се спазва. Дезнфекция ако се прави ще е само първия ден. Сутрин на входа ще се струпват поне по 30-40 деца на разстояние 20 см. Да не говориме за родители. А вечер какво ще е, когато навън вали и е студено....о небеса. Пред училището ще има поне 40 родителя, чакайки децата си.
1
8
 
15
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
РомаОле- задъжителен ромски език в училище и базов доход от 1000 евро на седмица .

Спонсорирани публикации